Leie feriehus til sommeren?

Hva bør du tenke på? Her er flere gode råd.

Er det slik drømmeferiehuset ser ut? Foto: Marcelo Terraza
Er det slik drømmeferiehuset ser ut? Foto: Marcelo Terraza Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du planer om å leie et feriehus i sommer? Vi har hentet inn gode tips til hvordan du skal gå frem for og ikke å få en mislykket ferie.

Det er vanskelig å få en fin ferie hvis en skal reise to familier, og når du kommer frem viser det seg at det bare er plass til én familie. Etter en runde rundt huset finner dere også ut at toget suser forbi tre meter nedenfor hagen som så så fin ut i bildene i annonsen. God ferie!

Dette er ikke det ideelle hvis du skal på en ferie som har gledet deg til lenge. Derfor er det lurt å ta en del forholdsregler før du skal leie et feriehus i Norge eller et annet sted i Europa. Vi har snakket med Grete Sexe i Novasol som har gitt oss noen gode tips hvis du skal leie et feriehus.

Se de 13 tipsene fra Novasol her

For en pen sum penger kan du i en uke eller to late som om huset med basseng i Provence er ditt... Foto: Colourbox
For en pen sum penger kan du i en uke eller to late som om huset med basseng i Provence er ditt... Foto: Colourbox Vis mer


Husk å bestille flybilletter

Grete Sexe anbefaler å bestille gjennom et selskap som driver med utleie av feriehus.

- Det trenger ikke være noe problem og leie privat, men sørg for at du har undersøkt godt. Man hører alltid skrekkhistoriene om de som reiser til huset de har bestilt, bare for å finne ut at der er det ingen ting.

Hun forteller også at de større selskapene kan være til god hjelp under ferien hvis du skulle ha noen spørsmål. De fleste kan blant annet hjelpe hvis det er problemer med kommunikasjon i landet du ferierer i.

- Men husk at det ikke er selskapene som bestiller flybillettene for deg. Dette må du gjøre selv, slik at de klaffer med når du skal reise, sier Sexe.

Feriehus med basseng kan bli dyrt

Anne Bodil Granlund har tidligere leid feriehus i Danmark med familien sin og en familie de kjenner. De kom over Dansommer som leier ut feriehus i blant annet Danmark. Der fant de et hus som lå i Hvalpsund.

- Siden vi var ni personer trengte vi et stort hus som passet for både de voksne og barna mellom ett og ni år. I tillegg er det mye mer praktisk enn å ligge på hotell med små barn, og mye billigere. Huset lå ikke så sentralt til, men vi hadde med oss bil så det var ikke noe problem å komme seg frem, sier Granlund.

Hun forteller at de studerte bildene godt før de skulle reise, og de så veldig bra ut. Det så rent og pent ut og huset hadde en enorm hage med stor boltreplass for barna.

- Vi betalte 6.200 kroner for to familier for en uke. Dette inkluderte forsikringer. Det du bør sjekke når du skal leie feriehus er om strømmen er inkludert. Som regel kommer den utenom, og den er ekstremt dyr, så du må være forsiktig med forbruket. Vi leide bevisst et feriehus uten basseng ettersom det kunne bli veldig dyrt å varme opp, sier hun.

Granlund og familien tok med seg private biler inn til Oslo, og tok båten over til Danmark. På den måten ble det ikke så mye styr med bagasje for så mange reisende. Feriehuset og båtreisen tur/retur var inkludert i prisen, og ble ordnet gjennom Dansommer, men husk at dette ikke gjelder alle selskapene som leier ut feriehus.

Ta noen forholdregler

Her er noen punkter å merke seg før du inngår en leieavtale av drømmeferiehuset:

  • Sørg for å lese nøye gjennom leiekontrakten. Den skal spesifisere nøyaktig hva dere skal betale og hva dere skal betale for. Ekstrautgifter til lån av sengetøy, vasking av leiligheten osv. bør være regulert i kontrakten.
  • Unngå store forskuddsbetalinger. Eksempelvis ved konkurs vil du tape innskuddet ditt. Må du betale et beløp på forskudd, betal med kredittkort.
  • Finn ut mest mulig om firmaet/privatpersonen du leier av. Navn, adresse og telefonnummer til firmaet som leier ut, skal være lett tilgjengelig. Leier man av privatpersoner kan det også være lurt å be om referanser til personer som tidligere har leid.
  • Ikke bestill direkte fra nettsiden før du har vært i direkte kontakt med firmaet, enten via telefon eller ved at du får svar på e-post du sender.
(Kilde: Forbruker Europa)

Klag på stedet

Hvis du bestiller gjennom et firma, vil avtalen reguleres av EU- bestemmelsene om
forbrukerrettigheter. Mener du at feriehuset ikke er slik det ble lovet i kontrakten, må du reklamere. Den som leier ut feriehuset skal ha mulighet til å rette opp feilene før du krever og få igjen pengene. Hvis eieren ikke gjør det skal du klage skriftlig til selgeren når du kommer hjem. Løser det seg heller ikke da, kan du sende inn klagen til Forbruker Europa.

Bestiller du feriehus av en privatperson, har du ingen rettigheter innen forbrukerbestemmelsene, derfor er det veldig viktig at du ser nøye gjennom kontrakten. Hvis det skulle være noen problemer må du saksøke huseieren i deres eget land, som kan være vanskelig. Det lønner seg allikevel å klage på stedet, slik at eieren får en mulighet til å ordne opp. (Kilde: Forbruker Europa)

Her er 13 tips fra Novasol

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!