Lev som i steinalderen

Ved Saltstraumen lærer turister å leve som steinalderfolk. Bli med nesten 10.000 år tilbake i tid.

Saltstraumen er verdens sterkeste malstrøm, og trekker haugevis med turister til bodøområdet hvert år. Like ved den kjente turistattraksjonen ligger Tuvsjyen, en familiedrevet aktivitetspark som vil ta deg nesten 10.000 år tilbake i tid.

- Vi har gjenskapt et steinaldermiljø, og gjort historien levende, sier daglig leder og gründer Elisabeth Lund Johnston.

Mat, klær, bosted og redskaper er rekonstruert basert på arkeologiske dokumentasjoner. Det er blant annet bygd to store gammer, med plass til 120 personer. Flere modeller av små boplasser blir nå satt opp slik de antakeligvis så ut for 9.800 år tilbake.


I tillegg er det lagt opp til naturløype, pil og bueskyting, øksekasting, og andre fysiske øvelser som skal få kroppen i stand til å takle en ordentlig steinalderhverdag.

>> BILDER: Tilbake til steinalderen

Daglid leder Elisabeth Lund Johnston i fullt steinalderutstyr. Foto: Privat
Daglid leder Elisabeth Lund Johnston i fullt steinalderutstyr. Foto: Privat Vis mer


Nedgravd mat

Parkens hovedattraksjon er nok maten som blir servert. Vi snakker ikke akkurat om kylling og "påmmfri", men om saftig og smakfullt reinsdyrskjøtt og fisk, tilberedt på steinaldervis, med hovedingredienser som var tilgjengelige for 10.000 år siden.

Tilberedningsmetoden er enkel og effektiv: Steiner blir varmet på bål til de er rødglødende. I følge Lund Johnston kan disse steinene holde en temperatur på over 700 grader.

Kjøttet må bli pakket inn i flere lag med folie. Riktignok brukte steinaldermenneskene skinn i stedet for aluminiumsfolie, men Tuvsjyen er pålagt å ty til folie.

Steinene og kjøttet legges deretter ned i en grop. Dybden på gropen er cirka 50 cm, bredden varierer etter hvor stor steika er.

Etter at maten er godt plassert i gropen blir den gravd igjen med sand. Sanden fungerer som isolasjon som holder røyken inne. Lund Johnston sier at tilberedning av et reinlår for 10-15 personer tar bare halvannen time i denne steinalderovnen.

- Det er ganske fantastisk. På et vanlig kjøkken må vi bruke flere timer for å unngå at steiken blir svidd og tørr.

Men å steike den på gamlemåten gjør at en får et særdeles saftig og godt resultat.

- Alle kommenterer at de aldri har smakt så mørt reinkjøtt før, sier Lund Johnston.

Fisk skal visstnok smake helt herlig etter den har blitt tilberedt på urmetoden.

- Breiflabb er ganske vanskelig å tilberede i steikeovn, men når vi gjør det på denne måten blir den porøs, og nærmest smelter på tungen, sier hun.


God helse med steinaldermat

Lund Johnston mener det moderne mennesket har mye å lære av hvordan mennesker levde for flere tusen år siden.

- Steinalderen hadde sine baksider med blant annet lav gjennomsnittlig levealder. Men de hadde en fantastisk diett, med rein og fin mat fra naturen. Den kan vi kopiere. Og tar vi med dagens levestandard, med det tilbudet vi har til å ivareta helse, kan vi øke levealderen et par hakk, sier Elisabeth Lund Johnston.

  • For priser og mer informasjon, se Tuvsjyens nettsider.

    >> BILDER: Slik kan du også oppleve steinalderen

    Trude Larsen fra Tuvsjyen deler ut mat laget på steinaldervis.
    Trude Larsen fra Tuvsjyen deler ut mat laget på steinaldervis. Vis mer