Magetrøbbel, bitt og stikk

Publisert
Sist oppdatert
Magetrøbbel, bitt og stikk


MAGETRØBBEL

 • Feriemage - Eller god, gammeldags turistdiaré. Ingen over, ingen ved siden når det gjelder helt vanlige og veldig irriterende ferieplager. Europeiske Reiseforsikring anslår at 150.000 norske sydenturister blir rammet hvert år. Det er vanskelig å helgardere seg, men vær mistenksom mot salater, buffeter, iskrem og andre melkeprodukter (syrnede produkter som yoghurt går som regel bedre enn "vanlige" melkeprodukter). Ikke spis østers.

  Pass på å drikke nok vann dersom du har diaré, da kroppen lett blir dehydrert. Du bør også få i deg litt salt. Hvis du klarer deg gjennom uten å ta noen form for medisiner, er det best. Skal du noe som gjør at du ikke har tilgang til toalett (f. eks bussturer), kan du ta diaréstoppende midler som Travello eller Imodium. Hvis du får diaré og blir skikkelig dårlig, må du ta affære (se under).

 • Alvorlig diaré - Dersom du i tillegg til å sitte på do i ett sett føler deg helt utslitt, har feber, blodig avføring eller smerter når du klemmer på magen, bør du dra til nærmeste lege og be om hjelp. Uansett er det veldig viktig at du får i deg nok væske.

  - Cola eller brus er ikke egnet som rehydreringsvæske ved diaré. Barn bør få ORS (oral rehydration solution), eller SRO, som det kalles i noen land med ”fransk” ordstilling (i Norge GEM Collett), sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

 • Forstoppelse - Det motsatte av diaré, men ikke særlig behagelig, det heller. Den "stinne" følelsen kan du godt være foruten. Spis mat med fiber for å få i gang tarmen. Prøve branflakes eller kokte bønner. Du kan også spise epler, fersken eller bringebær, rå gulrøtter, brokkoli eller kål (men vær forsiktig hvis du er i fremmede land der du er usikker på hygienen - ellers kan det hende at det løsner skikkelig magen, og det er jo like kjedelig). Litt mosjon kan også hjelpe, og pass på at du drikker nok væske.

  Laksative medisiner skal du ikke bruke før høyst nødvendig. Prøv de naturlige metodene først.

 • Sure oppstøt - Å smågulpe magesyre gir vond smak i munnen, og er ubehagelig. For å unngå dette, bør du ligge unna sure væsker som fruktjuicer og brus, og heller satse på vann. Å spise sterkt krydret mat er heller ingen god idé. Pass også på å ikke spise deg stappmett. Full mage øker sjansen for at magesyren lurer seg opp i spiserøret.
 • BITT OG STIKK

 • Myggstikk - Hvor irriterende er det ikke å bli jaget innendørs av innpåslitne mygg på lyse sommerkvelder da du absolutt burde sittet ute? Noen hiver i seg hvitløk i mengder for å holde krapylet unna, men det er kanskje mest effektivt for å holde andre mennesker unna. Sats heller på å dekke deg til med klær, og bruk myggspray og andre myggmidler. Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken anbefaler myggmiddelet Mygga, eller andre myggmidler som inneholder rundt 20 prosent DEET. Har du på deg bomullsklær, kan du godt spraye dem også, for sprayen holder lenger på bomull enn hud.

 • Vepsestikk og bistikk - Fytte søren, som det svir å bli stukket av veps eller bie! For de fleste av oss er det ikke noe farlig. Men pass på å ikke klemme enda mer gift inn i huden dersom du må fjerne brodden etter bistikket. Skyll området godt med vann, og legg en kald klut på for å døyve smerte. Noe er allergiske mot vepse- eller bistikk, og hovner mye mer opp enn vanlig. Best å oppsøke lege. Det samme gjelder dersom du blir stukket i halsen, eller i munnen. Hevelsen kan gjøre det vanskelig å puste.

 • Flått - De koser seg i buskaset i de lavereliggende skogene og ved sjøen, og det har blitt flere av dem de siste årene. Flåtten sitter der og venter på at du skal komme forbi og bli neste offer. Sjekk kroppen nøye dersom du har befunnet deg i områder der flåtten finnes. Jo tidligere du får den fjernet, jo bedre. Bruk en pinsett, og pass på å få med deg alle de åtte beina. Dersom du får et ringformet utslett rundt bittet, kan du ha fått sykdommen borrealia (Lyme borreliose). Den behandles enkelt med antibiotika, men jo tidligere du begynner behandling, jo bedre. Du kan også få skogflått-encefalitt (TBE) gir influensalignende symptomer, og også kvalme og oppkast. Skogflått-encefalitt kan føre til hjernehinnebetennelse. De verste variantene finnes i Sentraleuropa, og i Østen (Kina og Japan). Oppsøk lege.

 • Orm under huden- Dersom du oppholder deg på en strand i tropiske strøk, bør du sjekke huden din for utslett. Det kan være en sandorm som borer seg inn under huden. (På engelsk heter den cutaneous larva migrans.) Ormen er vanlig i områder der katter og hunder har gjort fra seg. Dra til apoteket, så får du en krem som tar kverken på den.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer