Lykke i Legoland

Det kjedeligste øyeblikket oppstod da vi forlot Legolandparken.

- Dragen er det beste, men Duplo Land er for barnslig, fastslår Emil Røise Holst (7).
- Dragen er det beste, men Duplo Land er for barnslig, fastslår Emil Røise Holst (7). Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Ikke sant at Legoland er morsommere enn Tusenfryd?

DinSide Reises erfarne og blaserte fornøyelsesparktester, Emil Røise Holst (7), er klar i sin dom etter to dagers studie av forholdene ved den kjente parken i Billund i Danmark. Billunds kombinasjon av imponerende legomodeller av kjente byer og landemerker, karuseller, baner, leker og underholdning, gjør parken til en finfin sommeropplevelse for så vel liten som for stor.

Miniland

- Se, de lager film, hviner Emil og brøyter seg veg mellom barnevogner, babyer og overlessede mødre i hjertet av Miniland.

I Miniland har ti modelldesignere bygget en rekonstruksjon av Los Angeles. 1.150.000 klosser har gått med på å lage blant annet Downtown og kabelbanen Angels Flight. Her er også et område hvor et filmsett skyter en filmscene. Emil styrter bort til spakene, men her er det lang kø. Barna venter tålmodig på å få lov til å styre kamerabilen. Regissørynglingene kan selv sette romantisk eller mer actionpreget musikk til scenen, og se hvordan lyden kan bestemme stemningen.

I Miniland ser du også alle de andre berømte byene, bygningene og palassene du aldri har fått sjansen til å besøke. Her finnes Taj Mahal, den amerikanske frihetsstatuen og Bryggen i Bergen. Her er slott, tårn, tog og skuter i nøyaktige rekonstruksjoner.

I Legolands modell av Los Angeles har de hentet et utvalg fra forskjellige bydeler og kvartaler. Her finner du Downtown, Heritage Square, Beverly Hills og Hollywood Boulevard.
I Legolands modell av Los Angeles har de hentet et utvalg fra forskjellige bydeler og kvartaler. Her finner du Downtown, Heritage Square, Beverly Hills og Hollywood Boulevard. Vis mer

Hviiiiiiiin!

Karusellene er mange. Emil spurter først til den mest beryktede, nemlig dragen i Borgland. Den er et vel gjennomdiskutert tema blant førsteklassingene. Etter godt og vel tjue minutter i kø, blir vi slynget rundt i en dragelignende togvogn. Emil antar hylene kan høres til Sverige, men bedyrer at han selv holdt seg for god til den slags frøkenmanerer. Etter endt runde i Borgen og obligatorisk hylebilde fra fotoautomaten, kaster vi oss over både tømmerrenner og det som verre er. Den langt roligere båtturen gjennom den magiske grotten med strandede pirater, krokodiller og sydlandske kvinner i utfordrende positurer – alt laget av legoklosser – kjører vi tretten ganger. Riktig oppmuntrende er skiltene som angir antatt ventetid i kø: Det er slett ikke så ille å stå i kø når en vet at gjennomsnittlig ventetid er på fem minutter og at køen ofte går langt raskere.

I Legoredo lever det staute indianere, ville kugutter og lettlivede damer.
I Legoredo lever det staute indianere, ville kugutter og lettlivede damer. Vis mer

Pirater, gullgravere og annet pakk

Foruten det berømte Miniland, er Legoland inndelt i flere temaområder: Borgland, Adventure Land, westernbyen Legoredo, Piratland, og Mindstorms som fokuserer på teknologi. Her finnes også et 500 kvadratmeter stort Duplo Land med rutsjebaner, bondegård og lekesykehus, men dette holder vi oss langt unna.

- Hø, det der er bare for småunger, sier Emil og rynker på nesa til et utall stabbende og siklende poder i 2-3-årsalderen som fryder seg over fasilitetene.

I år åpnet Legoland et nytt temaområde, Imagination Zone med interaktive spill og shows.

Vi tok turen innom Imagination Zone og så stykket Life on Mars – THE SHOW. I dette stykket møter vi BB som strander med romskipet sitt på Mars. Her møter han to marsmenn, Altair og Cassiopeio.

- Noe så kjedelig, sier Emil.

- Noe så ufattelig teit, sier opphavet.

På trespråklig Eurosong-maner akkompagnert av banal discomusikk, tar Legoland opp hva som kan skje når mennesker møter andre som ikke er lik oss. Svaret er ganske opplagt, selv for dem som ennå ikke vet hva en klisjé er.

Bryggen i Bergen, er også med når Legoland stiller ut kjente byer og bygninger.
Bryggen i Bergen, er også med når Legoland stiller ut kjente byer og bygninger. Vis mer

Fra hage til gigantpark

Det var den stigende interessen for de utstilte figurene på lekefabrikken som ga hjernen bak legoklossene, Godtfred Kirk Christiansen, ideen om at vise frem Lego-figurene utendørs. Han så først for seg en liten hage, men da prosjektet kom på arbeidsbordet ble det straks mer omfattende. I 1968 åpnet Legoland for første gang med 38.000 kvadratmeter stort areal. Det året besøkte 625.000 mennesker parken. I dag er parkens arealer på rundt 100.000 kvadratmeter. I fjor besøkte halvannen million mennesker Legoland, hvorav 54 prosent av gjestene kom fra andre land enn Danmark. Tyskland, Norge og Sverige er de som utgjør brorparten av de utenlandske gjestene.

Andre fornøyelsesparker

DinSide Reise har også testet andre fornøyelsesparker:

  • Kostbar opptur i Liseberg.

  • Med 93 km/t i svingene – vi tester Tusenfryd.
  • Ut på tur?

    Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

    Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.