Lufttrøbbel

Gruer du deg til å fly? Det har du god grunn til. Luften der oppe er nemlig langt dårligere for deg enn du kanskje tror.

Både passasjerer og flyansatte klager på dårlig luftkvalitet ombord på flyene.
Både passasjerer og flyansatte klager på dårlig luftkvalitet ombord på flyene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du sitter i flyet og føler deg svimmel, kvalm, tungpustet og skjelven. Flyskrekk kanskje? Disse reaksjonene på å fly blir av mange avfeid som nerver, flyskrekk og reisesyke. Men undersøkelser av luftkvaliteten ombord tyder på at det kan være andre årsaker til problemene. Rapporter fra Storbritannia advarer mot dårlig luft ombord i flyene. Det britiske forbrukermagasinet Which? hevder at selskapene reduserer luftgjennomstrømmingen i kabinen for å spare drivstoff. Det samme hevdes fra den amerikanske flyvertorganisasjonen, AFA. Dessuten påpeker forbrukermagasinet at sprøytemidler som er forbudt i land som USA, fortsatt benyttes til å drepe insekter ombord i britiske fly.

Dårlig luftkvalitet

En av årsakene til at du kan få problemer ombord, er rett og slett dårlige luftkvalitet. Dagens kommersielle fly bruker trykkluft, og blander som regel luft fra utsiden med resirkulert luft innenfra flyet. Selv om luften byttes hvert fjerde til sjette minutt, er ikke det nok med fullt fly. Store mengder karbondioksid bunkres opp, og gjør luften tung og dårlig. Trykknivået i kabinen vil også påvirke luftkvaliteten.

Farlig smitte

Som om ikke dette er ille nok, risikerer du også å bli smittet av infeksjoner som har gode spredningsvilkår inne i et fly. Forkjølelse, influensa og andre sykdommer smitter lett når man sitter tett sammen over lang tid, og smittestoffene får i tillegg drahjelp av luftsirkuleringen ombord.

Meningokokk-bakterier har ført til smitte og sykdom for flere reisende de siste årene. Omkring hver sjette uke har det amerikanske smittevernsenteret (CDC) fått rapporter om slike sykdomstilfeller i USA. De mener også at mørketallene sannsynligvis er store på grunn av uklare rapporteringsrutiner. CDC etterforsker også mulig overføring av tuberkulose ombord, etter et tilfelle der en syk passasjer smittet fire medpassasjerer på en lang flytur i 1995. Risikoen for tuberkulosesmitte antas likevel å være svært liten.

Skadelige stoffer

Utenfor flykroppen er luften for tynn til at du kan overleve i mer enn noen minutter.
Utenfor flykroppen er luften for tynn til at du kan overleve i mer enn noen minutter. Vis mer

Det er rutine mange steder å spraye flykabiner med insektmidler. Dessverre forsvinner ikke disse stoffene umiddelbart, og for allergikere og de som reiser ofte (spesielt flypersonalet) kan midlene ha negativ effekt. Allergier og overfølsomhet kan utvikle eller forverre seg som følge av hyppig kontakt med sprøytemidler. Andre midler som kan påvirke luften i kabinen er avvisningsmidler, rengjøringsmidler, olje og drivstoffgasser.

Hva kan gjøres?

Økt luftgjennomstrømming og høyere kabintrykk kan gi bedre luft. Mindre bruk av sprøytemidler likeså. Dessuten velger flere flyselskaper nå å benytte filtre lik dem som benyttes på sykehus, for å fjerne skadelige stoffer fra luften i kabinen. Høyeffektive luftfiltre (HEPA) tar bort opp til 99 prosent av partikler, bakterier, soppsporer og virus fra luften. Det er imidlertid avhengig av at filtrene renses forskriftsmessig.

Kilder: The Guardian og Worldroom.com samt en rapport fra den amerikanske flyvert-organisasjonen (AFA).

 • Flyselskapenes tips mot blodpropp

 • Helse på reisen - DinSides samling av helserelaterte reiseartikler.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv og skrive reisebrev. Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!