Mareritt eller malaria

- Jeg skal reise til Peru, først til Lima og deretter over Andesfjellene og ned til Amazonas. - Ja, da må vi nok stikke deg litt i armen, sier den vennlige helsesøsteren på vaksinasjonsklinikken over telefonen. ”Godt hun er så omtenksom,” tenker jeg. ”Jeg er jo bare tretti år.”

- Mitt inntrykk er at folk som kommer hit er godt forberedt og har funnet mye informasjon om hva de trenger av forebyggende medisin på Internett. Men det hender at det de har funnet er i overkant av hva som faktisk er nødvendig, sier Marie-Louise Stoltz Engebretsen ved vaksinasjonsklinikken på Ullevål sykehus til DinSide Reise.
- Mitt inntrykk er at folk som kommer hit er godt forberedt og har funnet mye informasjon om hva de trenger av forebyggende medisin på Internett. Men det hender at det de har funnet er i overkant av hva som faktisk er nødvendig, sier Marie-Louise Stoltz Engebretsen ved vaksinasjonsklinikken på Ullevål sykehus til DinSide Reise. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Jeg møter opp et kvarter før tiden på vaksinasjonsklinikken på Ullevål sykehus. Svært nervøs. Jeg har sjekket med flere vaksinasjonskalkulatorer på Internett, blant annet danske Politikens, og har satt opp følgende grusomme liste over vaksinasjoner og preparater som jeg vil kunne trenge på min rundreise i det søramerikanske landet.

Av vaksiner vil jeg trenge:

 • Gulfebervaksine

 • Tyfoidfebervaksine

 • Hepatitt A-vaksine
 • I tillegg vil jeg trenge:

 • Malariatabletter

 • Koleramedisiner
 • I mitt stille sinn spør jeg meg om hvordan Vasco da Gama, Marco Polo og Christoffer Columbus klarte seg før vaksinens tid.

  Panikkslagen nålepute?

  Ikke nok med at jeg skjelver ved tanken på å bli stukket opp både foran og bak. Jeg har forlest meg på de skrekkelige bivirkningene av preparatene jeg må innta i forkant av reisen. Malariamedisinene, for eksempel, kan gi magebesvær, søvnproblemer, mareritt, vrangforestillinger og angst. De kan til og med det gjøre meg psykotisk. Det verste er likevel håravfallet som enkelte opplever mens de tar malariatabletter. Jeg har jo ikke lyst til å innta Perus hovedstad med en stor, blank og blek skalle. Planen er jo tross alt å imponere med min skjønnhet og ynde.

  - Ja, i Amazonas finnes det en spesielt farlig malaria, nemlig plasmodium falciparum, sier helsesøster Marie-Loise Stoltz Engebretsen.

  Denne typen kan medføre alvorlig blodmangel og angripe hjernen. I verste fall kan en dø.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  ”Ja, nå kommer det,” tenker jeg. ”Jeg må dytte i meg nifse malariatabletter og ankommer Lima med noen få musebrune tjafser på hodet, utmattet av diaré, og på flyplassen skremmer jeg vettet av tollmyndigheter og medpassasjerer med min aggressive og maniske adferd.”

  - Det har kommet en ny type malariamedisin, Malarone, som ikke gir noen form for bivirkninger annet en noe magebesvær, sier Stoltz Engebretsen blidt videre.

  Hun forklarer videre om bivirkningen av meflokin som finnes i en av de forebyggende medisinene mot sykdommen.

  - Noen får søvnproblemer og blir plutselig redde, for eksempel for å fly. Det er jo dumt hvis en skal ut på reise. Enkelte blir psykotiske, men det er svært sjelden. Det er i så fall en situasjonsbetinget psykose som kan sammenlignes med en fødselspsykose. En får antipsykosepreparater og blir i verste fall innlagt. De som er disponert for depresjoner, anbefaler vi bruker andre preparater.

  Sammenligner du disse med de symptomene som malaria fører med seg er kanskje ikke en fare for søvnløshet, vrangforestillinger og hårtap all verden. Hvert år dør mellom en og to millioner mennesker av sykdommen.

 • Les mer om malaria og malariamedisiner i denne artikkelen.
 • Klar for stikkene

  Stoltz Engebretsen gjør seg klar til å stikke. Etter å hørt om reiseplanene mine foreslår hun at jeg skal ta hepatitt- og gulfebervaksine.

  - Men hva med tyfoid og dengefeber, bør jeg ikke få vaksiner mot dette, spør jeg for liksom overbevise helsesøster om at jeg ikke er redd for noen usle nålestikk.

  - Mitt inntrykk er at folk som kommer hit er godt forberedt og har funnet mye informasjon om hva de trenger på Internett. Men det hender at det de har funnet er i overkant av hva som faktisk er nødvendig.

  Mine planer om koleramedisiner mener Stoltz Engebretsen er i overkant av hva jeg trenger.

  - Koleramedisiner er ikke nødvendig hvis du skal bo på hotell. Kolera finner en etter katastrofer som jordskjelv hvor kloakkanleggene har brutt sammen eller i flyktningleirer. Du skal jo ikke drikke sølevann heller, sier hun.

  Dermed setter Stoltz Engebretsen to vaksiner i armen. Jeg knyter armene og forventer å besvime av kraftige smerter når som helst. Men det første stikket merkes ikke. Heller ikke det andre. Jeg venter litt og regner med et durabelig baksmell av smerter når vaksinen bare har fått virke litt. Men jeg merker ingenting. Et myggstikk er nok en større påkjenning.

  - Det er viktig å smøre seg inn med myggmiddel for å unngå malariasmitte, og spise mat uberørt av menneskehender for å unngå hepatitt og kolera. I forhold til HIV bør du tenke deg om dersom du har tenkt å slå deg litt løs i Lima, oppfordrer helsesøster.

  Hun vinker meg adjø og kommer med en aller siste advarsel.

  - Husk å gymnastisere underveis på flyturen. Det kan fort danne seg blodpropper i beina på lange flyturer. Drikk mye vann og ta gjerne en acetylsalisyretablett underveis. Og god tur da, smiler Stoltz Engebretsen etter meg i korridoren.

  Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.