Løvejakt og gerilja – verden rundt

Med lånekort og hengekøye kommer du langt.

Blixen forteller om masaier og kikuyuer. Dette masaibarnet er fra Kenya.
Blixen forteller om masaier og kikuyuer. Dette masaibarnet er fra Kenya. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Noe nytt, noe gammelt og noe legendarisk. Her er sommertipsene som tar blakke og leseglade med på jordomseiling.

Til foten av Ngong Hills

Eksentriske Karen Blixen, forteller i Den afrikanske farm fra 1937, om kaffefarmen hun i flere år drev i Kenya. I denne boken, finner du romslige beskrivelser av det afrikanske landskapet, av det afrikanske folket kikuyuene og de hvite settlerne. Har du ikke råd til Afrika-turen, er Den afrikanske farm, et utmerket subsitutt. Kanskje risikerer du å forsterke suget etter å komme deg av gårde? Romanen ble senere filmatisert; Sydneys Pollacs romantiske Out of Africa med Meryl Streep og Robert Redford, fra 1985, ble Oscar-belønnet.

USA på kryss og tvers

Mange drømmer om å krysse det amerikanske kontinentet på to eller fire hjul. Robert M. Pirsigs Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel, tar deg med på en reise i flere lag gjennom USA. Du krysser det amerikanske kontinentet på motorsykkel i følge med en far og hans mindreårige sønn. Samtidig er du på en reise der forfatteren sier han undersøker verdier. Hånd i hånd med sine undersøkelser, går betraktninger av nødvendigheten av hvordan best vedlikeholde en motorsykkel. Boka finner du her.

Sør-Amerika rundt med Che

I 1951 legger revolusjonshelten Che Guevara ut på en 4.000 kilometer lang motorsykkelreise gjennom Argentina, Chile, Peru, Colombia og Venezuela. Che Guevara skrev dagbok underveis og den har senere blitt utgitt som The Motorcycle Diaries: A Journey Around South-America. Nesten et halvt århundre senere legger den amerikanske journalisten Patrick Symmes ut på tur i Ches fotspor på en BMW R80 G/S. Underveis går han tom for bensin i ørkenen i Argentina, rundsnakker peruansk gerilja og drikker seg sanseløst full på Cuba. Boka er ennå ikke oversatt til norsk, men du får kjøpt den på engelsk blant annet hos Tanum og nettbokhandlerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En svipptur innom India i sommer? Indiske Arundhati Roy gir deg et intrykk av hverdagslivet i delstaten Kerala.
Foto: Jorge Tutuor
En svipptur innom India i sommer? Indiske Arundhati Roy gir deg et intrykk av hverdagslivet i delstaten Kerala.
Foto: Jorge Tutuor Vis mer

Utrydnigstruede dyrearter

Nylig avdøde Douglas Adams, tar ikke bare sine store tilhengerskarer med ut på galaktiske reiser. Han tar også med seg leserne ut i verden på jakt etter ett en aller siste sjanse til å se utrydningstruede dyrearter. I boken Last chance to see fra 1991, som ennå ikke er oversatt til norsk, reiser SciFi-forfatteren ut på lang reise for å se blant annet Komododragen eller komodovoran, som den store indonesiske øglen heter på norsk. Zoologen Mark Carwadine, følger med. I denne friske boken med fokus på økologi, fikser Douglas å slå vitser og poenger i samme vending.

Små ting i Asia

Arundhati Roy fikk som første indiske forfatter Booker-prisen for Guden for små ting. Boken som kom ut først i 1997 har blitt oversatt til en rekke språk. Enkelte anmeldere har trukket paralleller til latinamerikanske magisk realisme, mens andre blankt avfeier dette: Forfatteren setter oss gjennom tvillingparet Esthappen og Rahel, inn i indiske tradisjon, familieliv og kultur.

Europa rundt i bokhyllene – klikk her.