Foto: Yosemite
Foto: YosemiteVis mer

Lyntog i 500 km/t

Japanerne tar opp kampen med kineserne om verdens raskeste toglinje.

Du har kanskje fått med deg at kineserne bygger ut et stort lyntognett i landet? Og at de i høst slo hastighetsrekord med svimlende 486,1 km/t?

Vel, Japan har hatt lyntog i årevis, og nå utvikler de en ny toglinje som skal sprenge grenser ved å la passasjertogene komme opp i en toppfart på 500 km/t. Toglinjen skal gå mellom storbyene Tokyo og Nagoya, og det er Central Japan Railway Company som står bak planene. Det skriver New York Times.

Slik er det å kjøre tog i 350 km/t

I 2027 skal altså japanere kunne reise fra Tokyo til Nagoya på bare 40 minutter. Lyntoget som trafikkerer ruten i dag bruker 90 minutter, og har en toppfart på rundt 270 km/t. Innen 2045 skal supertoglinjen forlenges til Osaka.

Oslo-Stavanger på 11 minutter med vakuumtog

Tog som oppnår disse hastighetene er såkalte Maglev-tog, som bruker magnetfelt til å "sveve" over togskinnene. Dermed blir det mindre friksjon, og toget kommer opp i høyere hastigheter enn vanlige tog. Lyntig stiller store krav til toglinjekonstruksjonen hva angår svinger og doseringer.

Vil lage Concorde-tog

Det må nevnes at fartsrekorden for et tog (da snakker vi ikke om et vanlig passasjertog), er 574,8 km/t. Denne rekorden ble satt i 2007 med et spesialdesignet fransk TGV-tog med ekstra store hjul, på en spesialtilpasset strekning.

Artikkelen fortsetter under annonsen