Ikke la deg skremme av høye priser, som regel holder varene høy kvalitet.
Ikke la deg skremme av høye priser, som regel holder varene høy kvalitet.Vis mer

Luksusshopping i den evige stad

Bli med på en rundtur i Romas aller beste shoppinggater. Dette kjøper du og slik går du frem!

Roma er en underlig by. I byen som har vært et senter for handel siden oldtiden, ligger store fasjonable motehus vegg i vegg med nedslitte skredderhuler. Her finner du den aller siste nyskapningen som prydet catwalkene i London og Milano, her finner du sko laget etter oppskrifter som strekker seg over generasjoner.

Klær verdig en keiser

Er du ute etter å bruke penger kjapt er det tre gater som teller i Roma: Via Condotti, Via Borgognona og Via Frattina. Alle strekker seg som parallelle utløpere fra Piazza Spagna, Spansketrappen, og innenfor en god kvadratkilometer finner du alt som kan krype og gå av merkebutikker. Her kjøper du klær, hvis du har råd da.

Er du ute etter hverdagsklær er dette feil sted, det virker nesten som om alt av det vanlige, daglige som folk flest har behov for har pakket sekken og flyttet ut av bysentrum. Leter du etter dresser, skreddersøm, moteklær, strikkevarer og eksklusivt undertøy derimot, har du truffet blink. De beste butikkene som selger det siste av mote finner du i denne artikkelen.

Sko, sko, sko!

Og så sko da. Få ting gir bedre valuta for pengene enn italienske sko. Vakre, håndsydde og en frelse for såre føtter – det er en absolutt skam å reise herifra uten å ha fått med seg et par. I motestrøket rundt Spansketrappen er prisene jekket opp et par ekstra hakk uten at dette virker å ha fått noen innvirking på kvaliteten. Fratelli Rosetti og Sergio Rossi, begge i området rundt Spansketrappen, er sikre stikk. Skreddersøm og sko finner du ellers i disse butikkene.

Kongen av Roma

Vi nevnte at alle de store kjente motehusene ligger rundt Spansketrappen, men størst av dem alle er Valentino, bysønnen og alle verdens suksesskvinners påkleder. Madonna, Sophia Loren og Jackie Kennedy har alle kjøpt ballstasen sin her. Har du lyst på en kikk inn i selveste hovedpallasset på Piazza Mingnanelli må du først ringe på en dørklokke og forklare ditt ærende.

Vi tok en titt innenfor de gullbelagte glassdørene og kan vel ikke si oss annet enn svært imponert. Har du behov for å se litt moderne kunst kan Valentinos klesbutikk være tingen. At om lag ti ansatte sto og fnøs høylydt av vårt nærvær gjorde bare opplevelsen enda mer høytidelig. Prisene står da også i stil, en enkel sort kjole som strakk seg til litt over knærne, uten kompliserte sømmer (synlige i hvert fall) gikk for rundt åtte millioner lire. Rundt regnet må du altså avse 40.000 norske kroner. Hvis det dyreste dyre ikke er helt din stil kan butikkene langs Via Nazionale og den mer avslappede stemningen i varehuset La Rinascente i Via de Corso være gode alternativer.

Fare bella figura?

Føler du deg forbigått i butikkdisken? Da har du helt sikkert blitt utsatt for god, tradisjonell italienske handlepolitikk. Det som er viktig er nemlig å ’fare bella figura’ – å gjøre god figur, eller te seg vakkert. Ikke alltid verdens enkleste ting. Den store forskjellen er sosial status. Har du en mobiltelefon stikkende opp fra skjortelomma, et litt sløret uanfektet blikk og kanskje en litt fancy halvfull handlebag, bør du være på god vei.

For oss andre er det bare å bite i det sure eplet og ta i mot hån og manglende service.

Et godt tips: Har du flere dager kan det lønne seg å legge igjen kredittkortet på hotellet den første dagen. Merkelig nok, men når man kommer fra et land hvor Hennes & Mauritz setter standarden er det lett bli litt overivrig med kortet i Italia.

Interiør, antikviteter og kunst

Supert å handle, men pass på å legg inn pauser ved byens vakre fontener. Vis mer

For deg som er ute etter å handle inn noen forfriskninger til hjemmet har Roma sine egne godt egnede gater. I Via del Babuino gjør du unna alt av design, lamper og det man måtte trenge til kjøkkenet. Via Margutta er skapt for antikviteter - om enn noe dyrt, men prøv også området Nord for Piazza Navona. Gallerier finner du i trekanten som former seg mellom Via del Babuino og Via di Ripetta når de løper ut fra Piazza del Popolo.

En rusletur på markedet

Selv om det kanskje ikke frister å dra med seg et halvkilo tomater, en vekt eller all verdens annen krimskrams som ligger til salgs rundt på Romas fargerike markeder er de alle vel verdt et besøk. Få med deg Campo de Fiori på dagtid. ’Blomstermarken’ er som navnet antyder møteplass for Romas landdyrkere. Her kan du la øynene vasse i synet av smakfulle tomater, søte meloner, ferske krydderurter og nybakte brød. Stemningen her er både antikk og levende, man får en slags fornemmelse av at ting ikke har forandret seg så skrekkelig mye over de siste 2.000 årene. Les mer om Romas fargerike markeder i denne artikkelen.

Vel verdt å få med seg er et utvalg av italienske delikatesser som ost, vin og olivenolje. Kvaliteten er generellt høyere samtidig som prisene nærmer seg det halve av hva du betaler hjemme. Peccorino Romano, den lokale klassikeren, er en sterktsmakende ost laget av sauemelk - nydelig til pastaen. Parmigiano-Reggiano, parmesanosten, er også et 'must' - kjøp med deg et godt stykke, parmesanost blir bare bedre med tiden. Pass også på å få med deg en god lokal hvitvin eksempelvis en Frascativin samt en Chianti Classico, toscansk rødvin av beste sort.

Pass deg for kvitteringspolitiet!

Et noe obskurt aspekt ved å handle i Roma er byens taktikk for å unngå butikktyveri. Handler du noe i en butikk må du passe på å få med deg og ta vare på kvitteringen. I Roma ferdes nemlig et eget kvitteringspoliti (ingen spøk!), og hvis du blir tatt i kontroll uten kvittering kan du i verste fall måtte tilbringe natten på det lokale politihuset. I visse tilfeller kan du slippe å betale moms, hvordan det går til finner du ut her.

DinSide i Roma

DinSide er for tiden i Roma og i dagene fremover kan du følge oss på vår oppdagelsesferd i den evige stad. I denne artikkelen kan du lese om hvordan du ser Roma hvis du har dårlig tid. Neste uke setter vi det romerske kjøkken i fokus. Følg våre utsendte på en kulinarisk rundreise i Romas restaurantverden! For å se hva våre lesere synes om den evige stad kan du ta en titt i Reiseguiden.