Lys og varme

Ikke la mørke og vinterkulde stoppe deg - les våre varme og lyse tips.

[Ugjyldig objekt (NAV)]
Varmeputen kan lades igjen og igjen.
Varmeputen kan lades igjen og igjen. Vis mer

Mange lar seg skremme av kulde og mørke. Men det gjelder selvsagt ikke deg som har fått med deg tips for saker som kan bli med på tur og gjøre den het og lysende.

Varme

Det er nesten magisk. En myk plastpute med geleaktig innhold blir kokende het med et lite trykk. Helt uten strøm og batterier. Varmepakninger er supre for frosne og stive kropper, og varer nesten evig. Før bruk koker du dem i følge angivelsene (varierer med pakningens størrelse) og lagrer dem. Når du trenger å tines opp, knekker du på en liten brikke inne i pakningen, og den blir stiv og varm som ved et trylleslag. Varmen varer cirka 30 minutter. Deretter blir pakningen helt hard, og må kokes opp igjen for "lading". Flere typer og størrelser finnes. Vi fant våre eksempler hos Medicus-Plesner, men du får lignende typer i velassorterte sportsforretninger.

Dorcas varmepakning (Dorcas nettsider)

 • Nakkepakning 405 kroner, ryggpakning 498 kroner, småpakninger 150 kroner for to hos Medicus-Plesner
 • Lys

  Sammenleggbar lysholder.
  Sammenleggbar lysholder. Vis mer

  I mørke vinternetter kan det være praktisk med den sammenleggbare stearinlysholderen. Lysene er små, men brenner i ti timer, og et glass skjermer for trekk. Holderen kan henges opp, og tar ikke mye plass når den er lagt sammen. Først og fremst et produkt for teltfanatikere og snøhuleboere. Et billig alternativ til propanlamper som koster flere tusen kroner.

  Northern Lights, sammenleggbar stearinlysholder

 • 329 kroner for holderen, 39 kroner for tre reservelys hos Skandinaviske/Friluftsbolaget.
 • Vanntette fyrstikker.
  Vanntette fyrstikker. Vis mer

  Det hjelper imidlertid ikke med stearinlys, om du ikke får tenning på grunn av fuktige fyrstikker og tomme lightere. Løsningen er selvsagt vanntette fyrstikker. Alternativt pakker du fyrstikkesken i en pose for å isolere den fra snø og smeltevann.

  Vanntette fyrstikker fra Coghlands

 • 74 kroner for to esker hos XXL
 • Er du ute i bevegelse i vintermørket, finnes utallige versjoner av hodelykter, fra mikrosmå diodelykter på under 100 gram, til svære lyskastere. Prisene er også ytterst varierende, fra 229 kroner til 1959 kroner hos XXL.

  Rune Petersen hos XXL demonstrerer hodelykten fra Silva.
  Rune Petersen hos XXL demonstrerer hodelykten fra Silva. Vis mer

  - Den dyreste lykten (bildet) lyser enormt bra, og kommer med oppladbare batterier og lader. Dette er lykten for den som går fort i mørket, for eksempel hundekjørere og langrennsløpere, forteller avdelingsleder for Villmarksavdelingen hos XXL, Rune Petersen.

  Diodelykt fra Petzl, 74 gram

 • 498 kroner hos XXL
 • Halogenlykt fra Silva, modell 478

 • 1959 kroner hos XXL
 • Smarte tekstiler - her er tipsene.

 • Tilbake til hovedartikkelen.