Lønnsom sjampo-shopping i New York

Her er det mye å spare for deg som digger frisørsjampo.

HER KAN DU GJØRE ET KUPP: I USA får du kjøpt billig frisørsjampo og sminke. Foto: Produsent/Per Ervland
HER KAN DU GJØRE ET KUPP: I USA får du kjøpt billig frisørsjampo og sminke. Foto: Produsent/Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er alltid ett eller annet som er litt billigere å gjøre i utlandet enn hva det er hjemme.

Tenk alltid "hva produseres i landet jeg besøker?" før du reiser, og du kan finne svaret der allerede. Dersom du gjør litt research før turen, kan du spare mange hundrelapper.

Nå som valutakursen er såpass gunstig, 5,68 kroner per dollar, ifølge Norges Bank, er det ekstra kjekt å være norsk i USA.

I 2010 var det rekordmange som dro til New York, og det er svært lite som tyder på at den trenden vil endre seg. 27. mars åpner SAS direkteruten Oslo-New York, som vil trafikkeres med et fly av typen Airbus A330-300, noe som gjør det mye lettere og mer praktisk for Amerika-reisende å komme seg fra A til Å.

Bjørn Kjos i Norwegian: Lover halv pris til New York

Billig sjampo

Dersom du er så heldig at du skal til New York eller en annen by i USA i år, er det et par ting som det lønner seg å ha på handlelisten. Vi har sjekket noen av disse.

Redken-sjampo er et eksempel som viser hvor utrolig mye du kan spare her. På velkjente 5th Avenue i New York får du en liter sjampo til 131 kroner, mens i Norge må du ut med cirka 268 kroner for 300 ml. Dermed har du "spart" cirka 850 kroner bare ved å kjøpe en literflaske.

ProduktStr.Anbefalt utsalgspris
norske kroner
COLOR EXTEND SHAMPOO300 mlkr 268
COLOR EXTEND CONDITIONER250 mlkr 280
COLOR EXTEND RICH RECOVERY250 mlkr 414
WOOL SHAKE 8100 mlkr 313
GO CLEAN SHAMPOO300 mlkr 268
Totalt:930 mlkr 1 543

Se prisforskjellene her:

ProduktStr.DollarI norske kroner
COLOR EXTEND SHAMPOO1 liter$23*kr 131
COLOR EXTEND CONDITIONER1 liter$28*kr 160
COLOR EXTEND RICH RECOVERY250 ml$15*kr 86
WOOL SHAKE 8100 ml$17*kr 97
GO CLEAN SHAMPOO1 liter$19*kr 108
Totalt:3,35 liter kr 582
* Prisen er uten NYS Sales Tax (8.875%)


I dette tilfellet sparer du 961 kroner på å handle varene i New York, noe som tilsvarer 62 prosent. I tillegg kommer du hjem med 2,4 liter mer. Besparelsen er med andre ord enorm.

STOR PRISFORSKJELL: For to liter shampo, en liter balsam, to hårkurer og to saltvannsprayer kostet det 833 norske kroner. For fire 250 ml-flasker kjøpt i Norge, koster det cirka 1072 kroner. Foto: Per Ervland

Se regningen her:

Mineralsminke og Joico

Redken-produkter er ikke det eneste eksempelet. Sjampomerket Joico er også mye billigere in the Big Apple. Merket ble grunnlagt i 1975 i Los Angeles.

En liter Joico-sjampo koster mellom 30 og 35 dollar, noe som tilsvarer cirka 200 kroner. På den norske nettsiden blivakker.no, koster en Joico K-pak sjampoflaske på 300 ml 165 kroner. Prisen er noe høyere dersom du handler hos frisøren.

Mineralsminken fra bareMinerals har også blitt svært populært blant norske kvinner de siste årene.

I USA koster en pakke pudder-foundation 28 dollar (inkludert skatt), som tilsvarer 160 norske kroner. I Norge må du bla opp mellom 400 og 450 kroner for den samme sminken hos norske kosmetikkforretninger, så her er det helt klart penger å spare.

Dra på outlet

Dersom du er glad i klær og unner deg noe nytt når du er ute på tur, er det også smart å se etter klær fra amerikanske designere og butikkjeder. Her får du for eksempel Levis, Nike, Diane von Furstenberg, Juicy Couture, Ralph Lauren og J.Crew til en mye hyggeligere pris enn hjemme.

Ta også turen til Woodbury Common Premium Outlets, som ligger like utenfor New York, dersom du har mulighet til det. Med outlet-priser og en god valutakurs, er dette en shopoholikers våte drøm. Her får du merkevarer som Burberry, Dior, Giorgio Armani, Gucci, J.Crew, Lacoste, Marni, Nike, Polo Ralph Lauren, Diane von Furstenberg og Prada til vanvittige priser.

Perfekt timing: Derfor bør du bestill flybilletten åtte uker før avreise

Her er rens og skomaker råbillig

Det er lignende eksempler å finne i de fleste land. Her er ett vi nylig forsøkte selv. Skal du til Øst-Europa kan det være lurt å pakke med klær som trenger rens. Her er det nemlig mye billigere enn hjemme i Norge; bare se prisene.

Dersom du orker å ta med deg sko med slitte såler i bagasjen, kan du også spare en del på å la skomakeren i Polen gjøre jobben.

Og du skal ikke lenger avgårde enn til Sverige for å kunne ta bilservice til halv pris.

Men det finnes grenser

Selv om det er lett å bli begeistret av lave priser, må du ikke glemme tollreglene.

Dersom du har vært ute av Norge i minst 24 timer, kan du bare ta med deg varer til en samlet verdi av 6.000 norske kroner toll- og avgiftsfritt. På en dagstur utenfor Norge kan du kun ha med deg varer til en verdi av 3.000 kroner.

Overskrider du denne grensen kan du selv bestemme hvilke varer du må betale toll og avgifter for, men dersom det er verdien av en vare som er større enn denne grensen, må du betale både toll og avgifter for hele verdien av varen, ifølge Tollvesenet.