Mat og drikke i Amazonas

Sjekk ut delikatessene fra Amazonas-menyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
COCA OG CULEBRÓN: Både coca-bladene og de nedlagte slangene skal være bra for helsen.
Foto: Inga Ragnhild Holst
COCA OG CULEBRÓN: Både coca-bladene og de nedlagte slangene skal være bra for helsen.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er enkelt å finne så vel overnatting som gode restauranter i Chanchamayo. Begge deler koster etter norske forhold en slikk og ingenting. Distriktets beste hotell tar cirka 250 kroner per natt per dobbeltrom.

 • Albergue El Refugio – områdets beste hotell med alle typer service.
  Avenida El Ejército 490, San Ramón
  tlf.: + 51 64 331082
 • Mat og drikke

  Maten skiller seg fra de andre sonene i Peru og bærer selvsagt preg av hva råvarene som finnes i distriktet. Her finnes ingen industri og alt er følgelig laget fra bunnen. Melken i kaffen kommer rett fra kua og har fløteskvett på toppen. Her lages de vidunderligste fruktjuicer og du bestemmer selv hva juicen skal bestå av; Mango med ananas eller papaya med appelsin eller en helt annen kombinasjon Her spises fisk fra elva, såkalt doncella, som er en delfinlignende fisk, kjøtt fra forskjellige dyr fra skogen, marsvin inkludert, og selvsagt det mer alminnelig okse- og svinekjøttet. Det lages også ceviche - rå fisk i en lake av sitron og salt, servert med yuca og mais - av den lokale fisken. Maten serveres med friterte bananer, yuca, poteter, ris, avokado og annet grønt. Det følger alltid med heftige sauser, hvorav mange lammer tungen i flere timer. Porsjonene er enorme, og det er vanlig å be om å få med seg restene innpakket.

  Til frokost spises det ris, enten med fisk, kjøtt eller stekte egg. Enkelte - særlig folk fra fjellene - spiser marsvin - cuy - til frokost. Marsvinkjøttet - som minner om kylling i smak - er da grillet og serveres med krydret saus. Det er fullt mulig å spørre om brød med ost, og en kopp kaffe til frokost. Den lokalproduserte kaffen tilberedes i en spesiell koker og du får den i en liten mugge, og heller ønsket mengde i melken.

  Menyene tar ikke hensyn til hva som faktisk befinner seg på kjøkkenet, og uansett hva du måtte ønske, lar det seg ordne. Mange kinesere slo seg ned i området på 1800-tallet, følgelig har etterkommerne etablert et utall chifas, kinesiske restauranter. De norsk-kinesiske etablissementene kan ikke måle seg med disse hva smak angår. Til dessert prøver du leche flan, karamellpudding som er en anelse sprø på toppen, eller fruktsalatene.

  FRISTENDE: Fritert doncella med yuca - kan det bli bedre?
Foto: El Restaurant Turístico Chanchamayo`s
  FRISTENDE: Fritert doncella med yuca - kan det bli bedre?
  Foto: El Restaurant Turístico Chanchamayo`s Vis mer

  Man drikker ikke alkohol til maten, annet enn til spesielle anledninger og da er vinen søt. Folk drikker uhorvelige mengder Inca-Cola, en grønn brus som minner om norsk rødbrus. I jungelen drikker man chuchuwawa, et brennevin brygget på en type bark, og den drikkes i flere former: Som ingrediens i ulike drinker eller som base for diverse helbredende drikker. Mange steder ser du flasker med chuchuwawa med hele klapperslanger - dette skal være spesielt gunstig for magen - og heter culebrón. Mange drikker også te brygget på coca-blader, og denne drikken skal ifølge lokalbefolkningen hjelpe på all verdens plager. Her finnes selvsagt utmerket øl.

  Kjøleskapene er alltid parkert i restaurantlokalet:

  - En restaurant som ikke har kjøleskapet fremme, har ingen verdi. Hvordan kan jeg vite at restauranten har kjøleskap hvis jeg ikke ser det, opplyser en restauranteier.

  Mer om Peru

 • På høye heler i Amazonas
  - tilbake til introartikkel

 • Her er Chanchamayo
  - kart over Peru.

 • Kort om Peru og Chanchamayo
  - valuta, flyselskaper og turistinformasjon

 • Aktiviteter i Chanchamayo.
  - trekking og severdigheter

 • Rusa på høyde i Andesfjellene
  - Fra Lima til Amazonas over Andesfjellene – med høyeste punkt 4.818 meter over havet.

 • Rocka ferd i Amerika
  - les omtalen av Thomas Bobergs bok Americas

 • PeruTravelNet
  - oversikt over nasjonalparker, vernede områder og attraksjoner i Peru.

 • Latin American Informacion Center
  - side med linker til universiteter, aviser, tidsskrifter og myndigheter.