Maraton med livet som innsats

"Be quick or be dead" synger Iron Maiden. Jammen går det troll i ord i Krugerparken hvert eneste år i august. For 750 rand (758 kroner) kan du melde deg på løpet du forteller barnebarna dine om.

Denne kan komme løpende etter deg under løpet. Foto: Esther Seijmonsbergen
Denne kan komme løpende etter deg under løpet. Foto: Esther Seijmonsbergen Vis mer

Maraton med livet som innsats

  1. De forskjellige passasjene


Dersom New York maraton og andre bymaraton blir for mye urban jungel for deg, anbefaler vi deg å dra til Sør-Afrika, for et ekte jungelrace. Hvert år arrangeres det nemlig 21 kilometer løping blant løver, hyener, elefanter, flodhester og neshorn, og det er kamp om å få være med: Kun tusen får delta, og adgang avgjøres etter loddtrekning. Her er det bare å hive beina på nakken, kjempe om billetten og deretter unngå å bli spist.

Farlig nære i fjor

Krugerparken ligger i Sør-Afrika, og nei, det har ennå ikke vært noen dødsfall under et løp. Håpet du på det, må vi dessverre skuffe deg. Det mangler dermed ikke på nestenulykker under løpet. Senest i 2005 måtte et løp nesten avbrytes på grunn av tre løvinner som ble langt mer pågående enn man likte.

Arrangørene har selvsagt alliert seg med parkpersonale som går gjennom hele løypen meter for meter, og rydder den for potensielt farlige dyr før de cirka tusen løperne legger på sprang ut i bushen.

Her skal du ikke senke farten mye før du blir spist.
Her skal du ikke senke farten mye før du blir spist. Vis mer


I 2005 oppdaget de underveis i løpet tre løvinner som slikket sol midt i løypa. Løpsvaktene klarte ikke å overtale løvinnene til å flytte seg fra veien, og før de visste ordet av det hadde lederen av løpet, Vincent Kutoane, tatt igjen lederbilene. Kuotane fikk kastet seg inn i en bil for å ikke bli angrepet, og det måtte tilkalles ekstra mannskaper for å få fjernet løvene.

Innen de rolig forlot åstedet, snytt for et måltid, hadde hele tolv løpere tatt igjen lederbilen. Løperne følte det var sikkerhet i antall, og valgte å fullføre løpet. Seg i mellom ble løperne enige om at de tre første som kom til lederbilene skulle utropes til vinnere av løpet, ettersom alle 12 kom i mål samtidig.

Den resterende delen av feltet passerte kort tid etterpå samme punkt, lykkelig uvitende om hendelsen bare noen minutter før de passerte.

God og mett etter dagens måltid. Foto: Per Ervland
God og mett etter dagens måltid. Foto: Per Ervland Vis mer


Vill naturløype

Dette er ikke eneste gang noen har støtt på ville dyr under løpet. Den 14 kilometer lange runden (som løpes to ganger) passerer steder som har fått navnene "Rhino hill," "Lake Panic" og "buck killed by ball, big fright from lion stream."

>>Historien om de tre passasjene kan du lese her.

Deler av løypen går gjennom en lokal landsby hvor man i utkanten ofte ser impalaer, vortesvin og bavianer som står undrende og kikker på flokken av mennesker som løper fra vannhull til vannhull, og til slutt i mål.

Viktig for lokalsamfunnet

Foruten det kuriøse ved hele arrangementet bidrar det til å styrke parken i sin helhet. Løpet er en viktig inntektskilde for parken, og sponsorer og deltakere spytter inn penger, som igjen går videre til vedlikehold av den enorme nasjonalparken. Totalt, over årenes løp, har arrangementet samlet inn over en million rand (litt mer i kroner). Pengene har kommet godt med, og finansiert blant annet prosjekt for elefanter, bavianer og bidratt til å sette opp fuglereservater.

De som i tillegg samler inn nok donasjoner til løpet, 750 rand (758 kroner), får også automatisk lov til å delta i halvmaratonet uten å betale løpsavgiften. Videre er det folk fra den lokale skolen, kirken og militæret som står på vannpostene.

>>Les om flere maraton for de gærne her.