Lurer USA-turister for penger

Nye innreiseregler krever registrering før du reiser. Sleipe selskaper utnytter muligheten.

Fra og med mandag 12. januar må du registrere deg hos amerikanske myndigheter før du reiser avgårde til USA. De nye og strengere innreisereglene trer i kraft for å øke sikkerheten, ifølge US Customs and Border Control.

Registreringen skjer ved at du fyller ut et elektronisk søknadsskjema som er tilgjengelig via Department of Homeland Securitys hjemmeside, Electronic System for Travel Authorisation, ESTA. Du bør fylle ut skjemaet minst tre dager før avreisen.

Tar betalt for gratis tjeneste

Å registrere seg er gratis, men likevel har flere selskaper vært frekke nok til å kreve flere tusen kroner fra uvitende reisende som ikke er klar over dette. Selskapene har laget nettsider med nettadresser som er til forveksling lik Department of Homeland Security sin egen side.

Til og med det svenske luftfartsverket lot seg lure, og lenket sine brukere direkte til en av nettsidene som lurer penger fra folk. Det oppdaget den svenske nettsiden Bortabra.se.

Lenken Luftfartsverket hadde lagt inn, gikk til en kommersiell nettside som tar 50 dollar (ca.350 kr) for nedlasting av skjemaet, og ytterligere 250 dollar (ca. 1.775 kr) dersom du trenger hjelp til å fylle det ut.

Aftonbladet.se har gjort det svenske luftfartstilsynet oppmerksom på saken, og de har nå lagt inn riktig lenke på sin nettside.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse nettsidene lurer deg:

  • www.esta.us
  • www.esta.co.uk
  • www.travelauthorization.org

Det elektroniske søknadsskjemaet (som er gratis) finner du her.