Lettere vei til Norges vakreste

En ny vei som åpner lørdag gjør det enklere å reise til Lofoten.

Publisert
Sist oppdatert

I dag åpner dronning Sonja den nye veiforbindelsen mellom fastlandet og Lofoten. Dermed trenger man ikke lenger ta ferje for å komme seg ut til det vakre øyriket.

Lofast kalles veien, som blir hetende E10 på veikartet. Den går fra Fiskebøl i Hadsel kommune i Nordland til Gullesfjordbotn i Kvæfjord kommune i Troms.

Det er ingen tvil om at den 51 kilometer lange veien vil bli en av Norges vakreste veier.

Se bilder av Norges vakreste veier

Rorbuferie, midnattsol, skreifiske, sykkelturer og vakre strender. Her fra Reine i Lofoten.<br />
<i>Foto: Frithjof Fure/Innovasjon Norge</i> Foto: Frithjof Fure/Innovasjon Norge
Rorbuferie, midnattsol, skreifiske, sykkelturer og vakre strender. Her fra Reine i Lofoten.
Foto: Frithjof Fure/Innovasjon Norge Foto: Frithjof Fure/Innovasjon Norge Vis mer


Byggingen av Lofast (som for øvrig står for Lofoten fastlandsforbindelse) ble vedtatt allerede i 1989. Byggingen startet høsten 1993, og veien var bygd ferdig mellom Fiskebøl og Raftsundet i 1998. Så ble det en stopp i arbeidet fram til 2003. I dag åpnes endelig hele veistrekningen.

Det var flere som ikke var så glade for byggingen av den nye veitraseen. Miljøvernere likte dårlig at tidligere urørte områder i Lofoten skulle ødelegges av en ny vei, og næringslivet i Melbu i Vesterålen likte ikke at veien ut til Lofoten ikke lenger ville gå innom dem.

Se video av området Lofast går gjennom hos Lofoten.com

Det var en diskusjon om hvor veien skulle gå som gjorde at det ble stans i arbeidene fra 1998 til 2003.

For å gjøre naturvernerne til lags har Vegvesenet prøvd å gjøre inngrepene i naturen så minimale som mulig. Det er blant annet ikke plantet noe vegetasjon langs veien som ikke eksisterte i området fra før av. Det er planlagt at de menneskeskapte skråningene langs veien skal få gro igjen på naturlig måte.

Langs Lofast vil det komme flere stoppesteder med fotomuligheter. Det er ikke klart om Lofast vil bli en av Vegvesenets Turistveger, spesielt vakre veistrekninger med spesialtilpassede rasteplasser og utkikkspunkt, men det er absolutt sannsynlig at Lofast vil bli den 19. veien på listen.

Se bilder av Norges vakreste veier

Les mer om Lofast hos Vegvesenet.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer