Liseberg: Kostbar opptur

Målet var å femdoble kroppsvekten i HangOver- banen på Liseberg. Men vi endte opp med 60 meter i fritt fall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Forventningene var høye da vi entret barndommens drøm – Liseberg. Hvor mange ganger drømte jeg ikke som barn om karuseller, spøkelsesslott og berg- og dalbaner i Göteborgs paradis. Og nå kunne jeg velge og vrake.

Liseberg har nemlig over 30 attraksjoner. Noen passer best for de minste, og noen passer definitivt best for de med en sterk mage. For dem som helst holder beina på jorda, finnes det nok av kafeer, restauranter, puber, benker og underholdningstilbud.

På hodet i 90 km/t

Hang over - kun for de tøffeste
Hang over - kun for de tøffeste Vis mer

Selv hadde jeg bestemt meg for å ta tre utfordringer på strak arm: Lisebergbanan, Höjdskräcken og HangOver. I nevnt rekkefølge.

Klikk her for å lese DinSides test av Liseberg. Vi har også testet moroa på Tusenfryd. Klikk her for å lese vår test av Tusenfryd.

HangOver-banen var det første jeg så etter å ha kommet inn døren. Et monster av en berg- og dalbane, der publikum snus på hodet i 90 km/t, og utsettes for en sentrifugalkraft som gjør at de femdobler kroppsvekten sin. Denne banen stod sist på lista. Først skulle vi varme opp med Lisbergbanan.

Er det jeg som hyler?

Berg- og dalbanen falt i smak
Berg- og dalbanen falt i smak Vis mer

Lisebergbanan: Foran meg i køen står en pjokk på rundt seks år. Han gleder seg. ”Dette går fint”, tenker jeg, og setter meg til rette i et av de små togene. Sakte snegler vi oss opp den første bakken. Det jeg ikke vet er at banen er en av Europas høyeste. Den er 1.548 meter lang, 65 meter høy og oppnår en topphastighet på 80 km/t.

På toppen etter første bakke kaster jeg et stjålent blikk utover en solbadet by. Så brytes idyllen. Banen stuper utfor første bakke, og så følger det på: Krappe svinger, nedoverbakker i full fart, små oppoverbakker, og nye stup. Det hviner i skinnene, eller er det jeg som hyler? Jeg klamrer meg fast i setet til knokene blir blåhvite. Jeg lukker øynene, vil av. Så er det over. Pjokken foran meg smiler. Han maser på pappa om en ny runde. Jeg er klar for høydeskrekken.

Ingen høydeskrekk

60 meter i fritt fall falt i smak.
60 meter i fritt fall falt i smak. Vis mer

Køen er lang foran det høye tårnet. Høydeskrekken løfter deg 100 meter over havet, og du skal visstnok kunne se til Danmark fra toppen – hvis du tør åpne øynene. Jeg gleder meg.

Før jeg blir heist opp, forsikrer jeg meg om at jeg sitter helt fast. Setet er smalt, og det føles hele tiden som om jeg faller ut – og ned, langt ned. På toppen står vi stille. Jeg fester blikket på et punkt langt borte i horisonten. Venter.

Plutselig skytes jeg mot marken – fortere enn i fritt fall. Det føles ikke som jeg letter fra stolen – jeg gjør det faktisk! Jeg svever ikke – jeg presses nedover, 60 meter. Og det er deilig, så deilig. Jeg ler høyt og lenge. Latteren stopper ikke før jeg står foran den neste bøygen.

Hva om jeg klikker?


Det er tid for tidenes tøffeste HangOver. I programmet står det at HangOver er en verdenssensasjon. Den er 42 meter høy, og kjører baklengs og fremlengst, i opptil 90 km/t. Mest av alt fester jeg meg ved at du blir snudd på hodet.

Jeg prøver å ignorere hylene fra stakkarene i vognene. Stiller meg i kø. Tenker at jeg burde ringe hjem først - i tilfelle. Hva om jeg faller ut? Hva om jeg spyr? Hva om jeg klikker? Da ser jeg plakaten: ”Denne attraksjonen er bare for de aller tøffeste. Er det sikkert at du tør?”

Lettelse! Jeg er ikke sikker, og jeg kommer aldri til å bli det. Farvel overmot, jeg tar heller en ekstra tur med Lisebergbanan.

Klikk her for å lese DinSides test av Liseberg.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!