Lykke på reisen

"Etter å ha utforsket doen første kvelden i Endebir måtte jeg tviholde på optimismen. Jeg gruer meg allerede til neste visitt og prøvde å legge opp en strategi for fremtidige dobesøk," skriver Ida-Eline Engh i den ferske reiseboken Lykke på reisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Tolv jenter forteller om å være på vei.
Tolv jenter forteller om å være på vei. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Utgangpunktet for boken var at jeg selv var litt redd for å reise alene som jente. Jeg tenkte at jeg sikkert ikke var alene om det, sier redaktør Margunn Grønn på mobiltelefon fra Egypt.

I boken Lykke på reisen forteller 12 norske kvinner om en avgjørende reise. Vi møter sosialantropolog Astrid Andersen under feltarbeidet på Stillehavsøya Wogea, og vi møter journalist Elisabeth Eide på vei til Kabul. Selv om jentene av og til er redde, er eventyret og engasjementet aldri lengre vekk enn at de kan kaste seg ut i det.

- De fleste reiseskildringer er skrevet av menn og det er mye gutta-på-tur-bøker. Jeg ønsker at boken skal være en motvekt til dette, forteller Grønn.

Feminisme

I boken forteller de kvinnelige skribentene om angst, glede og om det å være på veien. Ikke sjelden trekker de frem vonde og tunge kvinneskjebner.

- Er boken et feministisk innspill?

- Nei, det er den i utgangspunktet ikke. Hadde feminisme vært på agendaen ville jeg valgt andre temaer som for eksempel kvinnelig omskjæring. Men jeg skjønner jo at den kan sees på som et feministisk prosjekt, sier Grønn.

Hun mener at det å reise er utviklende og dermed kan bidra til frigjøring.

- Men jeg mener også at menn har noe lære av å reise. Kanskje mest av alt ønsker jeg å inspirere til å reise, sier hun på den skurrete telefonlinjen.

Margunn Grønn jobber som frilansjournalist og har vært medforfatter i bøkene Råtekst og Narrespeil.

 • Høy eventyrfaktor, men hvor nødvendig er egentlig denne boken, spør DinSide Reise.

  Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!