Lista over de ti beste dykkene

Er du på jakt etter koraller, delfiner, sverdfisk eller kanskje en hai? Med verden som lekeplass får du til det meste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hvor de beste dykkestedene i verden finnes, er det selvsagt ingen absolutte svar på. DinSide Reise har likevel dristet seg til å sette opp en liste. Tanken er at lista skal omfatte ti dykkesteder som byr på noe helt spesielt.

Lista er utarbeidet på grunnlag av tips i den danske avisa Politiken, tips fra Norges Dykkeforbund og fra selskapet NaturEventyr.

1. MØREKYSTEN

Kysten på Nordvestlandet, fra Ålesund til Molde.
Dette er favoritten til Per Vangsøy i Norges Dykkeforbund. Han fremhever steder som Runde, Herøy og områdene rundt Ålesund og Molde. Kysten på nord-Vestlandet har et vilt og særpreget landskap, som ifølge Vangsøy fortsetter under vannflaten. Her er det rent vann, god sikt og en variert flora/fauna.

2. DET SYDLIGE RØDEHAVET

Sudan, Eritrea, Saudi Arabia og Jemen grenser til det sydlige Rødehavet. Men du kan også dra til Egypt og reise med båt derifra.

Fra Rødehavet. FOTO: NaturEventyr.
Fra Rødehavet. FOTO: NaturEventyr. Vis mer

Sør i Rødehavet finner du stadig uberørte korallrev, og masse dyreliv. Spesielt anbefales Elphinstone og Dolphin Reef. Her møter du delfiner, hammerhaier og mengder av korallfisker. Sikten er upåklagelig.

Rødehavet er populært, og her er det lagt opp med profesjonell dykkeservice både ved båt- og stranddykk. Du kan bo på land, med ørkenen som nærmeste nabo, eller hoppe på en båt fra Egypt. Du kan få en ukestur på båt i Rødehavet for rundt 10.000 kroner, flyreise og alt annet inkludert.

3. BUNAKEN

Rundt øya Sipadan i Malaysia er det flere fiskesorter enn noe annet sted i verden. FOTO: NaturEventyr.
Rundt øya Sipadan i Malaysia er det flere fiskesorter enn noe annet sted i verden. FOTO: NaturEventyr.
Vis mer

Ligger utenfor Sulawesis kyst i Indonesia.
Området er uspolert, og bebodd av lokale fiskere. I vannet finner du både lave korallrev og vegger. Du kan snorkle eller dykke sammen med delfiner, revfisk og havslanger.

Her bor du svært billig i små hytter langs stranda. Dykkeutstyr må du ta med selv, eller leie det på Sulawesi.

4. FILIPPINENE

Spesielt bra muligheter på øyene Bohol, Balicasag og El Nido.
Stedet byr på noen av de beste dykkemulighetene i hele Asia. Her vil du oppleve kjempeområder med lave korallrev på en-to meters dybde, og alle slags korallfisk. De lave revene gjør stedet spesielt velegnet til snorkling. Få også med deg et besøk hos sjøsigøynerne når du besøker de filippinske øyene.

5. SIPADAN

Sipadan i Malaysia. FOTO: NaturEventyr.
Sipadan i Malaysia. FOTO: NaturEventyr. Vis mer

Øy utenfor Borneo, i Malaysia.
Rundt øya Sipadan strekker et rev seg ut til 100 meter, før det faller til 600 meter. Det gir et rikt dyreliv med store stimer av hestemakreller og dragefisk.

Det er ikke uvanlig å møte 25 havskilpadder under vann her. Stedet er også kjent for havslangene som lurer under overflaten. Det lave revet gjør dette til et godt sted å snorkle.

På Sipadan er det få og enkle hytter. Du får kjøpt ukesreiser fra Norge for knappe 8.000 kroner, alt inkludert.

6. MIKRONESIA

Øyene Guam, Palau og Yap utenfor Nord-Australia i Stillehavet.
Dette er ultimate dykkesteder. Øyene er små, med sitt eget lokalt preg i behold, og turismen er begrenset. Her kan du oppleve kvinner i bastskjørt, palmehytter og unik natur. Under vann kan du møte store djevelrokker, hvalhaier og i det hele tatt et forunderlig dyreliv. Du kan også dra på vrakdykk her.

7. BELIZE

Sentral Amerikas Østkyst.
Et lite og kanskje ikke så kjent land, med fantastiske dykkemuligheter. Like utenfor kysten ligger det største barriererevet på den vestlige halvkule. Her byr øyene The Cayes på avslappet og karibisk atmosfære. Det beste er kanskje at revet bare ligger et lite steinkast - i alle fall bare en liten båttur - fra land. Har du først kommet deg under, kan du oppleve en sikt på hele 60 meter.

8. GALAPAGOS

Hammerhai ved Galapagos. FOTO: NaturEventyr.
Hammerhai ved Galapagos. FOTO: NaturEventyr. Vis mer

Øygruppe med 13 øyer utenfor Ecuador i Sør Amerika.
Øyene er kjent for sitt unike dyreliv. Bestill opphold på en kombibåt, hvor det både er lagt vekt på dykking og naturopplevelser på land. Du kommer til å oppleve havleguaner, pingviner, sjøløver og massevis av haier som jager delfiner langs kysten.

Det er ikke hverken tillatt å dykke på egenhånd eller å bo på øyene. Du må derfor bo på båten.

9. COCO ISLAND

Vest for Costa Rica i Mellom Amerika.
Coco island, eller Kokosøyen, ligger en 30 timers seilas utenfor Costa Ricas østkyst. Stedet passer kun for absolutte dykkerfriker. Du skal ha prøvd det meste, og må våge å møte havets konger – haier og hvaler. Havet omkring Kokosøyen er fylt med store fisker – hammerhaier i stimer, rokker, og mange hvaltyper. Egner seg primært til dype dykk.

Opphold på selve øyene er ikke tillat, så du må bo om bord i båt. Kun ett skip tilbyr turer til området, og turene koster gjerne over 30.000 kroner i uka. (Alt inkludert.)

10. SALTSTRAUMEN

Sør for Bodø i Nordland.
Nord-Norge er et spennende og energisk dykkeparadis. På grunn av Golfstrømmen har vi et rikt sjøliv i norske farvann. Her kan du flyte gjennom meterhøye tareskoger, og la deg skremme av grå havmonster. Steinbiten ligner garantert ingen akvariefisk …

Blant utenlandske TV-kanaler er verdens sterkeste malstrøm, Saltstraumen, blitt kåret til Norges vakreste og verdens femte beste dykkested.

(Kilde: Politiken, Norges Dykkeforbund og NaturEventyr. Nummereringen er ikke en rangering av de ulike stedene.)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!