Etter planen skal romfartøyet (se bilde) til Virgin Galactic transportere romturister allerede i 2009, mens i 2015 vil man kunne fly til en del av kloden til en annen via verdensrommet, mener ekspert. Illustrasjonsfoto: Virgin Galactic
Etter planen skal romfartøyet (se bilde) til Virgin Galactic transportere romturister allerede i 2009, mens i 2015 vil man kunne fly til en del av kloden til en annen via verdensrommet, mener ekspert. Illustrasjonsfoto: Virgin GalacticVis mer

London til New York på 45 minutter

Kan skje innen 2015.

Innen 2015 vil passasjerer kunne fly via verdensrommet fra London til New York på 45 minutter, mener eksperter. Dette vil også si at vi vil kunne fly fra London til Sydney på to og en halv time, skriver den britiske avisen The Telegraph.

Vil ta av

Forsker Walter Peeters fra International Space University sier at det som man tidligere har sett på som science fiction, snart kommer til å bli virkelighet. Han er en av de som er overbevist at romturisme og såkalt "sub-orbital point to point travel" (SPTP) - sub-orbital punkt til punkt reiser – er en industri som snart kommer til å ta av.

Rikinger har allerede begynt å grave dypt i lommebøkene sine for å oppleve vektløshet i rommet med Virgin Galactics romfartøy. Prislappen på en liten tur er på 200.000 dollar (cirka 1,3 millioner kroner) og flygninger vil starte allerede i 2009.

Googlegründer blir romturist

Disse romturene vil bare være begynnelsen på det ultimate målet, nemlig å fly via verdensrommet for å komme seg fra en side av jordkloden til en annen på et par timer.

Dyr flytur

Men ifølge The Telegraph så vil det være langt fra billig å reise på denne måten. En ekspert tror det vil koste rundt en halv million norske kroner å reise på en rundtur til London, Tokyo og New York.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Peeters tror derimot at prisene vil bli tilsvarende til hva passasjerer betalte for å fly med Concorde i sin tid. Han sier at slike flygninger kan bli mulig om noen år hvis industrien blir sponset med nok penger.

Tester sex i verdensrommet

- Man vil ha avganger fra en normal flyplass og fartøyet vil prøve å komme opp i en høyde på 80 kilometer. Jo høyere opp, jo tynnere er atmosfæren og det vil bli mindre friksjon. Det vil føles ut som å flyte, sier Peeters til The Telegraph.

Et slikt fartøy vil sannsynligvis holde rundt syv mennesker og vil fly cirka åtte ganger høyere opp enn vanlige fly. Det vil også fly mer enn tre ganger fortere enn Concorde.

Aerion SBJ kan krysse Atlanteren på kun fire timer. (Foto: Aerion)
Aerion SBJ kan krysse Atlanteren på kun fire timer. (Foto: Aerion) Vis mer


Superjet i 2012

DinSide Reise fortalte også nylig om et supersonisk privatjet kalt ”Concordens sønn” som nettopp har blitt lansert. Testflygning av flyet, som vil krysse Atlanteren på fire timer, er planlagt å begynne i 2012.

Ulikt Concorde, vil Aerions nye fly oppfylle alle lyd- og miljøkrav som stilles for å lande på normale flyplasser. Les mer om superflyet her.