Luksussuite med toppdesign

Suitene på Royal Christiania i Oslo sentrum gjennomgår total ansiktsløftning i disse dager.

Utsikten over byen fra 14. etasje. Foto: Karoline
Utsikten over byen fra 14. etasje. Foto: Karoline Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Et av hovedstadens største og mest sentralt beliggende hoteller gjennomgår i disse dager en total renovering. Hvert eneste rom blir fornyet, og nittitallets rosa pasteller forsvinner til Fretex, akkurat idet rosa igjen er på full fart inn i motebildet.

DinSide sjekker luksusfaktoren i hovedstaden

Vi besøker flere av hovedstadens største hoteller i jakten på uhørt luksus. Denne uken går turen til Clarion Hotel Royal Christiania, og deres to år gamle designsuite i byggets runde bakhjørne. Vil du se bildene, begynner billedspesialen her.

Forrige uke besøkte vi Hotel Bristols skuddsikre suiter. Tidligere har vi sett på Grand Hotels Milleniumssuite og Hotel Continentals Royalsuite. Neste uke går turen til ett av de andre store Oslo-hotellene.

Én av nittiåtte

Royal Christiania het opprinnelig Hotel Viking da det åpnet akkurat i tide til OL i Oslo i 1952. Siden den gang har det både byttet navn og blitt atskillig større. På sitt høyeste er bygningen oppe i 14 etasjer, og er med dette det hotellet i Norge som har best suitekapasitet.

Vi har besøkt én av hotellets nittiåtte suiter, Christianiasuiten, som ligger i åttende etasje. Dette er den nest største suiten på hotellet, og en av de aller fineste. Selv om det ikke var her Pavarotti residerte under sitt besøk for et par år siden, frister nok suiten en og annen kjendis. For eksempel er akkurat denne suiten Helena Bergströms favoritt når hun er i Oslo. (Bergström er kanskje best kjent for norske kinogjengere som Fanny i Colin Nutleys filmer om Änglagård.)

Hundre kroner kvadratmeteren

Seng på hemsen i Christianiasuiten.
Seng på hemsen i Christianiasuiten. Vis mer

Kjendiser til tross, suiten brukes mest av hotellets business- og konferansegjester. Et og annet brudepar har også oppdaget designluksusen i åttende etasje, selv om det neppe er datteren til Jørgen Hattemaker som tilbringer bryllupsnatten på hemsen i Christianiasuiten. Den to år gamle suiten vil tømme lommeboken din for ti tusenlapper om du tilbringer en natt her, uansett anledning.

Det samme var prisen for et opphold i den 170 kvadratmeter store Kongesuiten, der Pavarotti holdt hoff. Denne og de to andre store suitene på hotellet er imidlertid stengt for oppussing, og vil få andre priser når de igjen er åpnet for gjester. De mindre suitene koster fra 2.195 til 3.400 kroner per natt.

Design og rene linjer

Tidligere har DinSide besøkt suiter der interiøret bærer preg av en klassisk stil med gullforsiringer og silkeputer. Denne gangen får vi en helt annen opplevelse. Suiten, som er tegnet og dekorert av arkitektene Aavik og Helling, ligger i en gammel Funkis-gård som er innlemmet i hotellet. Den er plassert i gårdens runde ytterhjørne, noe som gir rommet en planløsning som et kakestykke. Her er det fiskebeinsmønstret merbauparkett, gyldent treverk på veggene, kostbare designmøbler og glassbyggestein.

Mer om interiøret kan du lese her, og går du inn i linkene til høyre, finner du flere store bilder.

Kroppslig velvære

Hotellet er sentralt plassert ved Oslo S og flytogterminalen, og ligger like ved ligger Oslo Spektrum. Her er det hele 503 rom og suiter. Det er derfor neppe overraskende at hotellet er et populært valg for både store og mindre konferanser. Sommertid er det flere turister her, spesielt fra USA og Italia, hvor hotellet har avtaler med store turoperatører.

Hotellet har ikke restauranter som frekventeres av byens borgere i særlig grad. Frokostsalen finner du i den luftige Café Atrium i hotellets indre. Lindgrens Restaurant er hotellets ala carte restaurant. Den stenger imidlertid fra 1. august. Hotellet planlegger å åpne en ny restaurant og bar med inngang fra gaten i første etasje.

- Den skal bli ny og hipp, basert på et konsept fra London, forteller salgs- og markedsdirektør Hilde Lystad.

Den nye restauranten skal etter planen åpne dørene for publikum 1. oktober.

Ved inngangen ligger Biblioteket med peis og Fredrik bar i naborommet. Vil du trimme, finner du et lite, rundt motstrømsbasseng i kjelleretasjen. Her er det også trimrom og et hudpleiesenter.

Nytt og filosofisk

Frokosten serveres i atriumet, der du sitter med mange etasjer luft over hodet. Foto: Karoline
Frokosten serveres i atriumet, der du sitter med mange etasjer luft over hodet. Foto: Karoline Vis mer

Alle rommene er i ferd med å gjenoppstå fra nittitallets rosa og turkis, til moderne design med inspirasjon av Feng Shui - en 4.000 år gammel kinesisk filosofi som blant annet forteller hvordan ting skal plasseres i forhold til hverandre.

- Direktørene for Royal Christiania, Bobbo Steen og Arild Hilde, besøkte flere hoteller i London, og lot seg inspirere der, forteller Lystad.

En vanlig "levetid" for et hotellrom er åtte til ti år. Resten av hotellet skal også pusses opp over de neste to årene.

Verdt pengene?

10.000 kroner er mye penger for et overnattingsopphold. For mye – nesten uansett hvor flott og romslig du bor. I Christianiasuiten savner vi også utsikt og balkong. Imidlertid er det lett å forstå at de med penger til overs lar seg sjarmere. Dette ligner nok på mange nordmenns drømmebolig, i langt større grad enn de gullforgylte og silketrukne suitene mange andre hoteller satser på.

Friskt å se at noen i norsk hotellverden tør satse på moderne linjer og trendy design. Så spørs det bare da, om det er drømmeboligen du vil oppleve når du skeier ut med kostbare opphold på hotellenes fineste suiter, eller om du heller er ute etter en kongelig luksusfølelse kledd i gull og silke.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.