Lurer turister i New York

Utenlandske turister til New York står i stor fare for å bli lurt i byens taxier.

Utenlandske turister på besøk i New York risikerer å bli lurt av sleipe taxisjåfører. Etterforskere fra byens Department of Investigation (DOI) har avslørt drosjenæringens lureri i en stikkprøve, som viser at turister som ikke snakker engelsk i ett av to tilfeller blir lurt til å betale for mye for reisen.

Lønner seg å kunne engelsk

Etterforskerne utga seg den 7. juni i år for å være turister nylig ankommet John F. Kennedy airport. De lot som de ikke var kjent i byen, og som de ikke snakket engelsk. De ga sjåførene en lapp med navnet på hotellene, henholdsvis Waldorf-Astoria på Manhattan og Brooklyn Mariott Hotel i Brooklyn.

24 stikkprøver viste at 13 av de intetanende sjåførene krevde for høye beløp av turistene. En sjåfør krevde hele 130 dollar for en tur til Brooklyn, 82,5 dollar (524 kroner) mer enn takstbeløpet. En annen tok 65,5 dollar (416 kroner) for mye. De elleve andre lurendreierne krevde opp til 20 dollar (127 kroner) for mye. Flere av sjåførene blir nå tiltalt for svindel, og de to verstingene er fratatt bilene sine. Regelen for New Yorks drosjesjåfører er at mer enn ti dollar over takst, kan medføre bøtelegging av sjåføren.

New Yorks gule taxier er kjent for så mangt, også for en tendens til lureri. Foto: Karoline Brubæk Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Kjent problem

Drosjesjåfører som lurer utenlandske passasjerer er et kjent problem i mange byer verden rundt, det er heller ingen nyhet i New York. Men at problemet var så omfattende blant byens velkjente gule drosjer, har sjokkert myndighetene i byen, og Department of Investigation vil fortsette med stikkprøvene, sier de i en pressemelding.

- Tyveri fra turister i New York vil ikke bli tolerert, og DOI planlegger å fortsette med tilfeldige stikkprøver over hele byen i løpet av den travle turistsesongen, sier lederen for DOI, Rose Gill Hearn.

I en avstemning i forbindelse med artikkelen Lurt av taxisjåføren? på DinSide Reise 5. april i år, spurte vi dere lesere hvorvidt dere noen gang har blitt lurt av taxisjåføren. 44 prosent svarte "Ja, flere ganger", 20 prosent svarte "Ja, en gang", og 36 prosent svarte "Nei, aldri".

>> Lurt av taxisjåføren - slik unngår du å bli snytt i ferien

>> Mer om New York finner du her

>> Unngå lureri og andre problemer på reisen - sjekk våre overlevelsestips