Makabre severdigheter

Mørk historie - som foster på krukker og torturmetoder - er blitt severdigheter. Her er bildene.

Har du en liten djevel på skulderen, er dette noe for deg. For land og steders mørke historie er nå blitt turistmål.

Verdens befolkning har opp gjennom alle år vært utsatt for folkemord, massedrap og andre mer eller mindre skrudde personer som har satt sitt merke på historien.

Ikke før noen har utsatt mennesker for forferdelige hendelser, ser andre sitt snitt til å tjene penger på det. Noen av attraksjonene er ment kun for underholdningens skyld, mens andre står igjen som monumenter og landemerker for å minne oss på hvilke grusomheter som har eksistert i vår verden.

Bus tours of L.A crimescenes

I Los Angeles og USA generelt vet de å gjøre turistattraksjoner av alt. Nå har et selskap sett sitt snitt til å gi deg en guidet tur gjennom Los Angeles' mørke historie. Drap står høyt på listen og selskapet kjører deg i buss til de forskjellige åstedene hvor bestialske drap har skjedd.

Turen går nå igjennom rolige boligområder hvor det for bare noen år siden skjedde drap som ikke er blitt løst, sjalusidrap med klapperslanger, drukninger i hagedammer og nedgravde lik under bolighus.

De som tilbyr den guidede turen heter Esotouric.

Jack the Ripper walk

Har du ikke hørt om The Ripper, er det på tide du oppdaterer deg. Hans identitet er aldri blitt avslørt, men han var en notorisk morder som herjet i Londons East-End på slutten i 1888. Flere selskaper tar deg med på turer rundt i de trange gatene og forteller med stor innlevelse om de bestialske mordene Jack utførte.

Spekulasjoner har gått i alle år om hvem Jack the Ripper er, og man tror han kan ha vært lege, hofflege, og man har til og med spekulert i om han var en som dekket over kongens eskapader osv. I all hans bestialskhet dissekerte han også ofrene sine og rotet med tarmer og innvoller.

Lyst på omvisning i London? Her er noen som tilbyr guiding:
Jack the Ripper Walk
Jack the Ripper Tour
London Walks

Slik ser det ut i "Hanging gardens" i dag. Historien er like makaber som den er vakker i dag. Foto: Dag Erik Grøtnæs
Slik ser det ut i "Hanging gardens" i dag. Historien er like makaber som den er vakker i dag. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


"Hanging gardens" i Mumbai

Parsiene er et lukket samfunn i India som består av ca 70.000 mennesker. Dette er gamle persere som bosatte seg i India.

Ettersom de tilber alle jordens elementer, kan de ikke kvitte seg med likene til sine avdøde. Derfor ble "The Silent Towers" laget, hvor de avdøde ble lagt slik at gribbene kunne spise dem opp.

Tårnene lå på en høyde ved en av Mumbais vannkilder, og dette førte til at gribbene tok med seg "maten" fra menneskekroppene og drakk av vannet.

Ofte ble menneskerester liggende igjen. Da britene koloniserte India ble de så forferdet at de dekket til hele vannet med en nydelig grønn hage.

Den henger over vannet den dag i dag og kalles derfor "Hanging Gardens". Llikevel fikk Parsiene beholde tradisjonen sin, men tårnene ble dekket til med kupler slik at de var beskyttet og at likene ikke ble spist av fugler. Tradisjonen fortsetter den dag i dag, og er du i Mumbai kan du ta turen opp til hagene og beskue tårnene.

En liten kuriøs faktadel om dette er at gribbene, som var en lokal fugleart i Mumbai/Bombay, nå er utdødd som en følge av at de spiste menneskekjøttet. Dette var så infisert av bakterier fra omgivelsene at gribbene rett og slett strøk med.

I Jeffery Dahmers fryser... Foto: www.roadsideamerica.com
I Jeffery Dahmers fryser... Foto: www.roadsideamerica.com Vis mer


Criminal Hall of Fame Wax Museum

Museet ligger i Clifton Hill i Ontario, Canada. Museet har voksdukker av de mest kjente forbryterne og massemorderne i verden. Foruten gamle "mafiahelter" som Bugsy Siegal og Al Capone kan du se massemorderen Jeffry Dahmer (du kan også titte inn i fryseren hans), Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh og Adolf Hitler osv. Mens du er i området kan du roe ned hjertet ved Niagara Falls som er litt av et skue. Museet ligger nemlig bare rett rundt hjørnet for den mektige fossen.

Forensic Museum i Bangkok

Har du mage til det og er i Bangkok, kan du ta turen innom dette museet. For bare 40 Bath kan du komme inn å se det bevarte liket av Thailands verste seriemorder, kannibalen See-Uey. Foruten dette kan du rusle rundt og "kose" deg med utstillingen av obduksjonsfotografier og glasskrukker som inneholder dødfødte foster. I tillegg kan du gå til bygget ved siden av, hvor det er et museum der du kan ta en nær titt på menneskekroppen. Dette er et populært museum blant medisinstudenter.

Bildet sier vel sitt om museet... Foto: Karoline Brubæk
Bildet sier vel sitt om museet... Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Guanajuato Mumie Museum

Dette er virkelig et av de mer obskure museene i verden. I byen Guanajuato i Mexico brøt det i 1833 ut en koleraepidemi som gjorde at de døde omtrent ble begravet fortere enn de klarte å trekke sitt siste åndedrag. Dette førte til at noen faktisk ble levende begravet, derfor kan man også se forferdelige uttrykk i ansiktene til noen av mumiene. Kirkegården de ble begravet og senere gravd frem igjen heter "Municipal Cemetery" og her kan du i dag på utstilling se flere av mumiene.

Nazi-Tysklands konsentrasjonsleire

Viktig bidrag til verdensarven og viktig symbol for å minne verden på hvilke grusomheter som ble begått under den andre verdenskrig. Flere konsentrasjonsleire er åpne for guidede turer. Den mest fryktede av dem alle, Auschwitz, har også åpent for besøkende. Denne leiren ligger plassert i Polen. Her ble så mange som 1,5 millioner jøder tatt av dage på de tre og et halvt årene leiren var i bruk. I nærheten av Berlin finner man leiren Sachsenhausen, som også huset flere norske fanger. Leiren ble brukt som forskningsstasjon, og du kan også se en utstilling om hvilke medisinske forsøk fangene ble utsatt for i forskningens navn.

Gulag i Sovjet

Gamle Sovjet hadde også sine fangeleire som heller ikke var som noen ferie å regne. De gamle Gulag-leirene som ble brukt til å stue bort opposisjonelle ledere og personer som var mot Stalins regime var alt annet enn noen dans på roser.

Arbeidet var umenneskelig, matrasjonene var altfor små, og da Stalin døde i 1953 hadde også antallet fanger nådd sitt høydepunkt. Da huset de rundt 1.000 leirene som var spredd på de verste områdene i Sovjet over tre millioner fanger. Leirene var spredt på områdene i Sibir, Uralfjellene og Sentral-Asia.

Verdt å merke seg er at de utelukkende lå på øde steder med forferdelig klima så det var nærmest umulig å rømme. På øya Solovki lå et kloster som ble brukt til å torturere fanger som var plassert i leirene rundt i Arkangelskområdet. Klosteret er i dag kristendommens hovedsete i Nord-Russland.

Perm-36 er er også et Gulagmuseum og er lokalisert i Perm regionen helt på grensen til Sibir. Leiren ble stengt i 1988 som en av de siste og fungerer i dag som museum. Er du i området anbefales et besøk.