<b>LONGYEARBYEN BY NIGHT:</b> Det er livlig uteliv i Longyearbyen på Svalbard, selv på hverdager. Karls-Berger Pub har 1.020 ulike brennevinssorter å by på. Foto: Kristin Sørdal
LONGYEARBYEN BY NIGHT: Det er livlig uteliv i Longyearbyen på Svalbard, selv på hverdager. Karls-Berger Pub har 1.020 ulike brennevinssorter å by på. Foto: Kristin SørdalVis mer

- Longyearbyen er en veldig levende by

Se lokalbefolkningens beste Svalbard-tips.

14. november er det ugjenkallelig slutt. Da blir det svart som i en sekk hele døgnet på Svalbard. Her er det ikke grålysning eller dunkelt - her blir det bare svart natt. Fram til 16. februar - da blir det litt lysere. 8. mars treffer sola igjen Longyearbyen.

Og akkurat mørketida er noe som for eksempel Ulrika Sjöö Frantzen fremhever som noe å oppleve på Svalbard. Andre fremhever utelivet.

I Longyearbyen handler du taxfritt: Se hva du bør kjøpe

Svalbardianerne er de som kjenner området best, og vi har spurt noen av dem hva man bør oppleve på øygruppa. Her er deres beste tips:

Ulrika Sjöö Frantzen skulle bare bli i ni måneder. Så forelsket hun seg. Nå skal hun åpne spa i Longyearbyen. Foto: Kristin Sørdal
Ulrika Sjöö Frantzen skulle bare bli i ni måneder. Så forelsket hun seg. Nå skal hun åpne spa i Longyearbyen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


- Kjør scooter i totalmørke

Ulrika Sjöö Frantzen kom til Svalbard og Longyearbyen i januar 2009, og planla å bli til september samme år. Nå skriver vi oktober 2010, Ulrika er godt gift, frelst på Svalbard og skal åpne massasjestudio i Longyearbyen i desember.

- Jeg hørte at de skulle åpne spa på Svalbard, og ringte opp for å høre om det var mulig å få jobb. Og det var det. Så jeg solgte leiligheten i Stockholm og reiste opp. Jeg har alltid villet dra hit, siden jeg var liten, forteller Ulrika.

Planen var å reise hjem i september samme år. Noen uker før hun skulle reise hjem, traff hun den store kjærligheten. Nå er de gift, og elsker livet på Svalbard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er naturmennesker, vi driver med kajakk og har kjøpt oss båt. Vi jobber for å ha penger til å gjøre alt det, sier Ulrika til DinSide.

Karls-Berger Pub en onsdag kveld i oktober. Foto: Kristin Sørdal
Karls-Berger Pub har 1.020 forskjellige typer brennevin, derav 217 sorter konjakk å by på. Foto: Kristin sørdal
Bildene på veggen i Karls-Berger Pub er av gruvearbeidere. En del av taket er også laget og lyssatt for å forestille taket i gruvegangene. Foto: Kristin Sørdal
Svenskene er godt representert i serveringsbransjen også i Longyearbyen. Svenske Sara (t.v) og Sandra jobber på Huset.
- Folk her er ekstremt sosiale, når vi gjør ting her, så gjør vi jo ting sammen, sier Sandra til DinSide. Foto: Kristin Sørdal
Kroa i Longyearbyen er godt besøkt både seint og tidlig. Foto: Kristin Sørdal
Bespisning på Barentz Pub og Spiseri. Foto: Kristin Sørdal
Ulrika Sjöö Frantzen skulle bare bli i ni måneder. Så forelsket hun seg. Nå skal hun åpne spa i Longyearbyen. Foto: Kristin Sørdal
Longyearbyen i oktober. Foto: Kristin Sørdal
Eva Grøndal har startet eget firma og jobber med å scanne og få orden på sine foreldres fotografier fra Svalbard. Begge var fotografer. Foto: Kristin Sørdal
Utsikt over Adventfjorden fra Gruve 7. Foto: Kristin Sørdal
Jason Roberts driver et produksjonsservice-selskap for filmproduksjon. Svalbard, Norge, Arktis og Antarktis er hans nedslagsfelt. Foto: Kristin Sørdal
Blått lys i oktober. Foto: Kristin Sørdal


- Det beste med Svalbard er naturen, det er fantastisk med alle dyrene, og så er det så røft og tøft. Jeg lever og jobber her bare for å få mulighetene til å leve i naturen, sier Ulrika. Longyearbyen er hyggelig, alle menneskene her er hyggelige, det er tett og alle er velkomne, og man er savnet når man har vært borte og kommer tilbake.

- Hva bør man få med seg, om man kommer som turist hit?

- Om man ikke har opplevd totalmørket, så burde man komme hit i mørketida og oppleve det. Å gå på ski med lampe på hodet, eller kjøre scooter i totalmørke, det er ganske kult, sier Ulrika.

Men hun mener likevel at begynnelsen av april kanskje er den beste tiden å reise på.

- Da er det snø og det er lyst. Å padle i kajakk og kjøre båt rundt øyene, å oppleve lyset og fargene, det er fantastisk.

Bli med DinSide på isbjørnsafari på Svalbard

Eva Grøndal har startet eget firma og jobber med å scanne og få orden på sine foreldres fotografier fra Svalbard. Begge var fotografer. Foto: Kristin Sørdal
Eva Grøndal har startet eget firma og jobber med å scanne og få orden på sine foreldres fotografier fra Svalbard. Begge var fotografer. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


- En levende by å gå ut i

Eva Grøndal er en av svært få som faktisk er født på Svalbard. Det er nemlig ikke tillatt å føde barn der, alle gravide må reise til fastlandet tre uker før fødselen.

Eva og hennes mor måtte også forlate Svalbard da Eva var kun fire uker gammel, da det ikke var tilrettelagt for barn og familier i Longyearbyen på den tiden (1954). Eva var ofte oppover om somrene på 1970- og 80-tallet, og i 2008 flyttet hun oppover på permanent basis.

- Det beste er naturen, det er så i ytterkant, du kan faktisk fryse ihjel rett her ute, det er ekstremt - samtidig som det er veldig trygt. Man kan ta en snøscooter og kjøre overalt, men sommeren er også veldig flott. Hver sesong har sin sjarm. Blålyset er også veldig herlig, det kan vare i flere timer, sier Eva til DinSide.

- Man bør oppleve å reise på snøscootertur, men man må være riktig kledt og ha våpen, men turister bør kjøpe seg en tur med guide, da er det trygt. Man bør også få med seg sommeren, og gjerne dra på et tre- eller fem-dagers cruise langs kysten. Det er også fint med dagsturer. Pyramiden og Barentsburg er turistmålene. Jeg ville kanskje valgt Pyramiden. Og hvis man er glad i musikk ville jeg valgt å komme under blues- eller jazzfestivalen, som er langt til blåtidene, sier Eva.

Hun forteller at det også kommer turister hit for kun å oppleve mørketida. Og så er det utelivet, da.

- Det er en veldig levende by å gå ut i. I forhold til befolkningen her, er det mye folk på byen, sier Eva til DinSide.

Vi dro på isgrotting under Svalbard-isen

Jason Roberts driver et produksjonsservice-selskap for filmproduksjon. Svalbard, Norge, Arktis og Antarktis er hans nedslagsfelt. Foto: Kristin Sørdal
Jason Roberts driver et produksjonsservice-selskap for filmproduksjon. Svalbard, Norge, Arktis og Antarktis er hans nedslagsfelt. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


- Det mest positive med hele Svalbard

Jason Roberts er opprinnelig fra Australia, men har bodd fast på Svalbard siden 1991. Tilfeldighetene førte ham til Svalbard, under et lengre jobb-opphold i Kautokeino.

- Jeg ble veldig betatt av landskapet og den følelsen du får i magen når du kommer hit. Det er nesten som å lande på månen, sier Jason.

- Man bør oppleve hvor praktfull og mektig naturen er, føle det rett på kroppen. Man føler seg ganske liten i denne naturen som er her, det handler om å overleve hele tiden. Selvsagt er det flott å oppleve hvalross og isbjørn, men de er ikke så lett for folk på besøk, kanskje - det tar litt lengre tid, sier Jason til DinSide.

Også Jason fremhever det livlige utelivet i Longyearbyen.

- Det er et uteliv her som kanskje tilsvarer en by med 40.000 til 60.000 innbyggere, sier Jason.

I Longyearbyen er det 2.400 innbygere.

- Folk har bedre råd, og er her for en kort opplevelsesperiode, de fleste er her kun for noen få år. Og det er mye gjennomreisende turister. Det er festivaler her hele tiden. Det er det mest positive med hele Svalbard, sier Jason.

- Kroa, Karls-Berger, Svalbar og Puben på hotellet (Barentz Pub og Spiseri, red. anm.) er kanskje de beste stedene, men de stedene hvor de lokale går, endrer seg med hvor turistene går, sier Jason til DinSide.

34.000 turister besøkte Svalbard i fjor, 60.000 dersom man regner med cruiseturistene.

Livlig, selv på en onsdag

Under vårt besøk på Svalbard fikk vi muligheten til å besøke flere av utestedene i Longyearbyen. Etter et sveip innom flere av de mer populære stedene en vanlig onsdag kveld i oktober, er vi imponert over hvor mange mennesker som var ute, og livligheten på spesielt Karlsberger Pub. Kroa trekker også mye folk, og pubmaten på Barentz Pub og Spiseri på SAS-hotellet står absolutt til godkjent.

Planlegg godt

Du bør ha god planleggingshorisont dersom du vil reise til Svalbard. De rimeligste flybillettene blir raskt revet vekk, og er du seint ute kan du belage deg på å måtte betale dyrt for flyreisen. Det lønner seg også å være tidlig ute med hotellbestillingen, da det raskt fyller seg opp. Vi sjekket kapasiteten på Spitsbergen Hotel i mars og april 2011, og det er allerede mye fullt.

Tenk også på hva du har lyst til å oppleve når du er der og hva som da er den beste sesongen å reise på. Oktober, da vi besøkte Spitsbergen, er litt mellomsesong - det er for lite snø til typiske vinteraktiviteter som scooterkjøring og hundesledekjøring, og for kaldt til mer sommerlige aktiviteter som kajakkpadling og båtturer.