Best å løpe i bare underbuksa når du løper i Death Valley kvelende varme. <i>Foto: Badwater</i> Foto: Badwater
Best å løpe i bare underbuksa når du løper i Death Valley kvelende varme. Foto: Badwater Foto: BadwaterVis mer

Maraton for de gærne

Trodde du du var tøff som har løpt New York maraton? Ha, det er ingenting mot ultramaratonene som arrangeres i noen av verdens varmeste klimaer. Hva med å løpe 243 kilometer gjennom Sahara?

Javisst, du leste riktig. 24 mil gjennom ørkenen - i temperaturer opp mot 50 grader. Ikke noe for hobbyjoggeren, dette her.

Men det er faktisk en del som synes dette er moro. Deriblant Dean Karnazes, som i et intervju med den britiske avisen The Independent forklarte at når du løper slike løp "løper du de første ti milene med bein og de ti neste med hodet". Akkurat.

Saharaløpet Marathon des Sables, som foregår i Marokko, har 700 påmeldte deltakere i år. Løpet går av stabelen andre uken i april, så det er for sent å melde seg på, men fra i sommer kan du melde deg på neste års ultramaraton.

Det finnes flere ultramaraton, og alle varierer i lengde. Noen er bare litt lengre enn de klassiske 42 kilometrene man løper i et vanlig maraton, men vanligvis er de mellom 80 og 240 kilometer. Noen går over en dag, andre over flere (det gjør for eksempel Marathon des Sables), i noen løp må du klatre store høydemetre, andre har en mer behagelig løypeprofil.

Et populært ultramaraton er Comrades i Sør-Afrika, der du løper 90 kilometer, mellom Durban og Pietermaritzburg. Tidsfristen er 12 timer. Et annet ultramaraton er Western States Endurance Run i California, som er 161 kilometer langt. Her skal løperne forsere 5.000 høydemetre(!), så dette er ikke noe for pyser.

Men det aller verste løpet skal være Badwater-løpet, som går i Californias Death Valley - verdens varmeste sted - midt på sommeren, når temperaturene kan komme opp i 55 grader. Løpet er 217 kilometer langt, og går i bare én etappe. De beste løperne bruker under 30 timer på å komme i mål.

Maraton

Hadde du vært i stand til å gjennomføre et maraton? (Avsluttet)
Nei, aldri i verden(55%) 843
Ja, ikke noe problem(28%) 424
Vet ikke(17%) 268
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


No pain, no gain

Det er kanskje ikke noen bombe at du må regne med en del smerter når du deltar i et ultramaraton. Blemmer, gnagsår, melkesyre, ekstrem trøtthet og hallusinasjoner. Dean Karnazes har selv opplevd å sovne mens han løper. Kroppen løper på autopilot. Han har også opplevd å få hallusinasjoner. Det gjorde han da han løp gjennom Death Valley, og støtte på en gammel gruvearbeider som ba om litt vann. Karnazes helte vann til ham - men kom til seg selv da han hørte vannet treffe asfalten.

Her finner du mer info om løpene:
Marathon des Sables
Western States Endurance Run
Comerades
Badwater