Massasje uten en tråd

Det nytter ikke å være sjenert når kroppen skal pleies på ayurveda-spa.

Et glimt av krydderurtene som brukes i ayurvedabehandlinger. Kanel, stjerneanis,nellik, pepper og kardemomme er noen eksempler. Foto: Thomas Helseth Aastad
Et glimt av krydderurtene som brukes i ayurvedabehandlinger. Kanel, stjerneanis,nellik, pepper og kardemomme er noen eksempler. Foto: Thomas Helseth Aastad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Hodemassasje slår aldri feil.  Foto: Stine Okkelmo
Hodemassasje slår aldri feil. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


- You can take off all your clothes, miss.

- All of them?

- Yes, miss.

OK, her er det ikke rom for å være sjenert. Selv ikke når min indiske massør begynner å knyte på meg en slags bleielignende tøytruse. Og selv ikke når hun så knytter den opp igjen når jeg har lagt meg på magen på massasjebenken.

Jeg er ingen spafanatiker, men har vært på en og annen behandling før. Og da har massørene alltid vært veldig opptatte av å dekke til både her og der. De snur seg gjerne vekk bak håndkleet de holder opp når det er på tide å snu seg rundt på ryggen, og legger deretter håndkleet pent over brystpartiet når snuoperasjonen er over.

Vel vel, det er bare å konstatere at indere har et mer avslappet forhold til kropp og nakenhet. Jeg får bare prøve å slappe av og ikke tenke på at det er fri sikt der nede fra fotenden av massasjebenken.

Det går faktisk helt greit. Fuglesangen som høres fra hagen utenfor ayurvedasenteret (massasjerommet har bare tre vegger - en side vender rett ut i hagen) og duftene fra den indiske floraen luller meg fort inn i hvilemodus. Enda bedre blir det når de to massørene begynner å helle den varme urteoljen over meg og starter behandlingen.

Jeg befinner meg i Kerala, helt sør i India. Kerala er ayurvedaens hjem. Ikke hørt om ayurveda? Det er en eldgammel indisk levemåte som inkorporerer både yoga, meditasjon, kosthold, massasjebehandlinger og legebehandlinger. Ayurveda betyr bokstavelig talt læren om livet.

Omtrent uansett hvilket hotell du bor på i Kerala, så vil det ha et eget ayurvedasenter der du kan få behandlinger. Det kan være alt fra vanlige massasjer for å løse opp muskler, til rens av bihulene eller den kanskje mest kjente ayurvedabehandlingen, sirodhara, der varm olje renner i en jevn strøm over pannen og hodet ditt. Dette skal hjelpe mot stress og migrene, blant annet.

De to indiske jentene stryker og gnir huden min inn med oljen med synkrone bevegelser. Når den ene jobber med høyre legg, jobber den andre med venstre. Når den ene drar i tærne på venstre fot, gjør den andre det på den høyre. Og så begynner det å bli virkelig avansert. Med raske og faste bevegelser rutsjer de hendene over ryggen min i kryss. Dette har de gjort før, tydeligvis.

Ayurveda er ikke noe tøys. Det kreves lang utdannelse for å bli ayurvedalege, hele 5 1/2 år tar det, og de to jentene forteller meg at de har gått på skole i to år for å bli utdannede ayurvedabehandlere. Foreløpig er ayurveda ganske ukjent i Norge. Men kanskje kommer det etterhvert, for ayurvedainteressen i den vestlige verden har økt etter at yogabølgen slo inn for fullt i løpet av 2000-tallet.


En trend

- Jeg tror ayurveda som livsstil er noe som vil komme mer og mer, også her i Norge, sier Anette Neumann, som driver yogasenteret Tempelyoga i Drøbak sammen med datteren Julia.

Neumann har innført visse aspekter av ayurveda i sitt dagligliv blant annet ved å drikke spesielle urteteer som kan ha rensende, avslappende eller oppkvikkende effekt på kroppen.

- Jeg smører meg også inn i olje etter at jeg har dusjet, sier Neumann.

Oljen hun viser frem er laget av engelske Pukka, men lukter akkurat likt oljen jeg ble massert med i India. Den inneholder 84 forskjellige urter, fikk jeg fortalt av min indiske massør. Og nå avslører Neumann at oljen er en pitta-olje, og at min dosha er pitta. Hæ?

Jo, i ayurveda kan alle mennesker plasseres i en dosha- en slags karakteristikk som beskriver hvordan du er som type, både fysisk og psykisk. Det finnes tre hoveddoshaer - vata, pitta og kapa, og mennesker deles inn i enten de tre, eller en blanding av to og to, der en av dem er dominant.

Er du av den rastløse, litt følsomme typen er du sannsynligvis en vata. Er du rasjonell og bruker hodet mer enn hjertet, er du sannsynligvis en pitta. Er du jordnær og lite stresset er du antagelig en kapa. (Det finnes drøssevis av tester på nett der du kan finne ut akkurat hvilken dosha som er dominant hos deg. Gjør et googlesøk og finn det ut!)

Tjukk? Søvnløs? Revmatisk? Se hva ayurveda kan gjøre

Et strikt regime

Ayurveda er som nevnt ikke bare en type massasjebehandlinger. Det er en livsstil som består av dietter, meditasjon og trening. Hvis du virkelig er alvorlig på dette med å reise på helseferie, da kan du innlosjere deg på et indisk ayurvedasenter i et par uker eller mer. Her vil du få daglige behandlinger for å løse dine problemer - det være seg eksem, vond rygg, migrene eller angst. Ayurvedalegen vil legge opp løpet for deg, og også sette i stand en diett du skal følge under behandlingen. Da snakker vi om mat som er spesielt tilberedt med urter og grønnsaker som har den ene eller den andre virkningen. Kjøtt? Nei, glem det. Alkohol? Slett ikke! Les mer om hvordan DinSides utsendte opplevde sitt opphold på ayurvedaklinikken Kalari Kovilakom.

Dampende "tortur"

Tilbake i Kerala har de to massørene gjort seg ferdig med massasjen. Nå er det tid for et dampbad. Jeg plasseres på et sete inne i en trekasse som ser ut som en forhistorisk torturinstrument. Det er skåret et hull i toppen slik at hodet kan stikke opp. Deretter fyrer jentene opp dampbadet. Med kroppen full av olje blir dette ganske hett.

Etter 20 minutter ser de med bekymring på min tomatrøde ansiktsfarge, og avgjør at dampbehandlingen er over. Jeg blir leid inn i dusjrommet ved siden av, og den en av massørene begynner å smøre meg inn med en grønn skrubb.

- This will remove the oil, sier hun.

Når dette er gjort, setter hun på dusjen og begynner å vaske meg med såpe. Det føles ganske merkelig å bli vasket i dusjen som om jeg var et lite barn. Men det er visst slik det skal være når man er på ayurvedabehandling.

Siste dagen i ferien finner jeg tid til en siste ayurvedabehandling før jeg setter krusen mot flyplassen og en ganske lang hjemreise med to mellomstopp. Denne gangen vil jeg teste den klassiske shirodhara-behandlingen. Dette er altså en behandling der du ligger på ryggen og får varm olje helt i en jevn strøm over pannen. Oljen fortsetter gjennom håret, og det føles ut som om en myk kaninhale strykes over pannen, samtidig som noen drar varme fingre gjennom håret ditt i en kontinuerlig bevegelse (det gjør for så vidt massøren også, innimellom). Det tar ikke lang tid før jeg døser av.

Etter å ha vasket håret tre ganger for å få ut oljen (denne gangen på egenhånd), er jeg klar for hjemreisen. Jeg vet ikke om det var shirodhara-behandlingen eller de ti dagene i solen i Kerala som gjorde det, men hjemreisen gikk lett som en lek, og jeg fikk til og med sove på flyet.

Og hjemme på badehyllen står nå en aurvedaolje. Hver gang jeg kjenner lukten senker jeg skuldrene og lengter tilbake til India.