Lureri med ur

Pris og forhandler avgjør verdien av klokkesalget.

Publisert

- Er det for godt til å være sant, så er det ikke sant, sier markedsansvarlig hos Urmaker Bjerke, Jan Bjørge, til DinSide.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Skal man kjøpe klokke, så skal den kjøpes av autorisert forhandler. Rolex, Cartier og de finere forhandlere holder oftest til i litt finere handlegater, og de har skilter som forteller at de er autoriserte. Rolex og de finere merkene har også lister over autoriserte forhandlere.

- Kommer noen og vil ha meg til å se på klokken de kjøpte på stranden, vet jeg umiddelbart at det er fanteri.

Tvilsomt

- Når du er i tvil om det du kjøper er ekte vare, og lista over faremomentene popper opp i hodet ditt, er det ugler i mosen, sier Bjørge videre.

Han viser til de kjente tegnene på ekte vare som glidende sekundvisere og tyngde, og sier at det kan være vanskelig å avsløre juks. Tvilen alene er en god nok indikasjon.

Prisen gir også et signal om hvordan det er fatt med uret du kjøper. Prisene på de finere merkene er nokså like verden over, og ligger prisen langt under, er det nok en etterligning du har med å gjøre.

- Med klokken skal det følge et garantibevis med butikkens stempel og eske til, forklarer Bjørge. Han anbefaler heller ikke å kjøpe en klokke hvor det oppgis at den er produsert på lisens eller under andre omstendigheter.

- De kjente merkene produseres i Sveits, og jeg har ikke hørt om at disse produseres på lisens eller andre måter.

Lurt eller svindlet?

- Det er forskjell på å bli lurt og bli svindlet. Mange kjøper billige kopier i syden og synes det er helt greit. Noen kjøper en god kopi og synes det er like bra som noen original. Andre igjen blir regelrett svindlet, sier Bjerkes markedsansvarlig.

- Svindelen forgår på flere måter. En del svindel foregår ved internettsalg, noe ved forskjellige annonser og annet ved at klokkeselgere oppsøker hoteller, forteller Bjørge til DinSide.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer