Improvisert gatemarked i Chiang Mai!
Improvisert gatemarked i Chiang Mai!Vis mer

Lynsterk chili og jungeltrekking

Chiang Mai skal være kjent som Thailands nordlige rose. Som en av landets eldste byer blir Chiang Mai en kjærkommen kontrast til hektisk kaos i Bangkok. Her kan du ta en titt på buddhistiske templer, teste knallsterk chili og kaste deg ut på en skikkelig jungelsafari.

Chiang Mai ble grunnlagt i 1296 av Kong Merai. Byen er vel kjent for sitt fokus på tradisjoner og egen kultur. Folk ikler seg fortsatt den blå kraveløse Ho-Mom skjorten, og inne i kjernen av byen bor man fortsatt i sine klassiske trehus. At buddhismen har satt sine spor er det lite tvil om: Det finnes over 300 templer, wat, i Chiang Mai.

Se Chiang Mai: Ta bena fatt!

Mindre støyende enn storebror Bangkok, utvilsomt vakrere og preget av gammel sjarme blir Chiang Mai faktisk en by det går an å spasere i. Gamlebyen, avgrenset av mur med vollgraver, oppleves best til fots. Siden trafikken er begrenset, kan man alternativt leie seg en sykkel eller moped som fremkomstmiddel.

I gamlebyen finner man fortsatt
overlevninger fra det urgamle Chiang Mai.
Tempelet, Wat Chiang Man, ble bygget av den daværende kongen, Pha Yu, så tidlig som 1345. Hvis du er i byen under det thailandske nyttår, Songkran - som i år faller i april, starter en stor prosesjon fra dette tempelet. En buddhafigur blir båret rundt i byens gater, slik at du kan helle vann på den og dermed
motta lykke. Også verdt å få med seg er templene Wat Phra Singh samt Wat Chedi Luang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bomber og granater – chili på nordthailandsk vis

På maten skal du kjenne folket. Søker du kultur og tradisjoner er ikke dette til å komme utenom. Det nordthailandske kjøkken er et begrep i Thailand, og serveres da også rundt om i hele landet. Men, som med det meste her i livet, er originalen gjerne konge over kopiene. Et opphold i Chiang Mai er ikke fullendt før du har vært innom en skikkelig restaurant.

Ønsker du deg et godt måltid i gjennomført nordthailandsk stil anbefaler vi restauranten Si Phen, som spesialiserer seg på lokale retter. Her kan du få prøve delikatessen Phlaa duk phat phet -fritert steinbit med chili, Khaeng Som - grønnsaksragu med scampi og sur-hot saus. Som tilbehør får man kleberis, gjerne kokt inni en bambusstokk, eller papayasalat tilsatt – ja, du gjettet riktig - chili. Til dessert bør du krone opplevelsen med nasjonalfrukten, Durian, hvis smak best kan beskrives som iskrem tilsatt løk!

Gir besøket mersmak kan du lære mer om hemmelighetene bak matkunsten ved å melde deg på et kokekurs som arrangeres av The Chiang Mai Thai Cookery School. For om lag 700 baht får du et tre dager langt introduksjonskurs som lover å dekke alt fra krydderbruk til behandling og kjøp av råvarer. Et besøk på det lokale matmarked samt en liten kokebok er inkludert.

Bli en god elefantkusk!

Buddha bortgjemt i Chiang Mais bakgater.
Buddha bortgjemt i Chiang Mais bakgater. Vis mer

En populær aktivitet i Chiang Mai er å reise på en såkalt jungeltrek til de omkransende fjellene. Jungeltrekking er rett og slett en god, og ganske så lang, tur i skogen. En skikkelig trekking-tur skal vare i minst tre dager og bør utover jungelvandring inkludere elefantridning, rafting samt et besøk i en fjellandsby.

Økoturisme har blitt et utslitt begrep med fast plass på alles lepper i Chiang Mai. Trekking guider lokker ofte med unike møter med eksotiske minoritetsgrupper, hvor du kan gjøre de mest fantastiske kupp på suvenirfronten. Du blir lovet harmoniske landsbyer hvor menn og kvinner i fargesprakende drakter utøver tradisjonelt håndverk. I virkeligheten får nok mange en følelse av å være i et zoo, hvor det er mennesker og ikke dyr som skal beskues.

Siden landsbybesøk har vært et trekkplaster over lang tid er denne typen erfaringer vanskelige å unngå. På tross av dette gir slike turer naturopplevelser og positive inntrykk i rikt monn. Det å sette seg overskrevs på en gigantisk elefant og få dyret til å trave opp mot en fjelltopp er en mektig erfaring. Å bygge en flåte av bambustrær for så å rafte den ned en hvitskummende elv, er heller ikke så verst. Garantert minner du husker lenge.

Pass deg for Tommyene?

De fleste hoteller og pensjonater tilbyr organiserte turer, men her er det stor variasjon i både kvalitet og pris. Et sikkert stikk er å ta kontakt med det lokale turistbyrået TAT, som arrangerer og distribuerer turer med en viss kvalitetsgaranti. Prisen på en tre dagers tur bør ligge mellom 1.500 og 2.000 baht, og da skal mat og guide være inkludert. Vår guide, Tommy, gjorde en super jobb. Vi har i ettertid dog hørt at man skal styre klar av hjelpsomme thailendere med klingende anglifiserte navn som Tommy, Johnny og Jimmy.

Slik bor du i Chiang Mai

I likhet med Bangkok er Chiang Mai overfylt av overnattingsmuligheter. Utvalget er stort i alle kategorier, og med litt pruting bør du få et behagelig rom til en anstendig pris. Vi bodde på hotell Roon Ruang, hvor et dobbeltrom med aircondition og bad koster 270 baht. Bor du her under blomsterfestivalen i februar kan du se paraden passere like forbi hotellets framside.

For den som krever litt ekstra luksus kan vi anbefale River View Lodge, som ligger sentralt og har lekre rom med det meste av komfort for rundt 1.400 baht.