Luksus i Bangkok

“No,” sier vakten, rister på hodet og peker ned på bena mine. ”No sarong". Bli med til Grand Palace og et luksuriøst elvecruise.

Artikkelen er skrevet av Bente R. Geelmuyden

Kan man ikke kle seg riktig, er det på med tunge skjørt. Foto: Bente R. Geelmuyden Vis mer

Vakten utenfor Grand Palace peker mot et rom ved siden av vakthuset. ”Dressing room.” Vi har dekket til knær og skuldre, men anklene får heller ikke vises. Saronger er ikke tillatt. Vi får låne lange, varme skjørt som vi trekker utenpå klærne våre, og føler oss enda mer turister enn vi allerede er. Skjørtene føles som lange regnfrakker og man skulle tro de var impregnerte. En straff til de av oss som ikke kan kle seg skikkelig.

Lur deg unna rushet

Tidlig, tidlig møtes vi og går ned til elven Chao Phraya som går hele veien fra Bangkok og helt nord i Thailand. For å unngå å sitte fast i rushtrafikken, tar vi en lokal båt til Tha Tie som er nærmeste holdeplass til Grand Palace. Det er et yrende liv på elven; barn i skoleuniformer, velkledde businessmenn/kvinner, arbeidere og noen turister som oss. De lokal båtene er en lengre og bredere versjon av Long Tail båtene; fargerike med seter på tvers og en mye større motor, gamle avdankete lastebilmotorer. De større, mer oppgraderte båtene har ratt på størrelse med et bussratt og noen har satt inn en stressless-stol.

Båtene kjører i et sinnsykt raskt tempo, det brune vannet spruter opp langs siden på båtene og skipperne tuter og hilser på hverandre. Noen av passasjerene har på seg munnbind og andre holder avispapir foran munnen for å unngå en munnfull med bakterier fra elven. Kontrastene er store. Gulldekorerte templer, pompøse kalkhvite hus og skur ligger side om side langs elven.

Gull og glitter

Overdådig dekor. Foto: Bente R. Geelmuyden Vis mer

Det er stekende hett og solen skinner om kapp med de gulldekorerte statuer og tårn. Også kalt the Temple of the Emerald Buddha (offisielt navn: Wat Phra Si Ratana Satsadaram), Wat Phra Kaew er tilknyttet the Grand Palace. Byggingen ble påbegynt i 1782 og de totalt 100 bygningene representerer over 200 år med kongelig historikk og eksperimentell arkitektur. Mesteparten av arkitekturen kan klassifiseres som Bangkok eller Ratanakosin stil.

Ekstremt fargerike utgjør bygningene en kombinasjon av glitrende, forgylte ornamenter, finpolert tak med oransje og grønne taksten, mosaikk og marmortårn. Bygningene har vært og er under kontinuerlig restaurering. The Grand Palace brukes i dag av kongen kun ved spesielle anledninger. Det kjennes mektig å gå rundt og studere den fantastiske utsmykkingen. Vi møter skolebarn på rekke og rad i grønnkledde og turkise uniformer, noen mer interesserte enn andre. Det minner meg om den gangen vi ruslet rundt på sjøfartsmuseet eller krigsmuseet på festningen. Men kanskje var ikke det fullt så pompøst og mektig som disse barna får oppleve.

Livet utenfor

Gull overalt i Grand Palace. Foto: Bente R. Geelmuyden Vis mer


Vi frigjør innesperrede og svette legger og ankler fra impregnerte skjørt, og tar på oss solhattene. Selgere flokker seg rundt oss idet vi passerer stive vakter i giv akt posisjon og går ut av porten. De vil selge oss postkort, håndlagde papirparaplyer og andre turistsaker. Livet utenfor portene er som en helt annen verden. Her er det levende og det er nå. Lekende barn, hunder, sovende sjåfører i sine tuk-tuk’er og turister som oss beveger seg som i sakte film. Neseborene fylles med de merkeligste, søtende, kvalmende og forunderlige lukter. En eventyrblanding av grillmat, eksos, kloakk, mennesker og annet krydrer hele tilværelsen og er med på å forsteke inntrykkene.

Mekhala Cruise

Vi går om bord i en gammel restaurert ”Rice-barge” båt i teak, som tidligere ble brukt til å frakte ris fra markene inne i landet nedover til Bangkok og videre ut i verden. Båtene er bygget om til luksuriøse cruisebåter med fire og ti lugarer avhengig av størrelsen på båtene. Båtene representerer den nautiske ekvivalent til Orient Ekspressen.

Med en iste i hånden, finner vi oss fort til rette på soldekket, de mindre solhungrige velger en kurvstol i skyggen. Vi følger livet oppover langs elvebredden på godt og ondt. Kontrastene er store. Ved solnedgang legger vi til ved kai. Fra byssa siver det ut deilig matlukt. Mon tro om vi får Thaimat til kvelds? Stearinlys og nystrøkne duker, friske blomsteroppsatser og nypolert bestikk og vinglass er vel plassert på bordet. Det er meget idyllisk å kunne sitte på dekk og nyte stillheten som av og til forstyrres av en båt som passerer. Kokken lurer på om vi ikke liker maten hans fordi det ser ut som om vi ikke har spist noen verdens ting. Vi forklarer at vi er stappmette og at det smakte deilig, noe som er sant. Måltidet var meget vellykket, men det er så innmari, innmari mye mat. Thaimat er mektig og man kan lett bli litt ør av alle de ulike smakene, noen mer fremmede enn andre.

Vi sovner før vi får lagt hodet på putene og gynges i søvn av bevegelsene fra elven.

Mer om Thailand

Bente Geelmuyden har tatt turen til Thailand, nærmere bestemt de sydlige deler av landet. Første inntrykk fra Bangkok kan du lese her. Første reisebrev fra denne turen leser du her, utflukt fra Krabi til de omkransende øyene leser du mer om her. De kulinariske utskeielsene i Phuket finner du 15690>her og spennende jungeleventyr leser du mer om 15756>i denne artikkelen.

Ønsker du å vite mer om Bentes store tur, kan du ta en titt på Reisefeber.no. Lyst til å vite litt mer om Thailand og hva du bør se og oppleve der? Sjekk vår Thailandguide.

Billig reise?

Lysten på en billig reise? Kanskje til Thailand? Ta en titt på hva som er ledig og hva som er billig i DinSide Reises Her er restplassoversikt. Lurer du på hva andre lesere synes om ditt reisemål? Sjekk karakterer og leserbrev i Din Reiseguide.