Juhu! Nå slipper sjøfolk å høre den kjedelige beskjeden: "bruk det så lite som mulig". Internett har kommet for å bli - også på havet. Foto: Colourbox.com
Juhu! Nå slipper sjøfolk å høre den kjedelige beskjeden: "bruk det så lite som mulig". Internett har kommet for å bli - også på havet. Foto: Colourbox.comVis mer

Lover bedre internett til havs

Gladnyhet for alle sjømenn.

Nå blir det enda bedre å bruke internett og sende e-post fra alle typer sjøfartøy, skriver Telenor i en pressemelding.

Telenor Satellite Broadcasting, Ålesund-baserte Ship Equip og NewWave Broadband i Skottland har signert en fem-årskontrakt, som skal sikre mer og bedre bredbånd til havs.

Her bør du vurdere å slå av: Stopp sure regninger

En revolusjon for sjøfolk

Ivar Nesset, administrerende direktør ved Ship Equip, sier i pressemeldingen at den ekstra kapasiteten vil være med på ivareta maritime interesser innenfor sektorene skipsfart, offshore og fiskeri.

– Det er snart slutt på den tiden da man sa til en sjøfarer at "ikke bruk kommunikasjonsutstyret" eller "bruk det så lite som mulig". Skipets mannskap generelt og særlig unge mennesker som begynner i jobb til sjøs er vant til å bruke internett, e-post og sosiale medier når de skal jobbe eller administrere privatlivet sitt. De vil helt sikkert velge arbeidsgivere med skip som er koplet til høyhastighets satellittkommunikasjon, konkluderer Ivar Nesset.

For ti år siden var det nesten ingen dekning i det hele tatt, noe som førte til at de ansatte bare kunne ringe hjem hver lørdag. Selv om det er vanlig å bruke internett på land i Norge, er det langt i fra en selvfølge å gjøre dette på havet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke alle som har internett lett tilgjengelig for mannskapet. Det sier seg nesten selv at når 15 mann skal dele på 128 kb, så blir det ikke fri bruk, sier Arnfinn Oksavik, informasjonssjef i Ship Equip, til DinSide.

Her må du være forsiktig: Rådyrt å ringe fra danskebåten

Bedre internett i tiden som kommer

Oksavik sammenligner situasjonen med hvordan det var på fastlandet for 10-15 år siden.

– Den gang synes vi det var fantastisk. Når du ikke kan få mer, synes du det er bra, forteller han.

Heldigvis har teknologien kommet seg betraktelig siden den gang - også på havet. Og siden etterspørselen stadig stiger, tror informasjonssjefen at det stadig vil bli et krav om bedre og bedre bredbåndhastighet på sjøen.

Hva det vil koste, er vanskeligere å svare på.

– Det ligger på markedspris, og her er det jo snakk om satellittkommunikasjon. Men det er verdt det, påpeker Oksavik.