Makaber mat

Fysen? Hva med hermetiske veps - eller kanskje gresshopper? Bli med på en skremmende reise i eksotiske merkverdigheter.

Publisert
Sushi er mer og mer populært også her til lands. Men Fugu kan du glemme å få servert i Norge.
Sushi er mer og mer populært også her til lands. Men Fugu kan du glemme å få servert i Norge. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I Japan spiser de giftig fisk, som slaktet og tilberedt på feil måte kan ta liv. De betaler endog rystende summer for det. Dødelig godt?

Fugu

Fugu heter den giftige fisken de spiser i Japan. Den største giftkonsentrasjonen finnes i innvollene, men også fiskekjøttet har disse giftstoffene i seg. Giften, tetraodontoxin, kan være dødelig, og hvert år tar den liv i Stillehavslandene.

- For å slakte fisk i Japan må man ha sertifisering. I Hong Kong for eksempel går utdannelsen over 10 år. Hvis slaktingen ikke gjøres riktig, kan fisken gå fra å være spiselig til uspiselig. Dersom det skjer noe med kundene i Japan som følge av slikt, må restauranten stenge, får vi vite ved sushirestauranten East Sushi & Noodles på Bislet.

Fugu er regnet som en delikatesse, men om ikke giften skremmer, så burde i alle fall prisen gjøre det.

- Fugu er veldig dyrt, du må regne med rundt 1.000 kroner for en middag, forteller Rieko Kurashina ved Den japanske ambassaden i Norge. Fugu spises helst rå, når den er fersk. Men den kan også spises kokt med andre grønnsaker, eller bare dyppet veldig kort i kokt vann, forteller Kurashina.

Småkryp

Er du sulten på en liten matbit kan det kanskje friste med noen larver, eller kanskje en veps? I Norge har vi ingen tradisjon for å spise slike småkryp, men i sydligere strøk tar man gjerne for seg av de proteinrike billene. Urinnvånerne i Australia spiser nattsvermere – og hvor lite fristende den enn kan høres ut, så skal de være næringsrike. I Thailand får du frityrstekte larver og insekter, og i Japan står vepser og gresshopper på menyen.

- Vepsene og gresshoppene kokes med sukker og soyasaus, slik at de holder seg lengre. Man kan kjøpe dem i en boks, og så spises det som snacks, forteller Rieko Kurashina ved Den japanske ambassaden i Norge.

Frister det med et slangemåltid?<br />
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: kirsti van hoege
Frister det med et slangemåltid?
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: kirsti van hoege Vis mer
Farlig fangst? Hai serveres i form av biff eller haifinnesuppe.
Farlig fangst? Hai serveres i form av biff eller haifinnesuppe. Vis mer

Slanger

Slanger er ikke det de fleste av oss drømmer om å få i sengen – ei heller i maten. Du som ikke er lettskremt har imidlertid muligheten til å få en slange på tallerkenen i Kina.

- Slangene holdes i et bur, og så peker man på den slangen man vil ha. Deretter slaktes slangen og tilberedes mens man kan se på, forteller Sven-Erik Hilsen, konsulent ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.

Haisommer?

Hai er kanskje ikke fisken du selv ønsker å få på kroken? Farlig i live – men liten trussel i død tilstand. Dersom du ikke er allergisk overfor transmak, da.

- Haien skal være fersk når den tilberedes. Hvis den har vært frossen, smaker den tran, sier Sven-Erik Hilsen ved Gastronomisk Institutt. Man kan spise hai i form av haifinnesuppe, eller som biff. Dersom man ønsker en haibiff, steker man den på samme måte som en ordinær biff, forteller Hilsen.

Gammel fisk

Mens vi er i det maritime miljø, kan vi fortsette med den norske spesialiteten rakfisken. Fisken er i utgangspunktet ikke farlig, men med feil fremgangsmåte under den fire måneders modningstiden kan den utvikle giftige bakterier.

- Rakfisken legges i saltlake, og skal modnes i fire måneder. Man bør vite hva man gjør, for dersom man får med jordbakterier i prosessen så modnes fisken feil og vil utvikle giftige stoffer, forteller Hilsen ved Gastronomisk Institutt.

 • Apehjerne eller hund? Her kan du lese mer om skremmende ekkel mat.
 • Mer om mat

 • Asiatisk kokekunst: 100 år gamle egg …

 • Indisk kokekunst: Fra hot til helvete

 • Norske delikatesser: Grotesk mat på menyen

 • Slik finner du de beste restaurantene

 • Ti råd mot diaré

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer