Madeira- Atlanterhavets blomsterhage

Midt ute i Atlanterhavet ligger en grønn oase. Bli med til Madeira! Tekst og foto: Elin Kr. Kristoffersen

Madeiras landsbyer klatrer oppover bratte heng. Denne landsbyen heter Seixal, og ligger på nordsiden av øya. Foto: Madeira Tourism
Madeiras landsbyer klatrer oppover bratte heng. Denne landsbyen heter Seixal, og ligger på nordsiden av øya. Foto: Madeira Tourism Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maderia har vært et reisemål i mer enn hundre år. Ja, allerede på 1400-tallet skal Columbus ha stoppet her på sin vei til ”det nye landet”. Men de to som har fått æren av å oppdage Madeira 1418-1420, er portugiserne Zarco og Teixeira. Treøya ble den kalt av de første europeerne som kom i land her. I flere år brant trærne på øya, og etter hvert slo bosetterne seg ned og begynte å dyrke den fruktbare jorden.

Madeira er kjent for sin blomsterprakt, og her finnes mange hundre forskjellige planter. Den rike vulkanjorden og den jevne, behagelige temperaturen gjør at både subtropiske og tropiske planter trives her. Agapanthus, strelizia, hortensia og orkideer er noen av blomstene som blomstrer rundt omkring på øya. På markedet i Funchal selges øyas rikdommer, og her kan man kjøpe med seg sommerminner i form av fargerike blomster hjem til kaldere strøk. Men sel vom Madeira er en blomsterhage av dimensjoner, er det ikke disse som er viktigst for økonomien. I tidligere tider ble øya rik av sukkerhandelen med land nord i Europa. I dag er den største eksportartikkelen bananer.

Madeiras bratte fjellsider har blitt terrassert av bøndene. Her kan det ikke brukes traktor - bare menneskekraft. Foto: Madeira Tourism
Madeiras bratte fjellsider har blitt terrassert av bøndene. Her kan det ikke brukes traktor - bare menneskekraft. Foto: Madeira Tourism Vis merBratte utfordringer

Vindruer vokser overalt på øya, og den kjente madeiravinen sendes til land i hele verden. Bøndene har bygd utrolige terrasser i stupbratte fjellskråninger. Her er det kun bonden med sine hender som kan dyrke jorden uten hjelp fra traktorer eller andre tekniske hjelpemidler. Det er for bratt til at husdyrene kan gå ute, og de må holdes inne i små uthus.

Da bøndene begynte å dyrke jorden, bygde de et vanningssystem som til slutt skulle bli på 2.150 kilometer. Den spesielle topografien på øya gjør at det er mye nedbør på nordsiden og solrikt på sydsiden. Nordavinden blåser skyer mot øya som møter fjellkjeden i nord. Det fører til mye regn, opptil to meter på ett år, mens det sør for fjellene kan være regnfritt i et halvt år.

Bøndene leder regnvannet i vanningskanaler, levadaer, fra fjellene og til terrassene sine. Levadaene er bygd for hånd, og arbeiderne måtte ofte henge i kurver ned fra fjellsiden for å hakke seg gjennom fjellet. 40 kilometer av kanalene er tunneler. Mange mistet livet i arbeidet for å få vann til jordbruket og til kraftstasjoner. Levadaene er fortsatt i bruk, og de har også fått en utvidet bruk som turstier på øya.

Tur langs vanningsveiene

Det er en eventyrlig opplevelse å gå gjennom Madeiras natur langs en levada. Turene har forskjellige vanskelighetsgrader. Det er ingenting i veien for å ta med barna på fottur. Det finnes ingen slanger eller andre farlige dyr på Madeira, men noen ganger kan hunder som følger etter vandrerne, være plagsomme.

Det beste er å ta en buss fra Avenida do Mar til utgangspunktet for levadaturen. Ved enden av turen kan du ta en ny buss tilbake til Funchal. Rutebussnettet er godt utbygd på øya, og det er en nervepirrende opplevelse å kjøre i hårnålssvingene opp og ned fjellsidene. Du bør pakke med seg mat, drikke, regntøy og lommelykt. Gode sko og passende klær er en selvfølge.

Levada dos Piornais er en grei tur å begynne med. Den starter rett ved turistområdet i Funchal, vest for stadion. Piornais-levadaen er fra 16. århundre, og her kan du se møllestener og vaskekar langs kanalen. Du kan gå til Camara de Lobos eller svinge nordover. Ved endepunktet kan du ta en buss tilbake til Funchal. Du kan også avtale med en taxi om å bringe og hente. Har du egen leiebil, må du starte og ende på samme sted.

En annen nybegynner tur er fra Terreiro da Luta til Monte. Her er det flott utsikt over Funchal, og når man kommer til Monte kan man ta en slede ned til Funchal. Sledene stammer fra 1820 og ble brukt til å frakte turister og varer til Funchal. Før ble sledene trukket tilbake opp bakkene, men i dag blir de fraktet på lastebiler. Det er også bygd en ny taubane fra Funchal til Monte. Monte er et koselig sted som bærer preg av de rike innbyggerne som bodde her på 1800-tallet. Monte hadde rykte på seg for å være et meget bra kursted, så rike europeere kom hit for å kurere sine sykdommer. Karl 1., østerriksk-ungarsk keiser 1916-1918 oppholdt seg her i eksil og er gravlagt i byens kirke.

Madeiras landsbyer klatrer oppover bratte heng. Denne landsbyen heter Seixal, og ligger på nordsiden av øya. Foto: Madeira Tourism
Badeliv på Madeira. Foto: Marcial Fernandes
Vakre blomster finner du overalt på den frodige øya. Foto: Madeira Tourism
Her ser vi noen av hotellene ved Lido. Foto: Elin Kr. Kristoffersen
Madeiras bratte fjellsider har blitt terrassert av bøndene. Her kan det ikke brukes traktor - bare menneskekraft. Foto: Madeira Tourism
Stiene langs levadaene er populære for turgåere. Foto: Marcial Fernandes
Denne gamle kvinnen karder ull som kanskje skal brukes til å lage noe fint til julemarkedet. Foto: Elin Kr. Kristoffersen
Madeira blir lagret i mange tiår før den er klar til å drikkes. Foto: Elin Kr. Kristoffersen
Farverike trekanthus i Santana på nordkysten. Foto: Elin Kr. Kristoffersen
Maria og hennes mor har solgt blomster på Mercadodos Lavradores i flere tiår. Celine og Stinius kjøper med seg blomster hjem til Norge. Foto: Elin Kr. Kristoffersen
Fiskeren venter tålmodig på spiselig fangst. Hittil har han bare fått et lite sjøpinnsvin. Foto: Elin Kr. Kristoffersen
Dypvannsfisken Espada ser fryktinngytende ut, men smaker fortreffelig. Foto: Elin Kr. Kristoffersen
Unge og gamle samles langs havnepromenaden Avenida do Mar. Foto: Elin Kr. Kristoffersen
Hibiscus i den vakre haven til hotellet Porto Mare. Foto: Elin Kr. Kristoffersen
Madeira er kjent for sitt forrykende fyrverkeri på nyttårsaften. Foto: Madeira Tourism
Vakre stenmønstre, Arte Pisada, i Funchals gater. Foto: Elin Kr. Kristoffersen

Se bilder fra Madeira:


Ministorbyen Funchal

Funchal er hovedstaden for de 250.000 innbyggerne på øya, og det er her de fleste hotellene ligger. Det finnes mange femstjerners hoteller, og standarden på de fleste hotellene på Madeira er veldig bra. Reid’s Hotel er kanskje det mest kjente med berømtheter som Churchill og Hemingway i gjesteboken. Her kan man nyte sin kopp med afternoon tea på terrassen.

Byen er en ”liten” storby med flotte shoppingmuligheter og mange gode restauranter, som byr på fersk sjømat. Spesielt bør nevnes espada, dypvannsfisken som er like stygg som den smaker godt! Espetada er kjøttspyd med laurbærblader, også en madeirisk spesialitet. Etter eller til maten kommer man ikke utenom madeiravinen. I Funchal kan man være med på omvisning i vinhus hvor man lærer om hvordan vinen lages og få smake på de fire forskjellige Madeira vintypene. Her er det ofte sang og musikkgrupper som underholder mens turistene smaker på vinen i det gamle Sao Fransisco Wine Lodge. I 1840 overtok vinselskapet Blandy det gamle fransiskanerklosteret, og de gir en interessant omvisning i vinfabrikken.

Jul på Maderia

Mens pakker pakkes, kaker bakes og hus pyntes, er det kanskje noen som drømmer seg vekk fra kulde og julestri. Da er Madeira et av de beste reisemålene. Øya er kjent for sine vakre julegater og et fantastisk fyrverkeri på nyttårsaften. Tidlig i desember tennes over en halv million lys i Funchals gater. Juleutstillingene i hovedstaden og julekrybbene i øyas kirker er verdt å få med seg om man er så heldig å være på Madeira i desember. Luksushotellene er pyntet til jul, og de fleste har juleaktiviteter for barna.

Etter å ha prøvesmakt madeiraviner og kommet i julestemning av syngende studenter, kan du rusle ut på de vakre fortauene i byen. Her er hvite og svarte stener lagt i flotte mønstre. Denne kunstarten har et eget navn, arte pisada. Når du rusler under de farverike gatelysene og ser de pyntete kirkene og butikkene med flotte julekrybber, tenker du at det er her man bør være for å komme i riktig julestemning.

Men det er ikke bare i julen Madeira kan anbefales. Øya er et helårs reisemål, med behagelig klima og temperaturer på 19-25 grader hele året.

Boa viagem!

Fakta og tips

PASSER FOR:
Alle, men de fleste turistene er godt voksne. Flotte vandremuligheter.
Barnefamilier finner ikke sandstrender, men bassenger langs kysten og ved hotellene.
Ved flyplassen i Santa Cruz, er det en liten stenstrand og basseng.

PRISNIVÅ:
Valuta: Euro (sjekk kursen i vår valutakalkulator)
Enkel overnatting fra 500 kr
Luksushotell fra 1.500 kr
Middag fra 100 kr, brus 20 kr, øl 40 kr

REISE DIT:
Dessverre har de store charterselskapene sluttet med turer til Madeira, men fortsatt flyr Solia til Madeira. I oktober startet også SAS med flyvninger til og fra denne atlanterhavsøya en dag i uken. Mange cruiseskip har anløp i Funchal.

BØR OPPLEVES:

 • En tur opp til Madeiras høyeste fjell Pico Ruivo, 1861 moh. Her hender det at snøen ligger på vinteren.
 • En levadatur, kort eller lang.
 • En kaffe Galão eller et glass Madeira på en av kafeene langs Avenida Arriaga i hovedstaden Funchal.
 • Julelysene i Funchal og fyrverkeriet nyttårsaften.
 • Mercado dos Lavradores. Åpent natten 23. desember, hvor også sidegatene blir fylt opp av frukt og grønt.
 • KLIMA:
  Til Madeira kan man reise året rundt. Øya ligger litt nord for Kanariøyene utenfor Afrikas vestkyst. Jevn temperatur med subtropisk klima. Mellom 19 og 25 grader. Havet mellom 17 og 23 grader. Mest regn på nordsiden og mest sol på sydsiden.

  TIPS:
  - Boken Landscapes of Madeira, Sunflower. Et must for levadavandrere.
  - Lei bil noen dager for a å se den varierte naturen på øya. Det er overnattingssteder i mange av stedene utenfor Funchal.
  - En tur til naboøya Porto Santo som har flotte sandstrender og luksuriøse spahoteller.

  Nyttig på nett:
  www.madeira-island.com
  www.pestana.com
  www.portobay.com
  www.madeirawalks.com