Matglad byferie

Uten mat og drikke, duger storbyhelten ikke.

Får stjerner i øynene av både mat og utsikt på Operakällaren.
Får stjerner i øynene av både mat og utsikt på Operakällaren. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Halve gleden med en dag i byen, er de deilige lunsjene, den nytraktede kaffekoppen og det store måltidet ved dagens slutt. Mens gourmetene gjerne velger fancy Stockholm, vipper DinSide over mot en dansk favoritt i matklassen. Lun leverpostei, gammel dansk og varme æbleskiver er for godt til å forbigås...

Stockholm på menyen

Stockholmere og svensker generelt har ikke den samme tørre matpakketradisjonen vi er vant med i Norge. Her spiser man ofte og gjerne lunsj ute, og tilbudet på byen er deretter. Småsultne tar gjerne strømming og korv fra kiosken. På Östermalm finner du flust av trendy kaffebarer. Jakter du på den gode kro, jager du lettest på Söder langs Götagatan og ved Medborgarplatsen (nesten 70 kroer kun 5 minutters gange fra t-banen ...). På Norrmalm finner du alle slag fra det brune til det trendy. Turistfellene finner du i Gamla Stan, men også her er det både hygge og luksus for den som velger riktig dør.

Svenskene er gode på design, og det er flere steder for den som vil kombinere designopplevelsen med godt spise. Lunsj på Moderna Museet er et godt alternativ. I det coole hotellet Lydmars resepsjon kan du nyte både design, mat og jazz. Norrlands Bar & Grill og Paus er andre hete navn.

Det er først det siste tiåret at gourmeter av verdensklasse har begynt å sette sitt preg på byen. I Michelinguidens 2001-utgave finner vi syv Stockholms-restauranter med stjerner. Den eneste med to stjerner er Edsbacka Krog i Solletuna. En av de andre må nærmest regnes som et nasjonalt klenodium: Den vakre Operakällaren med utsikt til Kungliga slottet og kanalene, er et besøk verdt. Ikke bare på grunn av (eller på tross av) en vinliste stor som en bok som knapt inneholder edle dråper som kan kjøpes for mindre enn 600 svenske kroner per flaske. Her setter du av en kveld på grunn lokalet, beliggenheten, servicen og selvsagt på grunn av mat som kalveskanker i rødvin og andre vidunderlige retter som du får servert på løpende bånd.

De mest kjente klubbene er sentrert rundt Stureplan, og det er ikke vanskelig å fortsette en hyggelig shoppingdag med heftig uteliv. Men vær obs: Enkelte steder kreves medlemskap, kjendisstatus eller sans for ekstravagant påkledning for å slippe inn.

Merk deg at mange restauranter holder stengt søndager.

Danmark best rundt lunsjtider

Sild og fantastiske smørbrød. København har seks restauranter som er anbefalt i Michelinguiden – fem er utmerket med én stjerne, og en har fått to stjerner: Kommandanten i Ny Adelgade.

Sild er en viktig del av dansk tradisjonskost, og da i forskjellige sauser med forskjellige urter og smaker. Du finner også mye fisk på menyen i danske restauranter, og danskenes forhold til kjøtt er noe annerledes enn vårt. I Danmark er kjøtt så billig, at man gjerne spiser det til lunsj. Hos Jensen’s Bøfhus kan du få en 150-grams frokostbiff (lunsjtilbud) for 39 danske kroner – tilbehør inkludert.

Deilige danske smørbrød, en bayer og en lille en - det hører Københavnturen til.
Foto: Nicolai Perjesi/Wonderful Copenhagen Foto: Nicolai Perjesi/Wonderful Copenhagen
Deilige danske smørbrød, en bayer og en lille en - det hører Københavnturen til.
Foto: Nicolai Perjesi/Wonderful Copenhagen Foto: Nicolai Perjesi/Wonderful Copenhagen Vis mer

Lunsjtid er kanskje den tiden det er best å være i Danmark. Da kan du nyte de overdådige åpne smørbrødene, med haugevis av pålegg. Har du ikke smakt dansk smørbrød med lun leverpostei, har du virkelig gått glipp av noe. Og i Danmark sparer man ikke på pålegget! Deilige smørbrød fås blant annet hos verdenskjente Ida Davidsen i St Kongensgade. Lunsj nytes gjerne med en bayer – og kanskje også med en lille en.

Danskenes kaker og bakverk bør også prøves. I disse juletider går det mye i lune æbleskiver og gløgg. Det mangler ikke på steder å verken slukke tørsten eller sulten i København.

Tradisjonsrike restauranter og kule kafeer – du finner det meste i den danske hovedstaden. Som i Norge, tar ikke utelivet i København av før seint på kvelden, rundt midnatt. Trendy kafeer og utesteder finner du i Grønnegade, latinerkvarteret og i Nørrebro. København har fått en del hybridbarer, som er kafeer eller restauranter på dagtid, som endres til bar utpå kvelden, og hvor en DJ sørger for underholdning enda litt senere – og det ryddes til dans.

  • Hvordan gikk så dette? Her er konklusjonen.
  • Tilbake til hovedartikkelen.