Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Foto: Hans Kristian Krogh-HanssenVis mer

Må du betale tips på cruise?

Vi ser hvilke regler de forskjellige cruiseselskapene har.

Nylig skrev vi om utgiftene som gjør cruiset dyrere enn du regnet med. Et av punktene her var tipsen det forventes at du skal betale til mannskapet ombord.

Lesere lurte på hva som skjer dersom man IKKE betaler tips. Får det konsekvenser?

DinSide har sjekket hvilke regler de forskjellige cruiseselskapene opererer med.

RCCL

Dette står på cruiseselskapets nettsider: "Tips blir automatisk lagt til i cruiseprisen og er cirka 70 kroner per gjest per cruisedag. Dersom du ønsker å betale dette om bord må du gi beskjed når du bestiller cruiset."

- Når man kjøper et cruise hos oss, er tips inkludert. Man trenger ikke tenke mer på det, sier Ellen Stebekk, markedssjef for RCCL.

Mat i overflod på cruise. Og flere hundre ansatte jobber hardt i kulissene for at du skal kunne meske deg i godsakene.  Foto: Hans kristian Krogh-Hanssen
Mat i overflod på cruise. Og flere hundre ansatte jobber hardt i kulissene for at du skal kunne meske deg i godsakene. Foto: Hans kristian Krogh-Hanssen Vis mer


- Vi har hatt dette systemet i lang tid. Vår erfaring er at nordiske turister er mer komfortable med dette.

- Men mange amerikanske cruiseselskaper legger fortsatt til tips på regningen man betaler når man sjekker ut av båten?

- Ja, i USA har de et annet forhold til dette med å tipse. De er vant til å gjøre det ved hvert kjøp, sier Stebekk.

Tipsregningen på cirka 70 kroner dagen kommer opp som et eget punkt når man bestiller cruiset, og bakes automatisk inn i totalprisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kan man la være å betale denne tipsen?

- Nei, det kan man ikke. Tipsen er en del av prisen, men går til betjeningen i sin helhet.

- Kunne dere ikke bare gikk betjeningen litt høyere lønn, og droppet hele konseptet?

- Det kan ikke jeg gå inn på nå, sier Stebekk.

- Men det jeg kan si er at ingen av våre gjester får en overraskende tipsregning på slutten av cruiset.

Likevel, du må belage deg på at det legges til 15 prosent service charge på all drikke du bestiller ombord.

Tipsing på restaurant: Tre ord som irriterer

MSC Cruises

MSC Cruises legger på et obligatorisk servicetillegg på regningen du får ombord. Prisen avhenger av hva slags cruise du er på, men ligger på rundt 7 euro per dag for middelhavscruise, og 9 dollar for cruise i Amerika (halve priser for barn). I tillegg til dette legges det til 15 prosent på drikke.

- Cruiserederiene har forskjelige måter å forholde seg til dette med tips. Vi har tatt bort den tradisjonelle tipsen, men vi tar et servicetillegg som legges til sluttregningen til kunden ombord, sier Line Waskaas, salgssjef for MSC Cruises i Norge og Danmark.

- Så man kan ikke la være å betale dette servicetillegget - for eksempel hvis man ikke er fornøyd med rengjøring av kabinen?

- Nei, hvis lugaren ikke er rengjort ordentlig, må man si ifra om det. Det er et obligatorisk servicetillegg, sier Waskaas.

P&O Cruises

Hos P&O Cruises er ikke tips inkludert i prisen, men det er heller ingen tvang å tipse. Likevel anbefaler P&O at du tipser cirka 30 kroner dagen, men du må gjerne tipse mindre eller mer. Unntaket er for passasjerer som har valgt konseptet "Freedom Dining". Her vil det bli lagt til et automatisk servicetillegg på cirka 15 kroner dagen. Les mer om cruiseselskapets tipspolitikk her.

Norwegian Cruise Line

NCL legger til et såkalt service charge på regningen du bygger opp ombord under ferien. Dette er på 12 dollar per dag per person. Pengene går til personalet. I tillegg anbefaler cruiseselskapet at du tipser rundt 15 prosent til servitører, og 18 prosent til spabehandlerne. Tipsing er altså frivillig, men service charge er du nødt til å betale. Les mer om reglene her.

Celebrity Cruises

Celebrity Cruises legger automatisk til såkalte servicetillegg på regningen mår du bestiller cruiset. Summen varierer fra 11,50 til 15 dollar per dag, avhengig av hva slags lugar du bor i. I tillegg legges det til 15 prosent i service charge på all drikke. Les mer om reglene her.

Må du tipse på hotellet?

Holland America Line

Cruiseselskapet legger til 11 dollar i såkalt "hotel service charge" per person per dag. Hvis du føler at servicen var dårlig, kan du justere dette beløpet når du sjekker ut av cruisebåten. I tillegg legges det til 15 prosent i tips på alle drikke. Ler mer om reglene til rederiet her.

Et uunngåelig tillegg?

Tips eller servicetillegg - cruiserederiene kaller det forskjellige ting, men det dreier seg om det samme. Penger som er øremerket til de ansatte ombord på skipene. For oss nordmenn er tipsing en uvant sak, og det kan virke irriterende at servicetillegg legges til automatisk på regningen din ombord. Da er det mye greiere med måten RCCL og Celebrity Cruises gjør det - ved å legge til dette tillegget på regningen du betaler når du bestiller cruiset.

Enkelte rederier informerer om at du kan redusere eller droppe å betale servicetillegget dersom du ikke er fornøyd med servicen du får, mens andre ikke oppgir at dette er mulig. Husk imidlertid at besetningen er dårlig betalt, og lever i stor grad av tipsen de får fra gjestene. Er du misfornøyd med for eksempel renholdet av lugaren, så gi beskjed om dette under cruiset, så personalet har en mulighet til å bedre seg. Det samme gjelder for annen type service ombord.