Mann døde etter handlepress på guidet shoppingtur

Fikk hjerteinfarkt etter opphisset krangel med guiden fordi han ikke ville handle.

Kjøpepresset på turister kan være stort. Foto: Dmitry Samodelov
Kjøpepresset på turister kan være stort. Foto: Dmitry Samodelov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De populære shoppingturene med guide i Hongkong er stanset etter at 65 år gamle Chen Youming døde pga. et hjerteinfarkt.

Mannen kollapset etter en krangel med guiden. Det er blitt hevdet at guidens forsøk på å presse Chen til å kjøpe varer i en av butikkene den guidede turen var innom startet krangelen. Det skriver Daily Mail.

Les også: Blir du lurt til å betale for mye på restauranten?

Nå vil Travel Industry Council of Hong Kong sette en stopper for turer der guidene har avtaler med butikker og får provisjon når deltakerne handler. Guidene skal ikke kunne tvinge deltakerne inn i forskjellige butikker, og må på forhånd gi detaljert informasjon om hvilke steder den guidede turen besøker. Ofte blir nemlig turister sluset inn i butikker selv om temaet for den guidede turen er noe helt annet.

Les også: Dette kjøper vi med oss fra ferie

Får mange klager

Guidede shoppingturer i Hongkong har vært gjenstand for kritikk før. Forbrukerombudet i Hongkong gikk for tre år siden ut og ville ha et forbud. De hadde mottatt mange klager fra kinesiske turister som følte seg presset til å handle i butikkene guiden tok dem med til, skrev Hongkong-avisen The Standard. Først etter dette dødsfallet ser det altså ut til at det blir tatt affære.

De nye reglene fra Hongkong har ført til reaksjoner også i Shanghai. Guidefirmaet Shanghai Great World International Travel Service har allerede droppet sine shoppingturer, fordi de fikk rapporter om at guidene som ble brukt presset turistene til å handle.

- Guidene ble sinte hvis ikke deltakerne handlet under shoppingturene, sa en ansatt ifølge Daily Mail.

Les også: Europas billigste shoppingby

Gi beskjed om at du ikke vil handle

Guidede shoppingturer der turistene føler seg presset til å handle er ikke unikt for Hongkong eller Kina. Du finner det igjen svært mange steder. Ofte blir turister eksortert inn i butikker selv om temaet for den guidede turen slett ikke er shopping. Det beste rådet er å si klart fra at du ikke er interessert i å handle noe.

Kan du kunsten å prute? Les saken Special price for you, my friend