Lei seilbåt i ferien

Du som kveiler deg mellom skjær og holmer langs Norskekysten om sommeren, bør kanskje vurdere å avansere til middelhavsferie med seilbåt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange drømmer om en utfordring i ferien, og har du ikke lyst til å ligge på en og samme strand i to uker, kan du heller benytte ferien din til å seile fra havn til havn. Utleietilbudet er variert i blant annet Middelhavet, og dette er gunstig for den som har litt seilekunnskaper og vil oppleve flere steder.

For rundt 10.000 kroner uken og oppover kan du leie deg seilbåter, og kose deg rundt i Middelhavet. Prisene varierer etter hvilken del av sesongen det er, og hva slags type båt du velger å leie.

Frode Fanebust er daglig leder i Salty Seas, et selskap som tilbyr nordmenn å leie båter i Middelhavet, Karibia og Stillehavet.

- Vi har gjennom våre samarbeidspartnere tilgang på båter nesten over hele verden. Dessuten har vi mange ordninger for hvor man kan hente båter og sette fra seg båter, forteller Fanebust.

Petter Bjørseth nyter livet som seilentusiast. Foto: Petter Bjørseth
Petter Bjørseth nyter livet som seilentusiast. Foto: Petter Bjørseth Vis mer


Variert ferie

Det er ingen typisk trend for hvem som leier båter, bortsett fra at de liker å være på vannet og setter pris på å styre ferien sin selv. Kundegruppene er spredt fra familier som elsker seilelivet, til studenter som drar nedover i grupper på ti og seiler fra øy til øy.

- Det er også dette som gjør at det kan bli en billig måte å feriere på. Er man mange, deler man utgiftene på flere personer, sier han.

Som en slags tommelfingerregel forteller Fanebust at du må regne med å betale rundt 3.000 kroner per person for en uke i båt. Jo flere, jo billigere.

Med og uten skipper

- Det trenger ikke heller å være seilekyndige personer med, ettersom du kan leie med deg en skipper som fører båten for deg, mens du leier den, sier Fanebust.

Det er finnes ingen internasjonale restriksjoner på at du må ha båtførerbevis eller tilsvarende som bevis på at du er kyndig til å seile en slik båt.

- I følge internasjonale regler trenger man ikke noe sånt, men hos oss må man fylle ut en egenerklæring på at man faktisk har de ferdighetene som skal til for å seile. Vi sender ikke ut personer med store båter uten å være sikre på at det er trygt, sier Fanebust.

www.sailphotos.net Foto: Frode Fanebust
www.sailphotos.net Foto: Frode Fanebust Vis mer


>>Her kan du se selskaper som tilbyr utleie av seilbåter (fra 2004).

Eie uten innsats

Å leie båt er ikke eneste mulighet du har. Du kan også gå til anskaffelse av en båt du fritt kan benytte et visst antall uker i året uten å måtte ta ansvar for vedlikehold, leie av bådplass etc. Det finnes firmaer som står for utleie. Båten kan du ha stående i hvilken som helst del av verden du måtte ønske, under forutsetning av at firmaet du leier ut via har tilhørighet der.

Sommeren 2002 investerte familien Bjørseth i seilbåt gjennom Saltyseas, og etter denne sesongen står de fritt til å gjøre hva de vil med den.

- Da vi "kjøpte" den betalte vi halvparten av båten, og lot selskapet stå for utleie av den. Etter fem år er båten vår, og nå står vi fritt til å gjøre hva vi vil med den, forteller Petter Bjørseth.

Alternativene til hva de vil gjøre med båten er mange. De kan ta båten hjem til Norge, de kan ha den stående i utlandet, de kan fortsette å leie den ut, eller de kan selge den.

- Vi liker å ha en båt vi kan reise til og bruke noen ganger i året uten å måtte tenke noe mer på det enn det. Vi lar nok Kiriacoulis, som er Salty Seas samarbeidspartner, fortsette å stå for utleie av båten, men nå får vi også inntekter av utleien, forteller han.

Avtalen med Salty Seas og Kiriacoulis gikk ut på at de betalte ut halvparten av båtens verdi, så leier firmaet ut båten i fem år, hvor familien også har muligheten til å bruke den kostnadsfritt.

www.sailphotos.net Foto: Frode Fanebust
www.sailphotos.net Foto: Frode Fanebust Vis mer


- Vil vi bruke den i de minst populære ukene kan vi ha den hele åtte uker i året, ellers så er det fem og tre uker, etter hvor populær brukssesongen er, sier Bjørseth.

Familien har brukt båten hvert eneste år etter at de fikk den, og synes opplegget er glimrende for dem.

- Det er godt å slippe å tenke på vedlikehold og utleie. Det er eierskap uten ansvar på sett og vis. De tar seg av alt ettersom vi er investorer i firmaet, forteller han.

Dette bekrefter Frode Fanebust i Salty Seas.

- De som eier båtene er investorer og tillater oss å tjene penger på bruken. Skulle det skje noe med båten gjelder alle mulige forsikringer, forteller han.

De har hatt ett tilfelle i løpet av 15 år med drift. Det var med en splitter ny båt hvor båten med mannskap havnet i storm, og kjørte rett på land. Båten ble totalskadd, men ingen personskader.

- Da fikk eieren full refusjon på forsikringer, og vi gav ham også muligheten til å oppgradere båten sin for et mellomlegg på 5.000 euro. Dessuten fortsetter man på sin fem årsperiode som om det var den samme båten, forteller Fanebust.

www.sailphotos.net Foto: Frode Fanebust
www.sailphotos.net Foto: Frode Fanebust Vis mer


Leie billig

Noen ganger må båter seiles fra et bestemt sted til et annet i løpet av en gitt periode. Det kan også være at båter ender sin leieperiode andre steder enn sine vanlige baser, eller utenfor det vanlige tidsrommet lørdag til lørdag. Slike charter kan ofte fås til kraftig reduserte priser. Dessuten kjører charterselskapene i perioder spesielle kampanjer.

Dette fungerer også som med vanlig charterturisme. Det finnes restplasser, og er det båter som ikke er blitt leid ut kan du få sterkt rabatterte uker ved å hive deg på disse båtene i siste liten.

Ett annet godt tips dersom du er god til å seile er å tenke på vindretningen om sommeren. Vinden i Middelhavet blåser stort sett konstant retning nord-sør. Derfor er det billigere å seile båten opp i motvind.

- Det mest attraktive er å seile fra Athen og ned til Kos og andre øyer. Føler du for å seile båten opp igjen, noe som er tyngre, får du godt rabatterte priser på slike turer. Det kan dreie som om alt fra 25 til 50 prosent rabatt i pris, forteller Fanebust.

Trenger du mannskap er også dette tilgjengelig for en sum av 130 euro per dag.

Leie av båt inkluderer ikke flybilletter, så uansett hvor du velger å starte båtleien må du beregne flybillett ned til havna hvor båten står. Du slipper å tenke på hotellutgiter, men mat og drikke må du skaffe på egen hånd.

www.saltyseas.com
www.Kiriacoulis.com

>>Her kan du se hvem som tilbyr utleie av seilbåter.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!