<strong>OSLO S:</strong> Linda Stølen ble ranet på sentralstasjonen, og på ti minutter hadde tyvene tømt kontoen. Foto: Per Ervland
OSLO S: Linda Stølen ble ranet på sentralstasjonen, og på ti minutter hadde tyvene tømt kontoen. Foto: Per ErvlandVis mer

Linda ble ranet på Oslo S

- Det er helt utrolig hvordan de fikk det til.

Mandag morgen klokken ni befinner KK.nos journalist Linda Stølen seg på Oslo S. Hun skal til Fredrikstad i forbindelse med jobb, og er på vei om bord i toget da det skjer.

Der står det en mann som tar tak i trillekofferten hennes og begynner å løfte den inn i toget.

- Hva er det han styrer med, tenkte jeg, og merket meg at han hele tiden holdt øyekontakt med meg, sier Linda.

Til slutt slipper han trillekofferten, og Linda kan gå og sette seg i togkupeen.

- Noen minutter etter at dette skjedde skal jeg ned i vesken for å finne frem togbilletten. Da oppdager jeg at lommeboken er borte. Det er da jeg skjønner hva som har skjedd, sier Linda.

Hun kommer på at det sto en annen mann inne i toget under episoden med trillekofferten.

- Det må ha vært han som stjal lommeboken min. Og den var faktisk gjemt i en sidelomme inni vesken, og vesken var lukket med glidelås. Det er utrolig hvordan de fikk det til uten at jeg merket noe.

Straks hun oppdager tyveriet, ringer Linda for å sperre de to bankkortene hun hadde i lommeboken.

- Jeg ringte maks ti minutter etter at det skjedde. Da hadde de allerede rukket å tømme den ene kontoen min for 21.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og dette var med kortet du brukte til å betale for billetten på billettautomaten?

- Ja, det var det. På en eller annen måte må de ha fått med seg hva koden min var. Det synes jeg er helt utrolig, for jeg er helt paranoid når det gjelder slike ting, og skjuler alltid med hånden når jeg taster inn koden.

"Hjelpsomme" bagasjebærere en gjenganger

Linda ble med andre ord utsatt for proffe lommetyver. Og knepet de brukte er en klassiker. DinSide skrev nylig om Astrid, som ble utsatt for nøyaktig det samme. Å rane togpassasjerer er altså nærmest en "spesialitet" for noen tjuvradder.

Såpass ofte slår de til mot togpassasjerer at konduktørene nå advarer de reisende nettopp mot dette. En DinSide-kollega har selv blitt advart som passasjer på vei til jobb i Oslo sentrum onsdag morgen. Da ble det annonsert over høyttaleranlegget at passasjerene måtte passe seg for lommetyver på Oslo S, som da var neste stasjon for toget.

DinSide kontaktet NSB for å høre om de opplever at det er uvanlig mye tyverier på tog og togstasjoner nå. NSB har ikke tall på dette, men bekrefter at lommetyverier er et problem.

- Men dette med at konduktører advarer passasjerene om lommetyver, er det noe dere pleier å gjøre?

- Vi er opptatt av sikkerheten til passasjerene, og ønsker ikke at våre passasjerer skal bli utsatt for tyverier, så derfor får passasjerene slike beskjeder, sier Erik Lødding, informasjonsrådgiver i NSB.

Politiet i Oslo har ingen fersk statistikk som viser om lommetyvene er mer aktive enn ellers nå i høst, men en stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Oslo har tidligere fortalt DinSide at tyvene gjerne opererer på tog og togstasjoner, på trikk, buss eller t-bane.

Ut fra det Linda opplevde, får vi bare oppfordre alle togpassasjerer til følgende:

  • Betal billetten med kontanter hvis mulig. Hvis du må bruke kort, se deg rundt før du setter inn kortet, og forsikre deg om at ingen står og følger med på hva du gjør.
  • Skjul inntastingen av koden. Har du et skjerf eller noe annet passende du kan legge over talltastaturet, slik at du slår koden under dette, så gjør det.
  • Plasser lommeboken et trygt sted, og lukk eventuelle glidelåser etc. Hvis du har lommeboken i en veske, så bær vesken foran på kroppen, ikke ha den hengende over skulderen og bak deg.
  • Avvis "hjelpsomme" personer som skal løfte på kofferten din. Hvis du treffer på en slik, grip straks tak i vesken din, og se bak deg for å vise den medsammensvorne at du følger med. Det kan også hjelpe å komme med et utrop.

KK.no og DinSide.no har samme eier i Aller Internett, og samme ansvarlig redaktør i Petter Danbolt