Trådløs surfing på toget uten problemer. Kanskje det blir reelt i løpet av året?  Foto: colourbox.com
Trådløs surfing på toget uten problemer. Kanskje det blir reelt i løpet av året? Foto: colourbox.comVis mer

Lover bedre internett på toget

Men det er vanskelig å si nøyaktig når det vil skje.

Du har kanskje hørt det før, men i løpet av 2011 skal flere av NSBs togstrekninger tilby gratis internett til alle ombord.

Men så langt har det ikke gått helt på skinner. En DinSide-journalist opplevde for eksempel elendig nett-tilkobling under togstrekningen Lillestrøm-Eidsvoll i februar. Dette skyldes trolig andre nedlastinger.

OBS! Her blir det flere kontroller: NSB er lei av snikere

Dette sinker nettet

– Det som derimot kan påvirke hastigheten, slik DinSide opplevde, er hvis andre i nærområdet utenfor toget har en meget høy bruk, eller når andre togpassasjerer har tunge nedlastninger på sine PCer, uttalte Arne Vidar Hesjedal, prosjektleder i NSB, i den forbindelse.

En annen grunn kan også være at metallet i vognene blokkerer signaler utenfra.

Hittil har enkelte tog på trekningene Skien-Lillehammer, Bergensbanen, Oslo-Stavanger og Oslo-Trondheim internett, men fortsatt kan togpassasjerene oppleve en del "hull" i løpet av reisen. Klikk her for å se hvor og når det er internett på toget.

>>>Se hva du har krav på ved togforsinkelser i denne artikkelen

Usikkert når internett blir toppers

Onsdag denne uken ble det kjent at NSB og Telenor har inngått en avtale som skal gjøre det lettere både å ringe og surfe på toget.

– Nå får togene utstyr som gjør at passasjerene kan ringe og surfe uten at de blir brutt. Togsettene oppgraderes med antenner på taket og utstyr for å formidle internett via trådløst nett. I tillegg får de såkalte repeatere, som forsterker signalene ombord, sier Abraham Foss, leder for bedriftsmarkedet i Telenor, til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men når blir egentlig internett bra?

– Det er vanskelig å svare på. Vi har testet det ut i ett års tid, men det er avhengig av kvaliteten på mobilnettet. Jernbaneverket vil bedre kapasiteten i tunnelen og har planer om å bygge ut, sier Jan Christiansen, IKT-direktør i NSB, til DinSide.

Togpassasjerer kan med andre ord ikke forvente at internettet vil bli bedre over natten.

– Nettilgangen må fortsatt basere seg på den eksisterende dekningen utenfor togsettet. Det betyr at farten på nettet vil variere litt, men den blir veldig mye bedre enn i dag, sier Foss til Newswire.

Gratis internett på flyplassen

Omfattende arbeid

– Vi bygger ut strekninger etter hvert, og vi har jo sett at internett på toget har blitt et populært tiltak, forteller Christiansen.

Han påpeker at det er et omfattende arbeid som ligger bak, og at det må passes inn med ordinært vedlikeholdsarbeid.

For å montere det tekniske utstyret må togsettet tas ut av trafikk i en kortere periode. NSB vil fra 2012 starte innfasingen av 50 nyinnkjøpte togsett, som alle har utstyret ferdig montert, skriver Newswire.

Et eksempel på dette skjer i perioden 6. juni – 8. august. Da stenger nemlig Jernbaneverket flere stasjoner.

Utstyr til å bedre dekningen er allerede på plass i Oslotunnelen, og nå om dagen monteres det i tunnelene på strekningen Skien-Lillehammer.

– Oslo-tunnelen blir en slags pilot på dette, sier IKT-direktøren.

>>>Lover bedre internett til havs

Lover å bedre ringekapasitet

Og for deg som irriterer deg over at telefonsamtaler blir brutt hver gang toget kjører inn i en tunnel, så er det et lite "lys i tunnelen".

– Det vil også bli en god bedring av talekvalitet, avslører Christiansen.

Så det er bare å smøre seg med den berømte tålmodighetskremen og ringe i spenning.