Foto: SNCF
Foto: SNCFVis mer

Lyntog vil utkonkurrere fly

En fersk analyse viser at folk ville valgt tog fra Oslo til Stockholm eller København, dersom det gikk fort nok.

Se for deg at du stiger på lyntoget på Oslo S og er fremme i København tre timer og 15 minutter senere. Høres det bedre ut enn å ta flyet?

For de fleste gjør det nok det. Tre timer uten tidstyver som transporten til flyplassen, sikkerhetskontroll og venting ved gaten. Tre timer du kan bruke til mer fornuftige ting som jobbing fra laptopen, boklesing eller til å ta deg en velfortjent lang lur.

Dersom dette hadde vært en realitet, og avgangene hadde vært hyppige nok, hadde Norwegian og SAS bare kunnet legge ned rutene sine til København. Da ville 100 prosent av de reisende valgt toget framfor flyet.

Sjekk concorde-toget britene vil lage

Og om toget brukte et par timer mer, rundt fem timer, ville fortsatt mellom 53 og 93 prosent av de reisende velge toget.

Det er analyseselskapet Urbanet som på oppdrag fra EU-prosjektet COINCO North som har kommet fram til dette, skriver Nrk.no.

Urbanet sier også at en hurtigtogrute fra Oslo via Göteborg og til Stockholm også ville stjele store markedsandeler fra flyruten Oslo-Stockholm.

Urbanet opererer med følgende reisetider for fly vs. lyntog og hurtigtog:

DistanseTidsbruk fly*Tidsbruk lyntogTidsbruk hurtigtogTidsbruk vanlig tog**
Oslo-Göteborg3:551:452:454:40
Oslo-Stockholm***4:002:454:456:55
Oslo-København4:103:155:159:23
*Inkludert reisetid til/fra bysentrum og ventetid på flyplassen **Tidsbruken for vanlig tog er altså den reelle reisetiden i dag. ***Via Göteborg


Reisetid og pris er viktigst

Det er ingen stor overraskelse at folk er positive til lyntog eller hurtigtog. (Urbanet bruker begge definisjoner, og forskjellen er at lyntog går enda raskere enn hurtigtog.) De viktigste kriteriene for de fleste når de velger transportmiddel, er at reisetiden er kortest mulig, og at prisen er akseptabel. Så dersom det faktisk blir lyntog eller hurtigtog til København og Stockholm, vil billettprisene måtte konkurrere med flyprisene dersom Urbanet skal få rett i at folk skal velge tog framfor fly. Forretningsreisende er sikkert villige til å betale en del mer for å kunne ta toget og bruke tiden på å jobbe, men fritidsreisende er nok ikke like villige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enn så lenge er det ingen konkrete planer om å bygge ut togtraseene slik at det kan gå lyntog eller hurtigtog mellom de skandinaviske hovedstedene. Foreløpig er den desidert raskeste måten å reise mellom de tre byene på å ta flyet.

Les Urbanets analyse her.