Mai-helg på hjul

- Det som er fint med sykkelferie er at du har sansene åpne, og du behøver ikke være på samme sted hele tiden. Du setter deg ikke inn i en bil eller en buss og passiviseres, og du slipper å vente på om du ikke snart er fremme. Opplevelsen er i bevegelsen, sier fagkonsulent i sykkelturisme hos Syklistenes Landsforening (SLF), Sissel Jenseth.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Vakre våropplevelser på sykkel.
Vakre våropplevelser på sykkel. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Og det beste er kanskje at du ikke behøver å ha ligget i hardtrening hele vinteren for å få en fin opplevelse på to hjul.

- Det er ikke så slitsomt som mange tror, for du sitter jo på sykkelen og slipper å bære tung sekk på ryggen. Det er faktisk lettere å være på sykkeltur enn å gå på tur, sier Jenseth i SLF.

Du trenger heller ikke en fancy sykkel – selv om du kanskje ikke bør legge ut på tur med sykkel uten gir.

- Jo dårligere form, jo bedre gir er en fin regel, sier daglig leder i Stiftelsen Sykkelturisme, Karianne Vige.

- Å sykle oppoverbakke er ikke bra hvis du ikke har ordentlig utveksling på girene. De situasjonene du vinner på en god sykkel, er oppoverbakke og hvis du sykler med mye bagasje eller henger, forteller Jenseth i SLF.

Å sykle i mai

Vi har fått turforslag for sykkelturer i Norge i mai, både fra Syklistenes Landsforening og Stiftelsen Sykkelturisme. Det er imidlertid et par hensyn du må ta dersom du planlegger en sykkelhelg i mai:

 • Noen steder er du avhengig av kommunikasjonsmidler, spisesteder og overnattingsbedrifter: Sjekk at disse er åpne og i gang før du legger ut på landeveien. Dersom du planlegger stopp ved forskjellige attraksjoner; sjekk åpningstidene her også.
 • Det kan være kaldt i mai – som det for øvrig kan være resten av sommeren i Norge også, men: Ta med noe å ha på hendene, samt en varm genser for kvelden. Generelt bør du være litt bedre kledd i mai enn om sommeren. Hendene er mest utsatt for kjølig vind. Husk regntøy og vindtette klær – og gjerne plastposer og strikk til å beskytte skoene i regnvær.
 • Dersom du er avhengig av offentlig kommunikasjon for å komme deg til utgangsstedet for sykkelturen: Sjekk hvorvidt det er mulig ta med sykkelen. NSB har enkelte avganger hvor du ikke får med sykkelen, og hvor den må sendes i forveien.
 • Middelaldrende og gutta

  Vige i Stiftelsen Sykkelturisme og Jenseth i Syklistenes Landsforening forteller begge at sykkelturismen er økende. Ifølge Jenseth er det spesielt to tydelige trender:

  - Det er en særlig økning av de i aldersgruppen 40-60 år, hvor barna er ute av redet og hvor de voksne er ute etter en aktiv tur. Dette er også mennesker som legger igjen mye penger på hoteller og slikt; de unner seg gjerne litt ekstra etter endt etappe, forteller Jenseth.

  Hun beretter videre at den andre gruppen som øker, er jentegjenger og guttegjenger – for eksempel weekendtur for syklubben og gutta på tur.

  Maks 6 mil

  Hvor langt bør du planlegge å sykle per dag, og hva kan du gjøre for å unngå den fryktede stølheten i stussen? Hva gjelder dagsetapper så anbefaler Jenseth maksimalt 6 mil for en normal, utrenet person.

  - Dess mindre trent, dess kortere dagsetapper. 3-6 mil per dag sykler alle som fungerer normalt i hverdagen, uten aktiv trening. Det er ikke anbefalt å sykle lenger hvis opplevelsen er turen, forteller fagkonsulenten for sykkelturisme i Syklistenes Landsforening.

  Stølhet i bena, sår i rumpa og sår i håndflatene er ifølge Karianne Vige i Stiftelsen Sykkelturisme, mulige plager etter vårens første tur. Men det finnes råd.

  - Hansker eller vanlige vanter er kjekt å ha, dessuten et gelésete til å trekke utenpå det andre sykkelsetet. Men for en helgetur skal det mye til for å pådra seg slike skader, med litt forberedelser, sier Vige.

  Barn på tur

  Det finnes mange mulige løsninger for å ta med barn på sykkelferie. De kan selvsagt sykle selv, du kan transportere barnet i en sykkeltilhenger, eller du kan benytte en påhengsykkel – som er en halv sykkel som du fester til bagasjebæreren din, og som barnet sitter og sykler på selv.

  - Opp til fem år går det greit å la barnet sitte i sykkeltilhenger, men da begynner de å ville sykle selv, sier Jenseth i SLF. Påhengsyklene er ikke spesielt billige, men folk bruker jo mye penger på sportsutstyr nå til dags, fortsetter fagkonsulenten.

  - Det går bra å la barna sykle selv dersom du passer på at det er forholdsvis flatt, sier Vige.

 • Fine steder å sykle i mai
 • Verdens lengste merkede sykkelrute: Nordsjøruten.

 • Les på DinSide Økonomi: Guide til sykkelkjøp
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!