Luksus på Europas eldste hotell

Lei av kjedelige upersonelige hoteller? DinSide viser deg en aldrende juvel i Roma. Luksus med historisk sus for de som har råd. Vi gir deg Rom-service!

- Jeg vet ikke om det er Europas eldste hotell, kanskje det er verdens eldste. Vi feiret 500-års jubileum for 33 år siden så det må vel være noe. Hotellsjefen på selveste Albergo del Sole Al Pantheon i Roma er ikke så opptatt av spørsmålet om han driver det eldste hotellet i verden. Hver morgen åpner han vinduet og ser ut på Pantheon, og det er nok for ham.

Gode kunder

Her bør det være mulig å nyte nattesøvnen. Prislappen ligger på rundt 4.000 kroner natten.
Her bør det være mulig å nyte nattesøvnen. Prislappen ligger på rundt 4.000 kroner natten. Vis mer

Helt nok er det vel ikke, selv om Signori Piraino liker å si det på den måten, og selv om hotellet har fugleperspektiv over Romas best bevarte antikke bygning. Sole al Pantheon har stiv konkurranse fra moderne hoteller som tilhører større kjeder.

- Vi har gode kunder, fortsetter Piraino. Folk som kommer hit har god smak, det er folk som kommer til Roma for å se og føle historien. De andre bor på plasthoteller og vet sannsynligvis ikke bedre.

Og Sole al Pantheon kan da også smykke seg med en ganske fasjonabel kundekrets. Poeten Aristo var fast gjest, kompositøren Mascagni likeså og den franske forfatter og filosof Jean Paul Sartre hadde et fast rom stående som han og Simone de Beauvoir jevnlig tok i bruk. I dag er rommene bygd om til suiter oppkalt etter de celebre gjester.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Luksus midt i sentrum

Beliggenheten er perfekt. Hotellet ligger på Piazza del Rotonda vis a vis Pantheon - midt i smørøyet, i hvert fall for den som har kommet hit for å oppleve det beste Roma har å by på. Da hotellet ble oppført i 1467 fikk det navnet Montone. På den tiden kunne hestedrosjene parkere inne i resepsjonen. I dag må taxiene pent vente utenfor.

- Kunsten er å holde på historien samtidig som vi moderniserer, sier Piraino. Folk krever luksus samtidig som de ønsker å beholde følelsen av å stå inne i et av verdens eldste hoteller.

Det er da heller ikke mye som bærer preg av at vi står inne i rom som har overlevd så mange generasjoner. Hotellet er blitt grundig pusset opp og har fasiliteter som holder høyeste standard. Men litt har man tatt vare på. Takene inne i suitene har fortsatt sin originale, malte utsmykning, som stammer fra 1600-tallet. Fasaden på hotellet er også bevart, og i den originale fargen.

Gratis underholding

Signori Piraino er en streng herremann. Men så har han til gjengjeld litt av hvert å ta vare på.
Signori Piraino er en streng herremann. Men så har han til gjengjeld litt av hvert å ta vare på. Vis mer

Dette koster selvsagt. Hotellet har kun 25 rom og det billigste enkeltværelset koster 390.000 lire, rundt regnet tilsvarer det 2.000 kroner. Ønsker du å bo i suitene som er oppkalt etter hotellets kjente gjester må du ut med godt over det dobbelte. Da er tilgjengjeld frokost i hotellets hage inkludert, for ikke å glemme utsyn over den livlige piazzaen.

- Vi har stille rom mot baksiden, men de aller fleste ønsker å bo ut mot piazzaen og Pantheon, sier Piraino. Der er det jo underholdning til tre om natten. Vi har installert doble glass i vinduene slik at gjestene ikke plages av støyen.

Ønsker du å oppleve Sole al Pantheon bør du være tidlig ute med bestilling. I høysesongen bør du bestille tre til fire måneder i forkant, ellers bør det holde med to måneder. Hotellet har også egne nettsider hvor du blant annet kan gjøre reservasjoner.

Andre mer rimelige muligheter

Roma er en dyr by, men du kan slippe unna uten å måtte betale summene som er nevnt ovenfor. I bydelen Trastevere kan du kombinere rimelige hoteller med sjarmerende beliggenhet. Les mer i denne artikkelen. For å få en oversikt over hotellene har vi laget en liten guide, her finner du de dyreste og beste, hoteller som er både gode og rimelige eller de absolutt billigste.

DinSide i Roma

DinSide er for tiden i Roma og du kan følge oss på vår oppdagelsesferd i den evige stad. Tips for hvordan du feier over byens severdigheter finner du i denne artikkelen. Hvordan du gjør unna shoppingen leser du her, og når magen rumler tar du en titt på våre utsendte medarbeidere ’Pasta’ og ’Basta’ sine kulinariske oppdagelser. Følg med oss videre, i neste uke tar vi turen ut av storbyen og kjøler oss ned i Ostia, Romas kystby. For å se hva våre lesere synes om den evige stad kan du ta en titt i Reiseguiden.