Mayaenes karibiske drøm

Øde strender, mayaruiner, grottedykking og barliv. Les tipsene om hvordan du får du mest ut av ferien i Playa del Carmen.

Publisert
Sist oppdatert

En times kjøretur sør for den amerikanske feriemagneten Cancún, ligger Playa del Carmen. Hit frakter både Ving, Apollo og Star Tour norske turister. I motsetning til overamerikaniserte Cancún, har Playa del Carmen klart å ivareta noe sjarmen fra den gang stedet ikke var stort mer enn en liten fiskelandsby med et backpackerhotell eller to. Det er ikke mer enn 20 år siden.

Mayaenes karibiske drøm

Mayaenes karibiske drøm

  1. BILDER fra Riviera Maya

Slik reiser du til Playa del Carmen

Både Ving, Apollo og Star Tour har turer til Playa del Carmen. Høysesongen er fra desember til februar, men klimaet er behagelig og varmt hele året. Bare vær obs på at det i juli/august kan være mye mygg i området.

Apollo har turer hit stort sett hele året, mens Ving og Star Tour bare flyr hit om vinteren, fra november til mars.

Flyplassen ligger i Cancún. Skal du reise på egenhånd, og ikke bestiller plass på et av charterflyene, må du til USA og bytte fly der. Fordi Cancún er så populært blant amerikanere, går det flust med fly mellom de store byene i USA og Cancún.

Hotellstandarden varierer fra enkle tostjernershoteller til luksuriøse all-inclusive hoteller. Det er ikke vanskelig å finne overnatting dersom du bare bestiller flybilletten ned. Har du is i magen, kan du få restplassbilletter ned i 5-6.000 kroner for to uker med uspesifisert bosted i vintersesongen.

I dag er Playa, som stedet kalles, blitt en ganske stor by, med over 100.000 innbyggere. Dermed er Playa den største byen langs Riviera Maya, som
kyststrekningen som strekker seg sør for Cancún og ned til Tulum kalles. Vi befinner oss altså på Yucatanhalvøyas østkyst, der bølgene fra det karibiske hav skyller over de hvite palmestrendene.

Her er tipsene til deg som skal på ferie hit:

STRANDLIV

Riviera Maya strekker seg fra Cancún i nord til Tulum i sør. Kritthvit sand og turkis vann lokker turistene. Playa del Carmen har to hovedstrender. Bystranden begynner like ved fergekaia, og går nordover. Her ligger hotellene og strandbarene tett i tett. Stranden har i stor grad blitt vasket bort de siste årene. På det smaleste er det bare rundt fem meter strand mellom bebyggelsen og vannet. Stranden er sjarmerende, men det er ikke så fint å bade her. Her ligger det mest charterturister.

Litt lenger nord (det er bare å fortsette å gå), ligger Playa Norte. Denne stranden er mye bredere og er mer langgrunn. Her ligger de store luksushotellene i Playa. Kom tidlig hvis du vil leie en parasol. Plassene blir fort opptatt. Det mest populære stedet å ligge er foran Mamitas Beach Club. Dette er en stor lounge med både bar og restaurant. Her kan du leie parasol, eller strandsenger som ser ut som himmelsenger. Det er her de unge samler seg. Særlig populært blant italienere, franskmenn og argentinere.

Er du først i Playa, MÅ du ta minst en dag i Tulum. Strendene er enda flottere her enn i Playa, og det er mye mindre bebygd. Sparsommelig spredt langs stranden ligger små designhotell og biligere cabañas (strandhytter). Du kan godt bare dra på dagstur hit. Lei bil, eller sitt på med en av collectivos- bussene. Dette er minibusser som frakter meksikanere og turister opp og ned mellom Tulum og Playa for en rimelig penge (rundt 25 pesos). Du sier fra hvor du vil av, og sjåføren stopper. Motorveien ligger et stykke fra stranden, så da må du enten gå noen kilometer for å komme til stranden, eller hoppe inn i en taxi.

MATOPPLEVELSER

Som på alle andre charterdestinasjoner får du all verdens mat i Playa. Pizza, pasta, hamburgere, fransk mat ... men det går selvsagt mest i meksikansk mat. Den er ikke helt som tex-mex maten vi spiser her hjemme, men veldig god, om ikke bedre.

Les mer om maten i Playa her:
  1. Sterke saker i Mexico


Trappen opp pyramiden Nohoch Mul er lang og bratt.
Trappen opp pyramiden Nohoch Mul er lang og bratt. Vis mer


Her er et knippe restauranter som kan anbefales:

Dr Taco, et hull-i-veggen som serverer byens beste taco og fajitas. Du finner en i Avenida 10, mellom 8. og 10. gate, og en i 26. gate, på vei ned mot stranden.

La cueva del chango, restaurant som serverer ypperlig frokost/brunsj, og også middagsretter. "Naturlig meksikansk mat", sier de om egen mat. Chueva har egen hage med rennende vann der du kan sitte og spise.

Babe's, en svenskeid restaurant som serverer thaimat. Kjekt hvis du blir lei av tortillas og taco. Billig og godt. En restaurant i Calle 10, rett rundt hjørnet for Quinta, og en restaurant i Quinta, ved Calle 28.

Yaxche i Calle 8, mellom Avenida 5 og Avenida 10 serverer mayamat. Flott og stor restaurant med god service. Dyrere enn de overnevnte, men absolutt verdt et besøk.

El Fogón ligger litt utenfor turisttråkket i Playa del Carmen, oppe ved Avenida 30, ved Calle 6. Her kommer lokalbefolkningen for å spise. Råbillig og godt. Vær obs på at menyen bare er på spansk.

Alux, som uttales "alosj", ligger en god taxitur unna turistområdene rundt Quinta, men trekker folk likevel. Dette er en restaurant/bar som ligger inne i en kalksteinsgrotte. maten er fransk/karibisk, og dyrere enn maten du får rundt Quinta. Generelt sies det at drinkene er bedre enn maten. En dj snurrer plater, mens fra klokken ti underholder et jazzband.

>>BILDER fra Riviera Maya

Yucatanhalvøyas kanskje mest spektakulære ruiner ligger i Tulum.
Yucatanhalvøyas kanskje mest spektakulære ruiner ligger i Tulum. Vis mer


UTELIV

Om kvelden våkner Playa til liv. Langs gaten Quinta, hovedåren i turistsentrum av byen, ligger restauranter og barer som perler på en snor. Gågaten er full av folk, som meksikanske trubadurer underholder. Til glede for noen, til irritasjon for andre. Kommer an på hvordan de holder tonen... Restaurantene er fulle av middagsgjester fra runt åtte. Det dabber av i 11-12-tiden, når de fleste beveger seg videre til en av barene. Nattklubbene blir fulle først i totiden.

Blue Parrot har holdt det gående siden begynnelsen av 80-tallet, da Playa bare var en liten fiskelandsby, og de eneste tilreisende var ryggsekkturister. Det er fortsatt moro på nattklubben, som ligger helt i strandkanten, og har dansegulv under stjernene. Hver kveld klokken 23 kan du se et stilig flammeshow på stranden nedenfor klubben. Tidligere opptrådte gruppen på dansegulvet, men en gang glapp en fakkel ut av hendene på en danser, og havnet på stråtaket til klubben. Det gikk ikke så bra.

Når klokken blir to, beveger mange seg til Bali Club, nattklubben i Calle 11, mellom La Quinta og Avenida 10. Et kjempelokale med en stor buddhastatue og en bar i midten. Er du heldig, får du med deg oppvisningen av trapesartistene.

Både meksikanere og turister morer seg på utestedene i Playa. Meksikanske slagere er populære, og da synger gjerne hele utestedet med. Kan du ikke salsa før du drar, bør du ta et lite kræsjkurs. Det er dette som er det store her nede, og som kar kommer du ikke langt med de meksikanske jentene hvis du ikke kan bevege hoftene.

>>BILDER fra Riviera Maya

UTFLUKTER

Hvis du bare skal besøke én av de flotte mayaruinene i området, må det bli ruinene i Tulum. Det er ikke de mest imponerende byggverkene, men beliggenheten er helt unik. Rett ved havet ligger ruinene inne på et ganske lite området. Du har sett dem på en time. Ta med guidebok, eller lei en guide, for informasjonen inne på området er sparsommelig. Avslutt besøket med et bad på stranden rett nedenfor ruinene. Husk å ta med mat og drikke, som kan kjøpes i en av butikkene på vei ned mot ruinene fra motorveien. Inne på selve ruinområdet får du ikke kjøpt noen ting.

Har du tid til å sette av i hvert fall en halv dag til ruinene, kan du også dra til Cobá. Midt inne i jungelen, cirka en times kjøretur fra Playa (turen går ned til Tulum, og så innover i landet derfra), ligger det enormt ruinområde Cobá. Ruinbyen er mest kjent for å ha den høyeste pyramiden på Yucatanhalvøya, Nohoc Mul, som rager 42 meter over bakken, og gir flott utsikt over tretoppene. Hvis du ikke leier en guide, bør du også her ta med deg en guidebok som forteller deg om de forskjellige bygningene. Vil du gjøre runden kjappere, kan du leie en sykkel for å komme deg fortere rundt på området.

Kan du bruke enda mer tid på ruinutflukten, er Chichén Itzá den mest besøkte mayaruinen på Yucatanhalvøya. Dette er også den som er best bevart. Chichén Itzá ligger 3-4 timers kjøretur fra Playa. Det er pyramiden Kukulkan som er mest kjent fra byen. Den er veldig godt bevart, og du kan gå opp til toppen av den, men også inn i pyramiden.

En annen opplevelse du ikke bør gå glipp av, er et bad i en av de mange cenotene i området. En cenote er en ferskvannskilde, enten en underjordisk en, eller en som ligger oppe i dagen fordi taket har kollapset. Hele Yucatanhalvøya er av kalkstein, og regnvann har gravd ut verdens største grottesystem under den grønne jungelen. Langs motorveien mellom Playa og Tulum ligger cenotene på rekke og rad. Enten tar du turen på egenhånd, ellers bestiller du plass på en av de organiserte turene. hvis du reiser på egen hånd,. kan du besøke en av de mindre cenotene, og kanskje ha den helt for deg selv. Er du med en busslast, kan det bli trangt om plaskeplassen.

Er du mer eventyrlysten, bør du bli med på en organisert snorkletur inn i grottegangene. Har du dykkelappen, kan du dessuten dykke i cenotene. Les mer om både det og cenotebading for de som synes det er tryggest i artikkelen under:


Reiser du med barn, kan det være greiere å dra til den store badeparken Xel-Ha, som ligger litt sør for Playa. Dette er en type temaparker der du blant annet får se dyrelivet som finnes i jungelen, svømme med delfiner og snorkle blant de tropiske fiskene.

Mer på nett: Riviera Maya

>>BILDER fra Riviera Maya


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer