Må du vaksinere deg før Thailand-turen?

Dette må du vite om reisevaksine.

Skal du på Thailandferie? Sjekk om du har de riktige vaksinene før du reiser.  Foto: Bianca Venter
Skal du på Thailandferie? Sjekk om du har de riktige vaksinene før du reiser. Foto: Bianca Venter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juleferien nærmer seg med stormskritt og nordmenn flokker til eksotiske strøk for å slippe unna mørketid og kulde. Men sol, strand og eksotisk mat kan lett bli til alvorlig diaré, oppkast, feber og infeksjoner hvis du ikke vaksinerer deg før du reiser.

Ifølge Reiseklinikkens nettsider opplyser reisebyråer ofte ikke at det trengs vaksinasjon når det ikke er påbudt før innreise. Men det er en rekke vaksiner som er anbefalt for de fleste reisemål og noen forholdsregler bør tas.

Langreise med barn

Til Thailand?

Thailand er en klar favoritt for svært mange i vinter. Er du en av de heldige som skal til smilets land, er det tre reisevaksiner Folkehelseinstituttet og Reiseklinikken anbefaler at du tar; hepatitt A-vaksine, poliomyelittvaksine og difteri- og tetanusvaksine.

Vaksinene varer i opptil ti år, så sjekk vaksinasjonskortet ditt i tilfelle du allerede har tatt en av disse.

Det gjelder å ta forhåndsregler når du drar på langferie til eksotiske strøk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Det gjelder å ta forhåndsregler når du drar på langferie til eksotiske strøk. Illustrasjonsfoto: Colourbox. Vis mer


Denguefeber

Til tross for at Thailand er et av de tryggeste landene i Asia med hensyn til sykdommer og viruser, må turister være oppmerksomme på den voksende faren for denguefeber. Viruset, som kan være dødelig, overføres ved myggbitt og det finnes ingen vaksine. Forbyggende tiltak som klær, myggmidler og insektmiddel er den beste måten å beskytte seg på.

Ifølge lege Gunnar Hasle på Reiseklinikken, er denguefeber den hyppigste årsaken til feber hos barn som kommer til lege i Thailand. Sykdommen er farligere å få andre eller tredje gang enn første gang.

- Ikke reis langt med små barn

Hasle har tidligere uttalt til DinSide at foreldre med små barn ikke bør reise til tropene;

- De har et umodent immunforsvar, og helsevesenet er ikke alltid så godt utviklet slike steder. Dessuten får små barn ofte ikke de samme symptomene som voksne. Malaria kan for eksempel gi bare oppkast og diaré hos de minste, og ikke nødvendigvis feber og frostanfall, som hos voksne. Det kreves grundig undersøkelse for å finne infeksjonsfokus hos små barn, symptomene er ofte helt uspesifikke, som feber, slapphet og kvalme, sier han.

- Hva med en toukers ferie i Thailand med treåringen?

- Jeg synes Thailand er litt langt å dra med en så liten unge. Og en treåring husker ingenting av turen, heller. Og jeg er ikke den eneste legen som mener dette, understreker Hasle.

Han legger til at han her snakker om ferier på noen uker. Ved lengre opphold, for eksempel hvis foreldrene blir utstasjonert i et annet land i forbindelse med jobb, er saken en annen.

- I slike tilfeller må det ordnes med vaksiner og malariaprofylakse, og en plan for evakuering om noe skulle inntreffe, sier Hasle.


Planlegg tidlig

Skal du til en annen eksotisk plass i vinter, bør du finne ut hvilke vaksinasjoner du trenger så tidlig som mulig. Det er best å ta vaksinasjoner rundt to uker før avreise, men ifølge Reiseklinikkens nettsider, er det ikke bortkastet å sette enkelte vaksiner selv dagen før avreise.

Hvilken vaksine trenger du? Sjekk på vaksinekalkulatoren på DinSide Reise.

Tips til den store familieturen