Lønn underveis

Med arbeidslyst i sekken holder du deg på veien lenger. Vi viser deg hvordan du holder deg på veien lengst mulig.

Publisert
Sist oppdatert
<strong>DRUEPLUKKING:</strong> Hardt arbeid på åkeren.<br />
<I>Foto: Appellation Contrôlée</I>
DRUEPLUKKING: Hardt arbeid på åkeren.
Foto: Appellation Contrôlée Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Innhøstningsarbeid var typisk da jeg var på reiser'n for 25 år siden. Jeg har plukket druer i Frankrike - i ukevis, faktisk - og også epler. Da jeg var i Hellas på 70-tallet hadde flere medreisere jobb som olivenplukkere. Så vidt jeg skjønte la man et teppe under oliventreet og ristet det med en spesiell maskin. Så falt olivenene ned. Jeg tror de tjente 4 kroner timen, forteller DinSides sjefredaktør fra sin ungdoms vår.

Druer og jordbær

Det er likevel ikke umulig å feriere som drue- eller fruktplukker den dag i dag. Aetat Utland bistår norske statsborgere med å finne arbeid i EØS-land.

- Fri flyt av mennesker er en del av EØS-avtalen. Dette vil i praksis si at en norsk statsborger kan dra til et hvilket som helst annet EØS-land og søke om arbeid. Han kan formalisere sitt opphold ved å møte opp hos de lokale politimyndigheter, sier Paul Asantcheeff ved Aetat Utland til DinSide Reise.

Asantcheeff sier at det finnes vel 500 eurokonsulenter i Europa som via en felles database informerer om arbeidsmulighetene i Europa.

Det finnes også andre aktører som formidler enkelt sesongbasert arbeid:

- Vi har kontakt med gårdbrukere i Nederland, England, Frankrike og Danmark som trenger sesonghjelp. Her kan også nordmenn søke, sier Itziar Van Breemen i Appellation Contrôlée i Nederland til DinSide.

Appellation Contrôlée har siden 1994 hjulpet folk med å finne sesongjobber innen fruktplukking. Prosedyren er som følger: Fyll ut søknadsskjema via Appellation Contrôlées nettsted, organisasjonene booker gårdbruker til deg, og voíla, du er i gang med en internasjonal karriere som drue- eller jordbærplukker. Organisasjonen tar et gebyr som varierer fra cirka 45-60 britiske pund.

- Lønningene varierer, men prinsippet er at jo mer du plukker, jo mer tjener du, sier Van Breemen.

Appellation Contrôlée skriver på sitt nettsted at arbeidet til å begynne med er så hardt at du kan blir desperat, men etter hvert vil du begynne å like det. Den gode arbeidsatmosfæren bidrar ifølge organisasjonen til dette.

På oppdrag i Norden

Gjennom Nordjobb kan du søke sommerjobb i ett av de nordiske landene: Norge, Sverige, Danmark, Færøyene, Grønland eller Island. Forutsetningen er at du behersker ett av de nordiske språkene og er mellom 18 og 26 år. Nordjobb hjelper til med bolig og med fritidsprogrammer. Formålet er å utvikle samarbeidet mellom de nordiske landene. Nordjobb-sekretariatet ligger i Stockholm.

Klar for Australia?

<strong>ARBEIDSLYST:</strong> Ikke ård til lange utenlandsopphold? Sjekk jobbutvalget til for eksempel Aetat eller Atlantis ungdomsutveksling.
ARBEIDSLYST: Ikke ård til lange utenlandsopphold? Sjekk jobbutvalget til for eksempel Aetat eller Atlantis ungdomsutveksling. Vis mer

Reisesugne ungdommer fikk fra og med den 1. august i fjor anledning til å søke arbeidsferievisum til Australia. I inntil ett år kan du jobbe og bo i Down Under. Du kan være hos samme arbeidsgiver i inntil tre måneder.

- Man kan få jobber på restauranter eller barer, ta forefallende kontorarbeide, fruktplukking, oppdrag på sportsarrangementer og liknende. Arbeidsformidlingen kan være behjelpelig, ellers er det opp til en selv. Lønnen ligger på £12 (52 NOK, red. anm.) i timen og oppover – avhengig av hvilken jobb det er, så det er jo ganske bra. Prisnivået i Australia er jo også lavere enn i Norge, sa PR Manager i Den australske vennskapsforeningen og MyPlanet, Ingrid Våset, til DinSide i fjor høst.

Flere norske operatører bistår med reise- og oppholdspakker, blant andre Kilroy Travels og Atlantis Ungdomsutveksling.

 • Jobb og ferie i ett
  - les mer om arbeidsferieordingen i Australia
 • Frivillig slit

  Har du et brennende hjerte? Da skal du vite at det finnes et utall organisasjoner som trenger deg. Som frivillig betaler du ofte reisen selv, og jobber med ett bestemt prosjekt. På denne måten får du mer kunnskap om stedet du besøker, og du gjør en innsats for noe som kanskje betyr like mye for deg som for den du utfører arbeidet for.

  - Atlantis Ungdomsutveksling har kulturutveksling som formålsparagraf. For tiden har vi blant annet programmer i Ghana, Guatemala, Kina og England, sier Anne Solberg, prosjektleder i Atlantis Ungdomsutveksling.

  Atlantis Ungdomsutveksling er en non-profit-organisasjonen som sender ungdom mellom 18 og 30 år ut i verden for å jobbe for fri kost og losji. Men det finnes en rekke andre utenlandske organisasjoner som driver med frivillig arbeid:

 • Frivillig til fjerne land
  - DinSide Reise møter Rilito Povea, frivillighetsarbeider på Jamaica
 • Frivillig innsats og møkk under neglene
  - Les DinSide Reises reportasje om frivillig arbeid i utlandet.
 • Mer om jobb fra DinSide Reise

 • Her er adressene og linkene
  - navn, adresser og telefonnumre til virksomheter som formidler betalt og frivillig arbeid.

 • Her er reisejobbene
  - se verden som diplomat, biolog eller pilot.

 • Kjør bilen hjem
  - verden rundt på budsjett.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer