Maten du må få med deg

Det er ikke like lett å orientere seg i den store mengden av indiske retter. Menyen er ofte på engelsk, men stort sett uten forklaring. Her er fem retter må du få med deg.Av Frank Hesjedal

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Indisk mat i vestlige land er kanskje den beste eksotiske maten du kan få. Ofte blir det en skuffelse å komme til landet hvor dine favoritter opprinnelig kommer fra. Slik er det ikke i India. Faktisk er maten på høyde, og vel så det. Problemet er at du ofte ikke vet hva du bestiller. Menyene er ofte på engelsk eller en blanding av indisk-engelsk. Det er få restauranter som har forklaring under hver rett, og ofte har ikke kelneren noen forståelig forklaring heller. Husk på at rettene som oftest kommer uten tilbehør. Ris, brød og dipper må du bestille ekstra. Unntaket er husmannskosten thali hvor alt er inkludert.

Reis ikke fra India uten å forsøke følgende fem retter:

Thali

Dette er universalmåltidet for en inder. Denne sydindiske husmannskosten finner du overalt i India. Det spises til lunsj og middag og serveres på en stor metallbrikke eller bananblad. Thali består av flere små grønnsaks- curryer, et utvalg av chutney, kald yoghurt, sprø papadumbrød, chapatibrød og en stor porsjon ris. Noen steder kan du få thali med kjøtt. Når platen din holder på å bli tom er kelneren raskt på plass med påfyll. En thali koster sjeldent mer enn 10 kroner.

Grillet fisk

Du skal lete lenge etter noe bedre enn nygrillet kingfish marinert i hvitløk, garam masala og ingefær.
Du skal lete lenge etter noe bedre enn nygrillet kingfish marinert i hvitløk, garam masala og ingefær. Vis mer

I kyststrøkene finner du ofte utmerket sjømat. For en fiskeelskende nordmann er det glimrende med litt forandring fra torsken. Forsøk blodfersk tunfisk, kingfish eller baracuda. Fra utstillingsvinduet velger du den fisken du ønsker. Venter noen timer mens fisken marineres i hvitløk, ingefær og garam masala. Serveres grillet med ris og sitronsalat.

Palak Paneer

Dette er retten du spiser hvis du bare ønsker en liten snack og ikke vil bruke mer enn 10 kroner.
Det vegetariske måltidet serveres over hele India. Palak er en tykk spinatsaus og paneer er ferskostbiter. Har du vanskelig for å spise sterk mat er dette retten for deg. Serveres med ris og brød.

Kylling tikka

Kylling tikka med nanbrød, tomatris, raita og sitronsalat.
Kylling tikka med nanbrød, tomatris, raita og sitronsalat. Vis mer

Denne himmelske retten er veldig lik tandori kylling, men kyllingbitene er uten ben. Den berømte spesialiteten er fra nord India og serveres overalt i India. Kylling Tikka er skinnfrie kyllingbiter marinert i yoghurt, løk, hvitløk, ingefær og garam masala. Grilles på spidd med tomat, løk og paprika. Det beste tilbehøret er basmati-ris, raita (yoghurt dressing), nanbrød og frisk salat med sitron.

Indisk frokost

Masala dosa er opprinnelig en sydindisk rett, men du finner den på spisesteder over hele India. Masala Dosa er en ristortilla fylt og rullet sammen med kokte poteter, løk og krydder. Serveres med en grønnsakssuppe eller saus og en mild kokosnøttchutney. Forsøk denne retten til frokost.