Hustrubæring er en styrkeprøve...
Hustrubæring er en styrkeprøve...Vis mer

Lett kone? Verdensmesterskap i hustrubæring!

Er du sterk? Har du en lett kone eller andre kvinner tilgjengelig som er villige til å la seg bære? Eller vil du helst se andre bære? Det er i alle fall tiden for det årlige verdensmesterskapet i hustrubæring.

Med madammen solid plassert over skuldrene humper de staute menn over gress, sand, asfalt og vann på sine 253,5 meters lange ferd mellom start og mål. Helt uten styring må den kvinnelige halvdel av teamet klamre seg fast og håpe at gemalens bein og balanse holder helt frem. Det hele bivånes av mer enn 7.000 tilskuere - i en by som kun har 6.000 innbyggere! Lørdag 1. juli er det igjen tid for finnenes årlige verdensmesterskap i hustrubæring eller konebæring i Sonkajärvi i Finland.

Grunnfestet i lokalhistorien

Merkelig, komisk og helt uten sans for moderne likestilling arrangeres konkurransen der mennene demonstrerer sin styrke ved å bære sine kvinner over hindre og frem til mål. Konkurransen har imidlertid røtter i lokal historie fra 1800-tallet. Det sies at den beryktede Røveren Ronkainen kun aksepterte menn inn i gjengen som var i stand til å fullføre et krevende baneløp med en tung sekk på ryggen - i en tid der det forøvrig var vanlig praksis å stjele kvinner fra nabolandsbyer.

Gjennom sand og vann

Det er neppe av de mest behagelige posisjoner å være den kvinnelige deltakeren i "Hustrubæreløpet". Men også den mannlige halvdel må jobbe for æren. Gjennom den nøye tilmålte løypa må deltakerne løpe i gress, sand og på asfalt, vade i skulderdypt vann, forsere tømmerhindre og åle seg rundt en hårnålssving. Om "konen" mistes under hinderløpet, får deltakerne et tidstillegg på 15 sekunder. Det raskeste laget kan glede seg over en smule ære og berømmelse, samt premier som blant annet består av hustruens vekt i øl!

Hustrubæringen er en av flere arrangementer under den finske småbyen Sonkajärvis markedsdager. En av de andre store attraksjonene er det finske mesterskapet i øltønnerulling.

Egen eller andres koner

Det er ikke nødvendig å gå hen og gifte seg for å få delta. Eneste krav er at kvinnen er over 17 år gammel. Ut over det kan hun være gift med den bærende mannen, gift med en helt annen mann, eller fullstendig ugift. I fjor deltok 25 par, og vinneren ble Imre Ambros og Annela Ojaste fra Estland, med ny verdensrekord som behørig er notert i Guinness Rekordbok. Med en ny og revolusjonerende bærestil kom estlenderne gjennom løypa på ett minutt og fire og et halvt sekund. Litt i underkant av ett sekund bedre enn nest beste par ut. Det var for øvrig deltakere fra Finland, Estland og ett par som kom helt fra Canada!

I tillegg til par-klassen er det også en klasse for bedriftslag. Deltakerne benytter samme løype, men her skal tre menn bytte på bæringen, og ved veksling må de innta den offisielle "konebærerdrinken" før de fortsetter…

Her skjer det

I de dype finske skogene, 340 mil nord for Helsinki, ligger Sonkajärvi. Her foregår moroa i forbindelse med markedsdagene som foregår 30. juni og 1. juli. Vi vet det ikke, men forbauselsen er ikke stor om det hele avrundes med en solid badstuefest…

Hva mener du - og andre

Har du vært i Sonkajärvi? Da kan du dele din mening om stedet som reisemål med andre lesere av DinSide her. Vil du se hva andre lesere mener om diverse reisemål i verden kan du benytte DinSides Reiseguide.