Libya vil bli turistmagnet

Gaddafi vil gjøre Libya til Nord-Afrikas svar på Azurkysten. Han bruker tre milliarder dollar på drømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 17 milliarder kroner er det altså Muammar Gaddafi har tenkt å bruke for å få jetsetere fra hele verden til å komme til Libya for å feriere.

Sittende foran de antikke greske søylene i Cyrene, presenterte diktatorens sønn, Seif al-Islam Gaddafi, planene for å gjøre den 30 mil lange og urørte kystlinjen til Libya om til en turistmagnet for de velstående, skriver den britiske avisen The Times. Og Gaddafi følger med på trendene, og forsikret om at dette skulle være en utbygging som tok hensyn til miljøet.

Et kjempeområde

Antikke greske ruiner ved Cyrene. Foto: Faruk Seta
Antikke greske ruiner ved Cyrene. Foto: Faruk Seta Vis mer


Han har kalt prosjektet Jabal al Akhdar, "Grønt fjell", etter fjellet som ligger i området. Området det er snakk om, er på 5.000 kvadratkilometer, og ligger ved Middelhavet, mellom Benghazi og Tobruk.

Her finnes også Libyas flotte og verneverdige greske og romerske ruiner, som var turistmagneter før Gaddafi tok makten for snart 40 år siden.

Gaddafi håper med sine planer å høste godvilje fra utlandet, og også å gi en økonomisk innsprøytning til en ganske så neglisjert region av landet.

- Det er på tide at vi gjør som i-landene og stadfester at vi er siviliserte både miljømessig og kulturelt, sa sønnen hans, som er utdannet ingeniør med doktorgrad fra London.

Han kalte prosjektet "verdens første stor-skala bevaringsprosjekt basert på bærekraftig utvikling", og sa at Libya forventer at utenlandske investorer vil putte flere millioner dollar i prosjektet, i tillegg til de 17 milliardene Libya selv vil bruke.

Skeptikerne er imidlertid usikre på om dette prosjektet kommer til å lykkes, i et land der en diktator har styrt siden 1969.

- Selvfølgelig skal vi ha mer demokrati, men det er ingen sammenheng mellom demokrati og dette prosjektet, sa Seif al-Islam Gaddafi til The Times.