Malaria smitter ved myggstikk!
Malaria smitter ved myggstikk!Vis mer

Malaria

Malaria er en alvorlig tropisk sykdom som dessverre er nokså utbredt. Hvert år smittes omlag 300 millioner mennesker av malaria. Av disse dør minst to millioner av sykdommen. Risikoen for smitte er stadig økende. Det finnes ingen vaksine men forebyggende medisin gir begrenset beskyttelse.

Malaria forårsakes av malariaparasitter, såkalte plasmodier. Smitte skjer ved myggstikk, og da gjerne på nattestid. Parasitten spres i blodet og finner veien til leveren hvor den formerer seg. Fra leveren kommer parasitten ut i blodbanen. Det skjer en formering i de røde blodlegemene og disse sprekker synkront. Ved frigjøring av parasitter fra røde blodlegemer får man en febertopp. Malaria kan i verste fall være dødelig.

Hvor risikerer du å få malaria?

Malaria er en tropisk sykdom og eksisterer derfor ikke i kaldere strøk. Planlegger du å reise i Asia, Latin Amerika, Afrika, østlige områder rundt Middelhavet samt andre avgrensede områder nær ekvator bør du forhøre deg med lege eller et vaksinasjonsenter før du reiser. Disse er oppdatert på hvilke områder hvor malaria kan være utbredt og kan gi deg råd om vaksinering.

Selv om du skal ut på reise i disse områdene vil det ikke alltid være nødvendig med vaksinering. Større byer er som regel fri for malaria, og skal du opp i høyden (over 1.500 meter) synker risikoen betraktelig. I tillegg varierer utbredelsen med årstidene.

Vaksinering

Forebyggende medisin mot malaria fåes i form av tabletter. Det finnes ulike typer medisiner, og legen din kan gi deg råd om hvilken type som passer best. Selv om dette kan begrense risikoen for smitte, beskytter det deg ikke 100 prosent. Årsaken er at malariaparasitten etter hvert har utviklet resistens mot de ulike typene av forebyggende medisin.

Da sykdommen overføres av mygg, er den sikreste (om ikke letteste) måten å forhindre smitte rett og slett å unngå myggestikk. Dette er viktig selv om du tar forebyggende malariatabletter. Les mer om hvordan du best beskytter deg mot myggen her.

Symptomer

Feber, hodepine, diaré, svette og frysninger kan, hver for seg eller kombinert, være tegn på at du har pådratt deg malaria. Frykter du at du er smittet bør du søke legehjelp umiddelbart. I de fleste land hvor sykdommen forekommer kan en lege eller et sykehus fastslå eller avkrefte dette ved hjelp av en blodprøve.

Slik behandles malaria

Det finnes flere medisiner for behandling av malaria. Behandling i Norge skjer som regel på sykehus.

Her får du mer informasjon!

Skal du ut på reise anbefaler vi deg å ta kontakt med din lokale lege. Eventuelt finnes det sykehusavdelinger som har spesialisert seg på vaksinering og rådgivning ved reise. Vaksinasjonspoliklinikken i Oslo har telefon 22 11 99 66.

Kilde: WHO og Statens institutt for folkehelse