Magisk møte mellom øst og vest

For 300 år siden anla Peter den Store Russlands nye hovedstad. Byen skulle åpne det russiske riket mot Vesten. St. Petersburg er fortsatt et magisk møte mellom øst og vest.Tekst og bilder: Eirik Rønjum

Publisert
Sist oppdatert
Vinterpalasset speiler seg i elven Neva. Foto: Eirik Rønjum
Vinterpalasset speiler seg i elven Neva. Foto: Eirik Rønjum Vis mer


Nordens Venezia blir den kalt, den russiske millionbyen ved elven Nevas utløp i Finskebukta. Det tar ikke mange minuttene å forstå hvorfor.

Byen har rundt 700 broer som tar deg tørrskodd over de mange kanalene som snor seg gjennom byen. De monumentale fasadene speiler seg forfengelig i vannspeilet. Eller stirrer tungt og sørgmodig på sitt eget forfall.

St. Petersburg er også kontrastenes by.

>> Dette må du gjøre i St. Petersburg

>> Fakta - reise, bo og leve i St. Petersburg

>> Kostbart møte med lovens voktere

>> I et fremmed språk

>> SE ST. PETERSBURG I BILDER

Vindu mot Vesten


St. Petersburg er resultatet av Peter den Stores ønske om å åpne Russland mot Vesten, og mot sjøen. Slik skulle Russland bli en stormakt på linje med Tyskland, Nederland og England.

På begynnelsen av 1700-tallet samlet arkitekter og kunstnere fra hele Europa seg for å bygge den nye russiske hovedstaden på sumpen ved Finskebukta. St. Petersburg ble fort kalt Russlands vindu mot Vesten.

Byen med rundt fem millioner innbyggere er ennå langt mer vestlig enn andre russiske storbyer. De brede avenyene og den barokke arkitekturen gir byen et uttrykk som minner mer om Paris enn Moskva.

Revolusjon og krig

Det har rent mye vann gjennom St. Petersburg siden Peter den Stores tid. Under første verdenskrig ble byen omdøpt til det mindre tyskklingende navnet Petrograd. Etter den russiske revolusjonen ble hovedstaden igjen flyttet til Moskva, og St. Petersburg ble omdøpt nok en gang. Denne gangen etter revolusjonshelten Lenin.

Sovjetunionens nest største by het i 63 år offisielt Leningrad. Innbyggerne omtalte byen imidlertid fortsatt for "Piter" - slang for Petersburg. I 1991 fikk byen endelig sitt opprinnelige navn tilbake. Men du ser fortsatt overraskende mange statuer og bilder av kommuniststatens grunnlegger.

St. Petersburg ble hardt skadet under den tyske beleiringen fra 1941 til 1944. Hitlers mål var å utslette byen. Han lyktes ikke, men mellom 500.000 og én million innbyggere døde.

Etter krigen ble byen sakte bygd opp igjen, men havnet samtidig i skyggen av Moskva.

Vakrere enn på lenge

Først når Putin, som selv kommer fra byen, ble utnevnt til russisk president i 2000, kom vendepunktet. Den russiske presidenten begynte å invitere statsledere til St. Petersburg istedenfor Moskva.

Frem mot 300-årsjubileet i 2003 ble det bevilget nesten 10 milliarder kroner til å pusse opp byen. Resultatet er at den tidligere russiske hovedstaden er vakrere enn på lenge.

>> Dette må du gjøre i St. Petersburg

>> Fakta - reise, bo og leve i St. Petersburg

>> Kostbart møte med lovens voktere

>> I et fremmed språk

>> SE ST. PETERSBURG I BILDER

Utsikt over byen.  Foto: Eirik Rønjum
Utsikt over byen. Foto: Eirik Rønjum Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer