Makaber feiring i Mexico

Noen vil kalle det forkastelig, andre makabert. For meksikanerne er Los Dias de Los Muertos, de dødes dager, en hyllest til døde venner og familie. Gjennom bønn og festing gjenforenes de levende og dødes sjeler i tre dager til ende.

Det vi helst forbinder med meksikansk kultur stammer fra spansk påvirkning, men mange glemmer at også aztekerne og mayaenes kulturer har hatt stor betydning for meksikanernes tradisjoner. Det var først med de spanske conquistadorenes inntreden i Mexico i 1521 at europeiske skikker og ritualer ble innført. Los Dias de Los Muertos er en gammel aztekisk feiring av døden. Aztekerne så nemlig på døden som en reise, en ny del av livet, og i følge deres tro er livet en drøm som vi vekkes fra i det vi dør.

Barnas dag

Aztekerne feiret sin dødsfest i to hele måneder, mens tradisjonen slik den er i dag er mer modernisert og kun går over tre dager. Festen begynner med barnetog gjennom byene den 31. oktober med barn kledd i Halloween-lignende kostymer. Familiene setter opp små alter med mat, varm sjokolade og leker til angelitos, de døde barnas sjeler. Om natten kommer alle angelitos til jorden og nyter godt av gavenes "sjel". De fysiske gavene gis til barna dagen etterpå.

Angelitos blir på jorda hele 1. november (Alle Helgens dag), og når de drar sin vei kommer de døde voksnes sjeler. Dette skjer dagen etter, den 2. november. Dagen kalles de dødes dag, og er feiringens høydepunkt. De voksne sjelene blir møtt med altere fulle av deres favorittmat, tequila og gaver. Familiene tilbringer denne dagen i hjemmene for å være mest mulig sammen med de besøkende sjeler. Ofte blir det dekket på til de usynlige gjestene rundt matbordene og de blir tatt med som en tilsynelatende naturlig del av familien.

Tequila og dansende skjeletter

På alle markedene selges sukkertøy formet som hodeskaller og kjærligheter på pinne med navneinskripsjoner. Du kan for eksempel spise morbide godterier med de avdødes navn på. I tillegg selges plastikkskjeletter i ulike fasonger. Mange kjøper skjeletter som utfører aktiviteter tilsvarende sine døde venners favorittaktiviteter, som for eksempel det å sparke fotball eller se på TV.

Meksikanerne selv kjøper disse gjenstandene for å ta dem med til de dødes gravplasser samme kveld. Her settes det opp provisoriske altere som dekoreres med figurer, fotografier av de døde, frukt, blomster og de dødes favorittmat. Hele natten etter de dødes dag tilbringes på kirkegårdene. Der holder familiene fest for de døde med musikk, dans og bønn. Mange av festdeltagerne bærer skjelettkostymer eller hodeskallemasker til ære for de døde. Mellom, og på kirkegårdene spiller salsa-orkestrene til dans kledd i skjelettdrakter, og danserne svinger seg i djeveldanser for å gi beskyttelse fra det onde.

Hvor makabert det enn høres for oss nordboere, sies det at en tur til Mexico for å oppleve feiringen skal gjøre godt for både kropp og sjel.

Slik kommer du dit

Dersom du vil delta i meksikanernes noe spesielle tradisjon skal du dra til Oaxaca i den sørlige delen av landet, eller til Puebla, sørøst for Mexico City. Her er feiringen størst, og det sies at det er i disse to byene de fleste døde gjør seg til kjenne idet deres sjeler kommer tilbake til jorden for å gjenforenes med familie og venner.

Er du student kan du reise til Mexico City med STA Travel for 5.735 kroner tur/retur. Ellers ligger prisene på rundt 8000 kroner for to uker med hotell. Fra Mexico City må du leie bil og kjøre i omtrent halvannen time til byen Puebla. Puebla ligger like ved siden av vulkanen El Popo, så det kan kanskje være en idé å sjekke aktivitetsnivået på denne før du drar.

Billig reise?

Ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.