Hvilken vei går regjeringen?
Hvilken vei går regjeringen? Vis mer

Likevel moms på reiser

Uke 10, 2000: Regjeringen blir ikke enig med seg selv og går likevel inn for moms på reiser, stikk i strid med signaler fra forrige uke. Sentrale skikkelser innen reiselivet frykter at prisene vil gå opp og omsetningen ned.

Publisert

Hvilket spor velger regjeringen? Like fort som meldingen om momsfritak for reiselivet ble kjent, like kjapt kom kontrabeskjeden om at det likevel blir moms på reiser. Det næringsminister Lars Sponheim sa i forrige uke, gjelder ikke denne uken. Regjeringen synes verken å være enig med seg selv eller bransjen på dette området. I Voksenåserklæringen kom det klart frem at reiseliv og transport skulle unntas moms, men det er jo ikke valg riktig enda…

Konkurranseutsatt

Reiselivsnæringen er en konkurranseutsatt næring som lett kan bli skadelidende ved større endringer i rammebetingelsene. Dette er definitivt en større endring. At en næring må betale inn rundt 10 prosent ekstra, vil selvsagt få stor betydning for prisnivå og fortjeneste. Dette i en bransje som allerede i dag opererer med lave lønninger og små marginer. Riktignok signaliseres det at reiselivet vil få et fritak for investeringsavgiften som kompensasjon. Men med de forskjellig uttalelser som kommer fra sentrale hold i denne saken er det ikke godt å vite.

Du taper

Hva betyr så dette for deg: På sikt vil reiselivstjenester bli dyrere. Og hvis du som en konsekvens av dette reiser mindre, vil arbeidsplasser innen reiselivet stå i fare. I et presset arbeidsmarked er kanskje ikke dette det verste som kan skje vil mange si. Men allerede ser turister utenfra på Norge som ett av verdens dyreste land. Det blir neppe bedre av at momsen dyttes over på brukerne av reiselivstjenestene.

Vinglete

Vi mener regjeringen med dette har gjort seg fortjent til en opptreden på Ukens Notspot. Den norske regjering er ikke stedet å være akkurat nå (på flere måter…).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer